2014-02-24
Guide

Så får du virtualisera Mac OS X

Efter mina guider om att installera VMware ESXi på en Mac mini och senare också Mac OS X ovanpå detta dök raskt en fråga upp från en läsare: vad säger Apples licensavtal när det gäller virtualisering av Mac OS X? Bra fråga, och därför reder jag ut detta här.

Dessa versioner av Mac OS X kan virtualiseras

Inte alla versioner av Mac OS X kan virtualiseras hur som helst. Förutsatt att du kör VMware ESXi 5.1 eller senare är det detta som gäller:

Mac OS X 10.5 – 10.9 kan virtualiseras som en server.
Mac OS X 10.7 – 10.9 kan virtualiseras som en klientmaskin

Versioner innan Mac OS X 10.7 låter sig över huvudtaget inte installeras i klientversion i någon form av virtualiseringsmiljö såvida man inte på olika sätt kringgår Apples inbyggda blockeringar av detta, vilket i sin tur strider av Apples användaravtal som alla användare godkänner när de installerar Mac OS X.

Varför krävs Apples egna hårdvara för att kunna virtualisera Mac OS X? Enkelt uttryckt är det givetvis så att Apple vill sälja fler Mac-datorer. Apple gick så långt i detta så de tvingade VMware att bygga in en kontroll där VMware ESXi 5.1 kontrollerar om maskinen du kör VMware ESXi har en System Management Controller (SMC) inbyggd, något som finns i alla Mac-datorer av modernt snitt. Finns ingen SMC i din VMware ESXi-server kommer din virtuella Mac stänga av sig omedelbart.

En källa på Apple uppgav tidigare till mig att det inte sker någon intern kontroll i Mac OS X om det körs fler än två virtualiserade Mac OS X-maskiner i samma VMWare ESXi miljö (eller annan virtualiseringsplattform som fungerar på Mac-hårdvara) utan det enda som reglerar detta är Apples användaravtal.

Detta innebär Apples användaravtal

Apples användaravtal för slutanvändare är det där evighetslånga dokumentet du godkänner när du installerar Mac OS X, virtuellt eller direkt på “järnet”. I det dokumentet, som Apple kallar End User License Agreement (EULA) står följande att läsa:

2. Permitted License Uses and Restrictions.
A. Preinstalled and Single-Copy Apple Software License. Subject to the terms and conditions of this License, unless you obtained the Apple Software from the Mac App Store or under a volume license, maintenance or other written agreement from Apple, you are granted a limited, non- exclusive license to install, use and run one (1) copy of the Apple Software on a single Apple- branded computer at any one time. For example, these single-copy license terms apply to you if you obtained the Apple Software preinstalled on Apple-branded hardware.

B. Mac App Store License. If you obtained a license for the Apple Software from the Mac App Store, then subject to the terms and conditions of this License and as permitted by the Mac App Store Usage Rules set forth in the App Store Terms and Conditions (http://www.apple.com/legal/ itunes/ww/) (“Usage Rules”), you are granted a limited, non-transferable, non-exclusive license:

(i) to download, install, use and run for personal, non-commercial use, one (1) copy of the Apple Software directly on each Apple-branded computer running OS X Mountain Lion, OS X Lion or OS X Snow Leopard (“Mac Computer”) that you own or control;

(ii) If you are a commercial enterprise or educational institution, to download, install, use and run one (1) copy of the Apple Software for use either: (a) by a single individual on each of the Mac Computer(s) that you own or control, or (b) by multiple individuals on a single shared Mac Computer that you own or control. For example, a single employee may use the Apple Software on both the employee’s desktop Mac Computer and laptop Mac Computer, or multiple students may serially use the Apple Software on a single Mac Computer located at a resource center or library; and

(iii) to install, use and run up to two (2) additional copies or instances of the Apple Software within virtual operating system environments on each Mac Computer you own or control that is already running the Apple Software, for purposes of: (a) software development; (b) testing during software development; (c) using OS X Server; or (d) personal, non-commercial use.

The grant set forth in Section 2B(iii) above does not permit you to use the virtualized copies or instances of the Apple Software in connection with service bureau, time-sharing, terminal sharing or other similar types of services.

Ont i huvudet ännu? Det är lugnt – vad detta innebär är följande:

1. Du får installera två (2) kopior av Mac OS X i virtuell ovanpå en tredje installation av Mac OS X. Det i sin tur innebär att om du kör det på VMware ESXi eller med annan virtualiseringsplattform i botten får du installera två (2) kopior av Mac OS X.

2. Du får inte köra en virtualiserad version av Mac OS X om syftet är att använda denna virtuella installation för att ersätta andra Mac-datorer. Exempel på detta är i ett klassrum eller andra platser där åtkomst till din virtuella servers skrivbord är mer eller mindre allmänt tillgänglig. Vidare får du inte köra en virtualiserad version av Mac OS X på din arbetsplats om du inte kör OS X Server eller ägnar dig åt mjukvaruutveckling med din virtualiserade OS X Server som bas.

Kör du detta hemma eller i en icke-vinstdrivande verksamhet kan du princip använda din virtuella Mac som en vanlig Mac om så önskas.

Viktigt är också att om du har köpt en Mac med Mac OS X förinstallerat får du inte använda den förinstallerade kopian för att skapa flera virtuella maskiner. Istället måste du köpa Mac OS X från Mac App Store för detta ändamål.© 2021 Omsoc Publishing AB