2014-05-10
Guide

Fräscha upp gammal Mac Pro (del 1)

Har du en “gammal” Mac Pro, eller har du börjat fundera på om de är ett bra köp nu när priserna på dessa gamla, men fina, maskiner börjat falla. Om svaret är ja på någotdera så är det hög tid att se över vad du kan göra för att förlänga livet på din Mac Pro ett eller ett par år till. Innan du går vidare och läser denna guide rekommenderar jag att du läser min första guide om vad man ska leta efter när man köper en begagnad Mac Pro.

Vad du inte kan uppgradera

Först ut en genomgång över vad du inte kan göra i uppgraderingsväg. Det finns nämligen massor med saker du kan göra men det stora problemet med en gammal Mac Pro är det faktum att den aldrig kan hantera Thunderbolt-anslutna tillbehör. Tack vare att en Mac Pro av den här typen faktiskt kan hantera expansionskort så är risken kanske inte minimal men åtminstone liten att du faktiskt behöver plugga in ett Thunderbolt-baserat tillbehör om du planerar lite smart nästa gång du handlar.

Vad du kan uppgradera

Utöver det vi ska gå igenom i denna och kommande artiklar så är det en hel del saker du faktiskt kan stoppa in i din “gamla” Mac Pro. Exempelvis finn det expansionskort för eSATA vilket gör att du kan ansluta externa hårddiskar med betydligt högre hastighet än vad FireWire 800 kan erbjuda. Om du är inne på Fibre Channel finns det givetvis expansionskort även för detta och så också USB 3.0.

Nytt grafikkort snabbar upp rejält

Få saker gör din Mac Pro långsam än ett gammalt grafikkort. Ett gammalt GeForce GT 120-kort från Nvidia med 512 megabyte grafikminne, ett kort som satt som standard i 2009 års Mac Pro, är inte riktigt anpassat för att köra högupplösta stora skärmar. Även om Apples 30-tumsskärm fanns även då så hade inte det här kortet det helt enkelt om det ville driva det på ett effektivt sätt.

Man kan givetvis ta risken/chansen att köpa sig ett kort som inte är officiellt släppt för Mac Pro och Mac OS X men då är också risken att man gör sig själv en otjänst, även om det givetvis är extremt svårt att motstå frestelsen att spara ganska många kronor på att ta genvägen.

Jag har själv försökt med ett flertal grafikkort, samtliga baserade på kretsar från ATI vilket tycks vara en nackdel i dessa sammanhang, och den dörr som Apple öppnade med Mac OS X 10.7 “Lion” och senare Mac OS X 10.8 “Mountain Lion”, där betydligt fler tredjepartskort började stödjas direkt i operativsystemet, tycks inte ha stängts helt men till viss del med Mac OS X 10.9 “Mavericks”. Drivrutiner har försvunnit och diverse mer eller mindre fula hack för att få dem att fungera hjälper inte längre.

Som denna artikel ska visa är det dock inte underligt att man vill ta nyss nämnda genväg och köpa ett kort för en eller ett par tusenlappar snarare än att lägga ut 5000-6000 kronor på ett grafikkort till en dator som har 3-4 år på nacken.

Skillnaden mellan “officiella” grafikkort för Mac Pro och dess motsvarighet i PC-världen är ofta försvinnande liten. De bygger på samma grafikkretsar, samma hårdvara och ser oftast likadana ut oavsett om du köper Mac- eller PCmodellen. En sak som saknas är den EFI-kod i grafikkortet som gör att Apple kan visa sin fina logotype, eller menyn med olika enheter om du håller nere alt-tangenten när datorn startas om eller slås på. Utan EFI-stödet kommer skärmen vara helt svar tills att operativsystemets grafikkortsdrivrutiner laddats och tills dessa famlar du bokstavligen talat i mörkret.

Att installera ett tredjepartskort, det vill säga ett kort tillverkat för PC-datorer, kräver ofta att du tar extra ström från moderkortet i Mac Pro och matar in i grafikkortet. Detta sker med en eller två av de PCI Express-strömmatningar som finns till vänster om den nedersta kortplatsen där man också bör montera sitt grafikkort. Portarna är märkta “PCIE AUX A” och “PCIE AUX B”. Om du köper ett grafikkort som är särskilt framtaget för Mac Pro får du med alla kablar du behöver men köper du ett PC-kort är det inte säkert att så är fallet. Mac Pro har dessutom inte en vanlig anslutning för detta utan det krävs specialkablar som du tack och lov enkelt kan hitta till ett lågt pris på exempelvis eBay.

Det fanns en tid då det enda stället man kunde köpa sig ett nytt grafikkort till sin Mac Pro var via Apple eller Apples återförsäljare. Och de var dyra – mycket dyra. Men för lite över ett år sedan hände något – ett, två och sedan tre nya grafikkort släpptes för Mac Pro, och detta när modellen var dödsdömd och hela världen väntade på att den nya modellen av Mac Pro skulle börja levereras. Frågetecknen var många men ingen hänger ju läpp för att det släpptes grafikkort med kretsar från både ATI och Nvidia som nu äntligen gick att köpa och som visserligen inte var billiga men som åtminstone erbjöd alterantiv.

Priserna i denna artikel är hämtade från Prisjakt i mitten på april 2014 och de kan ha förändrats en hel del när du läser detta. Kolla alltid bästa pris innan du köper.

Bästa pris är nämligen inget du får via Apple Store om du är på jakt efter ett grafikkort till din Mac Pro. Det “billigaste” kostar i skrivande stund 8690 kronor inklusive moms. Då handlar det visserligen om ett Nvidia Quadro 4000-kort men det är å andra sidan ett kort som släpptes år 2011. Det andra, Nvidia Quadro K5000, kostar strax under 20 lakan inklusive moms. Snabbt som ögat, men knappast prisvärt om man inte har behov av den typen av prestanda.

Standardkortet för Mac Pro, ett ATI Radeon 5770, fanns tidigare på Apple Store men är nu borttaget. Ingen av de större återförsäljarna har heller produkten tillgänglig på lager varför man, om man inte är sugen på att skicka iväg 8690 kronor till Apple Store, får se över alternativen.

Alla grafikkort som finns på marknaden fungerar inte i alla Mac Pro-modeller. Ett av exemplen nedan, Sapphire HD 7950, kräver officiellt en Mac Pro-modell kallad macpro4,1, men dokumentationen från företaget anger också att macpro4,1 ska vara släppt tidigt 2009, vilket också föregående modell, macpro3,1 var innan efterföljande modell lanserades. Här gäller det att vara påläst och använda valfri sökmotor flitigt innan du köper.

Läs också Apples supportdokument när det gäller vilka grafikkort som de sålt som fungerar i olika modeller och generationer av Mac Pro.

PNY Quadro 4000

PNY:s Quadro 4000 för Mac bygger på exakt samma grafikkretsar som Nvidias Quadro 4000-kort som Apple säljer, med den lilla skillnaden att du kan köpa PNY:s kort för drygt 1600 kronor mindre. 7024 kronor inklusive moms kostar underverket. Kortet erbjuder en HDMI-utgång och en dubbellänkad DVI-utgång vilket är mumma för oss som har lite fetare skärmar på skrivbordet.

Två skärmar med en upplösning på 2560×1600 kan drivas och till sitt förfogande finns två gigabyte GDDR5-minne. Men smakar det så kostar det – strax över 7000 kronor för ett grafikkort till en dator du kan köpa för några tusenlappar svider.

EVGA GeForce GTX 680 Mac Edition

Tyvärr verkar trenden med att ta ett grafikkort, bygga in vad som krävs för att det ska fungera med en Mac Pro och sedan trissa upp prislappen ordentligt leva kvar. Ta exemplet med EVGA GeForce GTX680 Mac Edition – i sin PC-version kostar detta kort cirka 2990 kronor. Det erbjuder två gigabyte GDDR5-minne, två dubbellänkade DVI-utgångar, en fullstor display port samt en HDMI-port, och ska man leta skillnader stödjer PC-versionen PCI Express-version 3.0 medan Mac-versionen endast stödjer version 2.0.

Grafikprocessorns prestanda tickar drygt 50 megahertz snabbare än i PC-versionens dito, men på det stora hela är detta exakt samma kort fast Mac-varianten har EFI-koden inbyggd för att du ska kunna se när din Mac bootar upp. Användbart om du måste komma åt återställningsläget om din Mac kraschat, men annars inte mycket mer än så kan man tycka. Prisskillnaden dessa två kort emellan är 2880 kronor inklusive moms och tycker man det är värt strax under 5200 kronor är detta säkert ett bra kort, men för egen del hade jag köpt PC-varianten av detta kort och sparat bortåt 3000 kronor.

Sapphire Radeon HD7950 Mac Edition

Ett av få kort som baseras på kretsar från ATI var Sapphires Radeon HD7950 Mac Edition. Detta var också det första av de kort som utannonserades efter att Apple presenterade nya modellen av Mac Pro. Snyggt är det, och med en prislapp på strax under 5000 kronor är det också det kort med lägst prislapp om man ska ha “officiella” grafikkort med EFI-stödet inbyggt nu när Apple tagit bort ATI Radeon 5770 från Apple Store.

Sapphire Radeon HD7950 erbjuder två display port-anslutningar och en DVI-utgång. Kortet har tre gigabyte GDDR5-minne och pratar PCI Express 3.0-standarden vilket är trevligt.

Slutligen…

Om du tycker att det här med PC-grafikkort känns läskigt och nya grafikkort känns för dyra så kan det vara värt att titta på eBay efter alternativ. Jag hittade ett helt nytt ATI Radeon 5770 för Mac Pro för under 100 euro bara genom att göra en enkel sökning, så här finns helt klart pengar att tjäna.

I nästa artikel kikar vi närmare på internminne och hårddiskar och vad du kan göra där för att maxa din Mac Pro. Missa heller inte guiden till hur du uppgraderar firmware i din macpro4,1 så den i praktiken blir en macpro5,1 vilket möjliggör installation av macOS Sierra 10.12. Du hittar den här.© 2021 Omsoc Publishing AB