2013-12-23
Nyhet

Företaget bakom kinesisk piratbutik knappast rumsrent

Macpro kunde igår kväll rapportera om hur jailbreak-verktyget Evasi0n mot betalning från ett kinesiskt företag installerar en ersättare för applikationsbutiken Cydia vid namn TaiG.

Den senare visade sig snart innehålla stora mängder piratkopierade och knäckta titlar från Apples App Store, och som om det inte vore illa nog har flera utvecklare hittat spår av att TaiG skickar upp användardata till servrar över Internet utan användarens kännedom.

Det visar sig nu att företaget bakom TaiG i själva verket är säkerhetsföretaget Qihoo 360, ett bolag som i Kina är marknadsledande inom olika säkerhetsmjukvaror för framför allt Windows.

QQ截图未命名-1nex79gQQ截图未命名-1nex79g

Bolagets historia är inte utan sina kontroverser – i februari 2012 blev Qihoo 360:s egna webbläsare, IM-klient och säkerhetspaket för iOS utsparkade ur App Store. Anledningen blev aldrig känd, även om det föreslagits att applikationerna var utvecklade på ett sätt som bröt mot Apples regler. Att Qihoo 360 sedan tidigare släppt sin mjukvara till jailbreakade iPhones lär knappast ha gjort Apple särskilt glada.

TuanAn_mobile_360mobilesafe-12hge77

Bolaget har även konkurrerat med Google på hemmaplan och har enligt egen utsago blivit större än den amerikanska sökmotorjätten. Qihoo 360 har å andra sidan anklagats för att överdriva sina egna besökssiffror för att dra till sig annonsörer så vad som egentligen är sant där återstår att se.

Man kan ju tycka att Qihoo är ett bolag som kanske opererar lite på utkanten av vad som kan anses vara acceptabelt, men när ett till synes framgångsrikt kinesiskt företag får en officiell varning av kinesiska myndigheter kan man anta att vad de sysslar med inte är helt rumsrent. Tilltaget i slutet på januari förra året kan säkerligen anses tillhöra den kategorin då Qihoo inte bara gjort det extremt svårt att avinstallera sitt egna säkerhetspaket för Windows, 360 Safeguard. Qihoo bad också sina användare att ladda ned en uppgradering som uppgavs komma från Microsoft men i själva verket var ett sätt för Qihoo att tvinga Windows-användare att installera Qihoo:s egna webbläsare.

360SafeBrowserQihoo 360 har också gjort sig (ö)kända för att visa dialogrutor på användares datorer som försöker blockera konkurrerande redan installerade säkerhetsprodukter. Andra larm varnar användare för att deras datorer är osäkra även om de har säkerhetsprodukter från konkurrenter installerade och uppdaterade. Om en användare vill välja en annan webbläsare som standard i Windows ska Qihoo 360:s säkerhetsmjukvara varna användaren för att det är en farlig åtgärd och sedan blockera den konkurrerande webbläsaren tillförmån för Qihoo 360:s egna.

Ikonen för Qihoo 360:s egna webbläsare är närmast en exakt kopia av ikonen för Internet Explorer, fast Qihoo 360:s version av ikonen är grön istället för blå. För att nämna några exempel.

Att ett företag med den typen av historia ligger bakom TaiG gör kanske inte att man kan dra definitiva slutsatser om huruvida det ingår malware och trojaner i Evasi0n7, men det manar definitivt till eftertanke.© 2019 Omsoc Publishing AB