2014-02-11
Nyhet

Varför Nadella är bästa valet för Microsoft

Det lär väl inte undgått någon att Steve Ballmer, Microsofts vandrande trafikolycka, bestämde sig för att avgå från jobbet som VD för Microsoft. Detta meddelade han i ett öppet mail till personalen i slutet på augusti förra året och sedan dess har spekulationerna gått höga och låga om vem som skulle ta över efter Ballmer.

Det är ganska svårt att förstå att Microsoft, som bildades i mitten på 70-talet, endast haft två VD:ar – Bill Gates och Steve Ballmer. När vi nu skriver 2014 så har vi äntligen fått presenterat för oss vem som ska bära bolaget framåt. Satya Nadella heter han och var innan han fick samtalet från styrelsen, sannolikt Bill Gates själv, var han chef över Microsofts molntjänster där Azure ingår. Hur är han då en bra VD för ett bolag som gör allt från konsumentprodukter som Xbox till företagsprodukter som Windows Server 2012?

Framtiden är sannolikt inte konsumentprodukter för Microsoft. De har visserligen tjänat en hel del pengar på Xbox men det är ingen verksamhet som ger vinst. Floppen med surfplattorna Surface och Surface RT, kaoset runt Windows 8, köpet av Nokia och det gigantiska misslyckandet med Windows Phone ger vid handen ett antal saker:

1. Microsoft är bra på att bygga infrastruktur för molntjänster. Azure är enormt populärt hos iOS-utvecklare och till och med Apple baserar en hel del av iCloud på tjänsten.

2. Microsofts serverprodukter för företag, Exchange Server, MS SQL Server, Windows Server och så vidare, är enormt populära hos sina kunder. Jo – du läste rätt. De fungerar bra, är extremt kraftfulla och stabila.

3. Microsofts satsningar på virtualiseringsplattformen Hyper-V går snabbt framåt och nu börjar bolaget ta allt mer affärer från konkurrenter som VMware. Anledningen? Det går att spara pengar med Hyper-V. Jo, du läste rätt.

Azure

Jag, och många med mig, tror att Microsoft kommer att vända sig bort från konsumentprodukterna. Bolaget kommer säkert fortsätta utveckla Windows Phone-operativsystemet och anpassa Windows för surfplattor men det kommer inte vinklas mot konsumenter på samma sätt som det gör idag och jag tror inte bolaget kommer fortsätta med att tillverka hårdvara.

Microsoft är inte Apple, och inte heller Google, och med Nadella kommer bolaget sannolikt att inse det. Fokus kommer ligga på företagsprodukter i form av mjukvaror och tjänster, sålda genom partners till Microsoft och inte via deras pinsamma och synnerligen kostsamma butiker. Många pratar om att PC-tillverkningen helt stannat av och att surfplattorna tar över, men där jag arbetar till vardags ser vi en allt större ökning i antalet PC-datorer vi säljer till våra kunder.

Försäljningen till gemene man via Elgiganten och andra lador kanske har avstannat, men företagen jag arbetar med omsätter datorer i en ganska god takt och den som försökt vet att det är svårt, för att inte säga omöjligt, att enbart leva med en iPad eller motsvarande från annan tillverkare som enda verktyg. Det fungerar inte i praktiken, hur mycket man än vill att det ska göra det.

xbox-one

Vad ska Microsoft göra med hårdvaran då? De skulle kunna sälja Xbox till exempelvis Electronic Arts eller annan speltillverkare som vill konkurrera med Valve och deras Steam Machine. Tillverkning av möss och tangentbord? Sälj till Lenovo – och kräng på dem Nokia och Surface-modellerna också. Kineserna tycks ha hur djupa fickor som helst.

Satya Nadella är det bästa valet för Microsoft för att han representerar ett affärsområde som inte bara gör vinst utan också representerar ett område inom Microsoft som blickar framåt, inte bakåt som Steve Ballmer på sitt typiskt reaktiva sätt ständigt försöka komma ikapp på områden där Microsoft varit hopplöst förlorade.

Att han får Bill Gates som en överrock i form av att Gates (enligt den officiella versionen) ska arbeta på Microsoft tre dagar i veckan som en teknisk visionär är ett snyggt sätt att göra aktieägarna glada över att Microsofts styrelse nu tillsatt en VD som aldrig varit just VD tidigare. Kanske ligger det honom i fatet, men jag tror att just det faktum att han inte arbetat som VD tidigare är en styrka – han ser möjligheterna snarare än att gräva ned sig i företagspolitik som jag hoppas han inte bara kan runda utan också minimera eller avskaffa helt på Microsoft.© 2021 Omsoc Publishing AB