2014-04-11
Nyhet

Vad Windows Phone behöver

Att välja en smartphone år 2014 är ingen enkel sak. Eller så är det väldigt enkelt om man gillar stora skärmar. Åtminstone tycks det vara fallet när man ser till Android och Windows Phone-enheter.

Är större alltid bättre? Är det en “phablet” som folk vill ha – en blandning mellan telefon och tablet a’la Samsung Note? Personligen tycker jag definitivt inte att det är en ultimat lösning.

De senaste veckorna har jag kikat allt mer på olika telefonmodeller som inte kommer från Apple. Som jag tidigare nämnt är Android uteslutet för mig, medan Windows Phone känns intressant och lite mer spännande, vilket är ironiskt med tanke på att det kommer från Microsoft. Operativsystemet har mognat ordentligt sedan jag körde Windows Phone 7 och efter att ha lekt lite med en Nokia Lumia 920 så är det definitivt en plattform som jag skulle kunna använda till vardags.

Låt mig först förklara varför jag ens överväger att överge iPhone. Den enkla anledningen är iOS 7 – det som tidigare var en ganska återhållen, snabb och “ren” design har förvandlats till något jag inte känner mig hemma i. Jag och många med mig har svårt för förändringar, men över ett halvår senare med iOS 7 så känner jag mig fortfarande inte hemma. Det är plottrigt, ologiskt och framför allt är iOS 7 fortfarande buggigt. Apple hade en bra grej, och de ersatte det med något mindre bra. Bäva månde vad som kommer i nästa version av Mac OS X.

Apples SSL-bugg gjorde inte att jag kände mer förtroende för hur Apple arbetar med säkerhet, och då App Store är en sådan salig röra så har jag helt slutat skaffa tredjepartsapplikationer. Jag har varken tid, tålamod eller lust att sitta och vada igenom sida efter sida med appar i jakten på vad jag egentligen behöver, och när inte ens sökfunktionen i App Store kan leverera exakta resultat så är jag redo att ge upp helt på den biten.

iPad är en annan femma – jag använder min platta allt mer och känner mig väldigt bekväm med den och den kompletterar också mitt arbetsflöde allt mer, i synnerhet nu när jag har börjat publicera Macpro (magazine) igen.

Men åter till Windows Phone. Efter att ha lekt med nyss nämnda Nokia Lumia 920 är det ett par saker jag noterar. Det första är att den är tung. Betydligt tyngre än iPhone 5s. Det andra är att skärmen är stor, väldigt stor.

Screen Shot 2014-04-11 at 08.13.00

Bilden ovan är inte helt rättvis den upplevelse man får av att hålla en Lumia 920 i handen och jämföra med en iPhone 5s. Skärmen är inte mycket större på en Nokia Lumia 920 – 4,5″ jämfört med iPhone 5s 4″, men siffrorna och den verkliga upplevelsen är två helt olika saker. En av de modeller jag varit riktigt sugen på, förutsatt att den släpps med Windows Phone, är HTC One, och den har en skärmstorlek på hela 5″. Snyggare design än Nokias Lumia-telefoner, men också större.

Vad Windows Phone i mina ögon behöver är en telefonmodell som kombinerar designspråket och kvaliteten i HTC One med en storlek som är närmare iPhone 5s. Inte bara för att det är min personliga smak (man kan ju inte få allt här i världen) utan också för att större, fetare och tyngre telefoner inte nödvändigtvis är den rätta vägen framåt. Apple balanserade på många sätt på en knivsegg med iPhone 5 och senare iPhone 5s när det handlade om den större skärmen men telefonen i sig blev också tunnare och lättare vilket var välkommet.

Jag är helt klart redo att ta steget över och köra Windows Phone fullt ut, men det krävs en telefonmodell som kan leverera när det gäller design och prestanda. Telefonen får gärna kosta som en iPhone, det har jag inget problem med, men det ska kännas vad pengarna går till när det gäller materialval och designlösningar. Med andra ord: ingen plast, inga flashiga färger (Hej Nokia!), inga repkänsliga ytor utan istället en produkt som andas kvalitet och fokus på små, smarta detaljer som gör helhetsintrycket perfekt. HTC One framstår som det enda alternativet, även om den är lite för stor för min smak. Om den släpps med Windows Phone återstår väl att se men det har sannerligen ryktats om det länge nu.

Kan jag inte få tillbaka iOS 6 kan jag lika gärna titta på andra lösningar och den enda där som är intressant är Windows Phone.© 2019 Omsoc Publishing AB