2014-02-06
Nyhet

“Årets kulturgärning – Wings är tillbaka!”

Läsare över 30 års ålder vet sannolikt vad Wings är. Ett närmast legendariskt spel från företaget bakom klassiker som Defender Of The Crown, It Came From A Desert och många andra titlar på 80-talet till datorer som Amiga, Atari ST och Macintosh. Cinemaware gick i konkurs 1991 efter en kombination av vikande försäljning, hårdhänta ägare och extrem piratkopiering av företagets titlar. Men spelen lever kvar och många med mig spelar dem fortfarande.

Cinemaware gjorde en sorts comeback mellan år 2000 och 2005 då bolaget åter dök upp under samma namn. Ett antal spel utvecklades men sålde dåligt och 2005 köptes bolaget av eGames som bland annat släppt en flash-baserad version av Defender Of The Crown.

Wings var ett av de sista spel som Cinemaware utvecklade varför det visade vad bolaget hade uppnått på fem års tid. Det pressade också stackars Amiga 500 till sitt yttersta med avancerad vektorgrafik i storslagna luftstridsscener.

WingsBombing_1920x1080

Sedan slutet på förra året pågår ett andra försök att via Kickstarter göra en uppdaterad version av Wings. Än så länge har ett demo släppts för Windows och Android och projektet har uppnått sitt mål via Kickstarter vilket gör att det ser ljust ut inför framtiden. En omröstning pågår också för att få in spelet i Steam, vilket ytterligare skulle säkra spelets framgångar.

Skulle det av någon anledning visa sig att detta projekt går i stöpet så finns fortfarande alltid Amiga Forever om man inte råkar ha en Amiga hemma att spela den klassiska versionen av Wings på.

Man kan givetvis bara hoppas på att en version också släpps för Mac OS X och iOS vad tiden lider. I synnerhet den senare plattformen lär potentiellt vara en riktigt fin intäktskälla för utvecklarna bakom den nya versionen av Wings.© 2021 Omsoc Publishing AB