2014-03-27
Nyhet

Att vidareutveckla en blogg

Macpro har som tidigare nämnts tio år på nacken. Och förändringar är som bekant inget jag skyggat från att genomföra om jag trott att det ska leda till något bättre. Jag är som person aldrig nöjd med något jag gör eller skapar, utan strävar alltid efter att det ska bli bättre. Ibland tar man två steg framåt, men ibland kanske man tar fler steg bakåt än framåt, men such is life som det brukar heta.

Som Macpro fungerar just nu är det inte en särskild snabb blogg. Macpro bygger dessutom på ett och annat fulhack, ett tema som i bästa fall kan beskrivas vara i alphaversion och en databas med bilder som svällt och blivit kopiöst trögt att ladda ned. RSS-flödet uppför sig som en svulten fotomodell på kokain och allt detta har gjort att mitt skrivande har blivit lidande – det har blivit lite tråkigt att skriva texter för en sajt som inte känns rätt.

Något måste göras, men vad?

Jag har den senaste veckan ägnat kvällarna åt att titta på alternativ till WordPress. Som CMS är WordPress på många sätt en önskedröm – enkelt att expandera och gott om kompetens för den som behöver det.

WordPress är också på en del sätt en landmina som ingen trampat på ännu – jag fick till exempel via en uppmärksam läsare (du vet vem du är – åter igen stort tack!) reda på att Macpro var en av över 40 000 sajter som använts för att utföra DDOS-attacker via Pingback-funktionen i WordPress, en funktion som är påslagen som standard i WordPress.

Slår man av funktionen så kommer den inte att göra pingbacks på nya texter du skriver, men de gamla i texterna måste du gå in och manuellt slå av funktionen.

Macpro har i skrivande stund över 5300 artiklar, så det skulle ju ta sin lilla runda tid. En plugin för ändamålet finns tack och lov som fungerar, men det fick mig att börja fundera på om WordPress var plattformen jag ville använda i fortsättningen.

Jag började titta på alternativ. AnchorCMS är ett system jag haft ögonen på i över två år nu, men att migrera så många artiklar från WordPress till AnchorCMS visade sig vara det enda hyfsat fungerade importsciptet övermäktigt. Sen finns det andra faktorer med AnchorCMS som gjorde att jag blev tveksam – obefintliga reaktioner från utvecklarna via Twitter och i deras supportforum (där till och med spampostningar blir allt vanligare) och sånt känns aldrig bra. Synd, eftersom AnchorCMS är både snabbt och riktigt trevligt.

Ett annat alternativ är Jekyll. Här ett riktigt intressant alternativ för mig eftersom det bygger på filer i Markdown (artiklarna), rena HTML-och CSS-filer för sajtens utseende och en kompileringsmotor byggd i Ruby on Rails.

Det gick utmärkt att exportera ut alla artiklar från WordPress till Markdown-texter men när man sen ska bygga sajten, vilket man måste göra varje gång man postar en artikel, så tog det 40-50 minuter innan det var klart eftersom sajtens samtliga statiska filer måste byggas om från början varje gång man gör en ändring eller uppdatering. Inte helt hållbart det heller.

Detta är två exempel jag tittade på där jag helt enkelt antingen stöp på att det inte går att flytta mitt material till en ny plattform eller där plattformen inte klarar av att hantera det när materialet väl är flyttat.

Så tills vidare får Macpro stanna på WordPress, en rejält optimerad och uppsnabbad dito. Jag arbetar nu med att komprimera och konvertera alla bilder i sajten från GIF och PNG till JPG-formatet.

Parallellt med det kommer Macpro att få ett lättare tema. Det är fortfarande responsivt men med mindre kladd men det viktigaste är att texterna blir trevligare att läsa och att sajten känns snabb och responsiv.

Ett annat steg i detta är att jag inte kommer förnya annonsplatserna på sajten när dessa löper ut till sommaren. Jag har egentligen inte haft några problem med att rekrytera annonsörer men det är svårt att integrera annonserna i sajtens utseende så det inte stör läsupplevelsen, i synnerhet med tanke på att jag inte är särskilt bevandrad inom webbutveckling.

Jag är nästan färdig att lansera det nya utseendet – när det sker så kommer ni märka det.© 2019 Omsoc Publishing AB