2014-02-27
Krönika

Vad väntar ni på, Apple?

Tidigare i veckan brakade nyheten ut att TV4 numera finns i Apple TV med sin tjänst TV4 Play. Gott så, men varför finns inte flera svenska streamingtjänster redan representerade, och varför släpper inte Apple det SDK som bevisligen redan existerar via Apple Developer Connection så alla kan utveckla för Apple TV?

Det finns flera möjliga svar på dessa frågor. Jag ska försöka bena ut vad jag tror är anledningarna till att Apple inte får ut tummen och varför vi lär få vänta på exempelvis Viaplay och andra streamingtjänster som kostar pengar.

Först och främst handlar det om Apples SDK för Apple TV. Xcode är ett SDK – ett verktyg för att utveckla applikationer för i detta exempel Apples flera plattformar, exempelvis iPhone, iPad, iPod Touch och givetvis också Apple TV. Jo, de kör nämligen samma operativsystem.

Ett SDK för Apple TV finns nämligen redan. Det är vad jag förstått inte ett fullfjädrat dito men tillräckligt för att enkelt kunna utveckla en applikation för Apple TV. Oke Okaro på Bloomberg berättade i en intervju i slutet på förra året att han tillsammans med ytterligare två utvecklare behövde endast fem veckor för att utveckla applikation för Bloomberg som numera finns i Apple TV. Merparten av tiden inte gick för övrigt inte till själva utvecklingen utan snarare att testa och optimera hur videomaterialet spelades upp i Apple TV.

Utseendet för de tredjeparts-applikationer som numera börjat dyka upp i Apple TV styrs mer eller mindre av Apple. De ger tredjepartsutvecklare XML-mallar och riktlinjer som ska följas. Under hösten förra året ska Apple också ha arbetat på att utveckla och förbättra dessa mallar vilket i mina ögon tyder på att Apple arbetar aktivt och intensivt på att göra detta mer allmänt tillgängligt för fler tredjepartsutvecklare.

Värt att notera är att hela mekanismen för att distribuera videomaterialet till Apple TV inte drivs eller hanteras av Apple, istället var det Bloomberg själva som fick utveckla och sedan driva detta på egen hand vilket i Bloombergs fall innebar en kombination av Java och Tomcat.

Intressant är också att Apple i dagsläget ger företag som Bloomberg, och därmed också TV4, frihet att visa egna annonser i sin Apple TV-applikation (och det videomaterial som distribueras) men precis som med iOS finns det riktlinjer för att annonserna i själva applikationen inte ska ta upp för stor del av skärmen när applikationen startats eller på annat sätt förstör den användarupplevelse som Apples riktlinjer för design stipulerar.

Enter TV4

appletv4 - www.macpro.se

Hur gick det då till när TV4 Play blev en del av Apple TV? I en intervju med tidningen Dagens Medias webbupplaga berättar TV4 Play:s kanalchef Annika Järnud Larsson att TV4 blev exklusivt inbjudna att vara med i Apple TV. Huruvida fler svenska kanaler är på väg in i Apple TV låter Annika Järnud Larsson vara osagt:

“Nu återstår det att att se hur snabbt de väljer att gå vidare med den biten.”

Med tanke på att det inte finns någon information på Apple Developer Connection om hur man ansöker om att få vara med i Apple TV, eller någon dokumentation som talar om hur man utvecklar för Apple TV, eller ens några matnyttiga diskussioner om detta i Apples utvecklarforum på Apple Developer Connection, så låter Annika Järnud Larssons påstående om en inbjudan från Apple högst rimligt.

Uppenbarligen arbetar Apple på ett sätt med detta som påminner en aning om när de lanserade iPhone i USA och senare Sverige: hitta en stark lokal partner för att etablera en produkt ytterligare på den svenska marknaden (och få gratis draghjälp genom partners i respektive land där lanseringen sker) och därefter utöka antalet partners när etableringen landat på båda fötterna.

Det är smart, men givetvis frustrerade för oss som väntar på ytterligare partners i våra Apple TV:s. ViaPlay, SVT, HBO (som har en applikation Apple TV på den amerikanska marknaden) men som kunder till Apple har vi svenskar fått lära oss att ha tålamod. iTunes Match, iPhone och iPad är bara några av de produkter och tjänster som lanserats i Sverige långt efter att de först släppts på Apples hemmamarknad i USA.

Dagens Media passade i sin artikel på att fråga några andra aktörer om de har planer på att utveckla för Apple TV och intresset är ljummet, kanske för att de verkligen inte är intresserade eller för att de istället försöker förminska det faktum att en konkurrent blev inbjuden först. SBS Discovery meddelade att de i dagsläget inte är intresserade och på MTG TV, som står bakom bland annat TV3 och TV6 och som ägs av MTG (som även äger Viasat och ViaPlay) efterlyser siffror och statistik från Apple innan de är beredda att ta steget:

“När det gäller Apple TV så finns det inga officiella siffror för hur många de når, så det är väldigt svårt att utvärdera vilket räckvidd det skulle ge oss”

Jessica Grunewald menade i artikeln i Dagens Media också att bolaget redan har AirPlay i sina appar för iOS och att användandet där är “väldigt lågt”.

Huruvida MTG TV ens funderat över det faktum att AirPlay i mångas ögon inte är en särskilt attraktiv form av lösning för att kolla på strömmande videoinnehåll via sin TV där man hela tiden behöver ha sin iPad eller iPhone och sedan strömma innehållet via sin Apple TV till TV:n tycks inte vara något MTG TV funderat över. Åtminstone är det inget de pratar om.

Att MTG TV kräver att Apple ska ge ut någon form av statistik tyder också på att MTG TV inte riktigt vet vilka de har att göra med, vilket är synd eftersom Apple TV är en av få, kanske den enda, moderna lösning som gör det enkelt, elegant och smidigt att se på strömmande video över Internet.

#Framtiden

Att Apple är på gång med ett publikt SDK för Apple TV, en applikationsbutik och en öppnare attityd till att släppa in andra aktörer i sin lilla svarta puck har jag tjatat om i snart två år och det ser nu ut som att vi närmar oss den punkt där det faktiskt kan bli verklighet.

Screen Shot 2014-02-27 at 07.01.34 - www.macpro.se

Stötestenarna gissar jag är det faktum att prenumerationer i Apple TV helst ska ske via ditt iTunes-konto även om både TV4 Play och Netflix tillåter att du loggar in med egna konton som respektive tjänst hanterar själva så är det svårt att komma från det faktum att Apple traditionellt tar 30 procent av intäkten från alla som distribuerar eget innehåll till Apples plattformar via exempelvis App Store och tar betalt för det.

Hur TV4 och Apple löst det låter jag vara osagt men det skulle förvåna mig om det inte finns någon form av uppgörelse som involverar pengar antingen nu eller senare. Samtidigt skulle det vara uppfriskande om Apple släppte på detta krav för just Apple TV.

Visst, applikationerna i Apple TV skulle potentiellt kunna visa annonser och kopplas till abonnemang som i sin tur skulle innebära en skön intäkt för Apple i takt med att Apple TV fortsätter växa i populäritet men kanske Apple för en gångs skull tänker att de har nog med pengar och faktiskt tjänar pengar på att sälja själva enheten med vad sannolikt är en snuskigt god marginal. Apple är ju som bekant Apple.

När, inte om, Apple släpper Xcode och öppnar en App Store för Apple TV lär vi få svar på de frågorna.© 2021 Omsoc Publishing AB