2014-04-08
Nyhet

Problemet med iCloud

Apples molntjänst har gått under många namn sedan dess födelse. iTools, .Mac, MobileMe och numera iCloud. Fint så. Men Apple visar med iCloud att de fortfarande, år 2014, inte förstått hur detta ska drivas på ett bra sätt. E-post, kalender, adressbok, hitta min iPhone, fotoströmmar och dokumentredigering är väl fint och bra, och de tjänsterna fungerar ändå rätt okej. Men att använda iCloud som en lagringsplattform för andra former av filer är var Apple har misslyckats.

Det första är lagringsytan. Fem gigabyte per användare är sannerligen inte mycket att komma med år 2014, i synnerhet inte om man ser till att man kopplar en eller flera mobila enheter till samma konto som sin Mac. Ja, givetvis kan man köpa mer yta, och det är inte särskilt kostsamt om man vill öka på till 25 gigabyte i ett konto. Ett par hundralappar per år är det värt om man enbart ser till att använda iCloud för backuper på sin iPhone eller iPad.

Som inropare är dock fem gigabyte för lite. Det lockar knappast användarna till tjänsten. Det gör heller inte Apples implementation av iCloud i Mac OS X. Ett exempel från här om dagen: jag hade en bild lagrad i iCloud som jag ville ladda upp till Facebook. I Safari. På min Mac. Hur gör jag då?

Eftersom Safari ironiskt nog inte stödjer iCloud för att öppna filer så går det ju inte. Jag får därför öppna bilden med Preview och sedan spara ned en kopia på skrivbordet eller annan plats där Safari kan komma åt den. Samma sak om jag vill dela en bild via Tweetbot i min Mac – eftersom Tweetbot inte stödjer iCloud. Nu kan man argumentera att detta är Tweetbots fel, eller så kan man mena att det är iCloud som helt enkelt är trasigt i sin uppbyggnad. Ett annat exempel: öppna ett dokument lagrat på iCloud i Microsoft Word? Inte det heller. -“Använd Pages då”, kanske någon tycker. Och jo – det går väl ett tag men sitter man på ett jobb där man måste använda Microsoft Office är det bara att gilla läget.

Att Apple vill utforma det på det här sättet i iOS har jag inget problem med eftersom iOS är utformat på det här sättet från början. Det är helt enkelt ett perfekt äktenskap mellan operativsystemet iOS och tjänsten iCloud. På Mac OS X är det en helt annan femma – vi har arbetat på ett visst sätt med våra Mac:ar i så många år så Apples försök att förändra vårt arbetssätt från att faktiskt arbeta med filer i Findern till att göra det genom varje applikations gränssnitt mot iCloud.

I mitt tycke fungerar det inte. Det hade varit smartare, och enklare, om Apple hade byggt iCloud på samma sätt som Dropbox, Google Drive eller Owncloud. En eller flera mappar vars innehåll synkroniseras till “molnet”. Tills att Apple inser det är iCloud inget annat än en backupplattform för mina iOS-enheter samt en möjlighet att synkronisera data mellan appar i samma enheter. Min Mac är helt ute ur leken där.© 2019 Omsoc Publishing AB