2014-03-13
Nyhet

Smart verktyg för traceroute

Traceroute är ett minst sagt användbart kommando som man kan använda för att se hur trafiken från ens egna dator, eller en server, färdas till en annan punkt.

Har man exempelvis problem med att anslutningen mellan två punkter på Internet verkar skakig kan en Traceroute visa hur trafiken routas mellan olika operatörer. Kanske kommer man fram till slutpunkten på resan, kanske tar det stopp någonstans.

Men Traceroute som kommando lämnar en del att önska. Informationen om svarstider är statisk och vill man se variationer i detta krävs att man kör kommandot om och om igen.

Då är Mtr ett betydligt bättre alternativ. Och ja, det är gratis. Fördelen med Mtr, som från början betydde Matt’s traceroute efter skaparen Matt Kimball som skrev programmet redan 1997, men numera står för My traceroute, är främst man får en levande vy över hur hela länken mellan datorn du kör Mtr på och målet faktiskt mål.

Du kan i princip se hur paket tappas eller försenas i nästintill realtid.

Vill man så kan man ladda ner källkoden till Mtr för att själv kompilera den med GCC (medföljer Xcode som du kan ladda ned från App Store helt gratis), men annars är det smidigare att ladda ned ett installationspaket som installerar Mtr åt dig.

Att köra Mtr är enkelt – öppna terminalen och skriv mtr www.google.com om det är till Google du vill kolla hur trafiken från dig flödar.

Ett vasst och kul verktyg som bör vara en del av verktygslådan för alla som arbetar nätverk i någon form.© 2019 Omsoc Publishing AB