2014-02-23
Nyhet

2004 – 2014

Idag är det på dagen tio år sedan jag satte mig ner och skrev min första artikel på en webbsajt jag döpt till Macpro. Namnet dök upp en sömnlös natt då jag låg och valde mellan “Promac” eller “Macpro”. Det blev som bekant det senare.

Under julledigheten i slutet på året innan hade jag funderat på att dra igång en webbsajt för de som i allt större utsträckning valde Mac OS X som plattform framför Windows och Linux och var lite mer avancerade användare än gemene man kanske var (och är). Det fanns då ingen som skrev om den här typen av saker i Sverige.

Samtidigt hade jag en ide om att skapa en hostingplattform, för att använda nutida begrepp, där svenska utvecklare gratis kunde ha egna bloggar och berätta om sina applikationer. Efter att ha pratat med lite folk fick jag rådet att skippa hostingbiten och bara skriva om det jag tyckte var intressant. På så sätt föddes Macpro.

Screen Shot 2014-02-22 at 16.20.33

Under årens lopp har sajten genomgått åtskilliga förändringar, både utseendemässiga och till och med ett namnbyte. Många har frågat mig vad jag håller på med och föreslagit på vänligast möjligaste sätt att jag kanske misshandlar varumärket lite väl med dessa återkommande ändringar.

På många sätt är det sant – Macpro var en otroligt stor sajt fram till 2009 då den tog en paus på drygt ett år. Men jag hade inte roligt – sajten var inte längre rolig att driva. Den hade förvandlats till något jag inte längre kände att jag kunde stå för, plus att jag ville satsa på att faktiskt ha en fritid och fylla den med att umgås med min familj och mina vänner.

Ett år senare bestämde jag mig för att lansera Macpro igen, men då som en regelrätt blogg där jag skrev vad jag ville skriva, om vad jag ville och på vilket sätt jag ville. Och förutom ett hjärnsläpp där jag försökte förvandla Macpro till en svensk The Verge (något Peter Esse tog lärdom av när han startade Array) så har sajtens innehåll sett ut just så sedan dess.

Screen Shot 2014-02-22 at 16.26.57

Jag har numera två regler för mig själv när jag skriver: det ena är att jag måste vara intresserad av det jag skriver, annars blir det inte bra. Det andra är att jag skriver när jag vill och när jag har tid, inte för att jag måste. Min erfarenhet är att innehållet blir bättre då och får jag skriva i lugn och ro så blir det också mer att läsa i en och samma artikel.

Ni som läser Macpro tycks ha gjort det länge. Och det är en av de saker som är så givande med att driva Macpro vidare – att ha kontakt med läsare via e-post och Twitter och börja känna igen de man kommunicerar med.

Vad de kommande tio åren innehåller för Macpro låter jag vara osagt. Det finns säkert risk att sajten kommer förändras utseendemässigt igen vid någon tidpunkt, men om det sker ligger det med största sannolikhet väldigt långt fram i tiden. Jag har varken tid, ork eller lust att börja mecka med en ny design igen och den som jag använder nu fungerar ju ganska bra.

Det enda löfte jag kan ge är att Macpro kommer fortsätta finnas så länge jag tycker det är roligt att skriva, testa saker och dela med mig av åsikter och funderingar. Med den form och det arbetssätt som jag har med Macpro idag är det enormt roligt och jag hoppas ni hänger med Macpro även i framtiden.

Tack för att ni läst, tyckt, länkat till och på olika sätt stöttat Macpro som läsare, annonsörer, sponsorer och annat.

Jocke, Vallentuna, 23 februari 2014© 2021 Omsoc Publishing AB