2014-05-16
Nyhet

En router i din innerficka

En router. En wifi-basstation. En laddare för din mobiltelefon. Och delning av filer på en USB-ansluten hårddisk.

Och den får ledigt plats i din bakficka.

D-Link:s DIR-510L är som en liten schweizisk armékniv. Tanken är inte att detta ska vara din primära router hemma utan snarare något du tar med på resan till sommarstugan eller för affärsresan där du behöver dela ut en internetkoppling och samtidigt få tillgång till fildelningsfunktioner.

Ethernetporten klarar av upp till 100 mbit/s medan det trådlösa nätet klarar av standarder upp till 802.11ac, vilket i teorin innebär upp till drygt 750 mbit/s. I praktiken blir hastigheten givetvis inte så hög varför ethernetkopplingens “lägre” hastighet inte utgör något större problem, i synnerhet inte om fler delar på samma anslutning. DIR-510L går att ansluta till ett befintligt trådlöst nätverk eller som en vanlig bredbandsrouter, och i det senare läget rekommenderar inte D-Link att man är fler än fem samtidiga användare. Torde räcka hyfsat bra i bilen på semesterresan med en packe iPad-surfande ungar i baksätet, eller på konferensen.

DIR-510L har två USB-anslutningar som kan användas för antingen laddning av mobiltelefoner eller för anslutning av USB-hårddiskar som kan delas ut via routerns administrationsgränssnitt. Dock klarar den ena USB-porten endast att levererar 0,5A (vilket är den normala strömmatningen från en vanlig USB-port i en dator) och den andra USB-porten 1A (samma styrka som Apples egna iPhone-laddare) vilket innebär att du i praktiken kan ladda en iPhone 5s utan större problem medan laddning av en iPad, som kräver 2,1A för att låta sig laddas under en normal människas livstid, inte låter sig göras. En annan, liten, nackdel är att man måste välja om man vill använda DIR-510L som laddare för sin telefon eller som accesspunkt och router. Det går inte att göra båda samtidigt.

På tal om USB-portar ja – det går även att ansluta ett 3G/4G-modem via 1A-porten om man råkar befinna sig på en plats där man inte har någon annan Internet-anslutning att ansluta DIR-510L till. Väldigt självklart men också väldigt smart. Det hade, givetvis, varit riktigt läckert om man kunde putta in sitt SIM-kort i routern och kört 3G eller 4G den vägen men man kan sällan få allt man önskar.

Screen Shot 2014-05-16 at 08.17.22

Att komma igång med DIR-510L är enkelt. Faktum är att det är lite för enkelt och man gör rätt i att sätta lösenord på saker och ting när man kommit in i routerns gränssnitt.

Prislappen för denna lilla fick-router då? Runt 1100 kronor får du räkna med. Jag tycker det är värt det. D-Link har nämligen utvecklat en produkt som klarar av bra mycket mer än man kanske kan tro och i rätt sammanhang är det ett givet köp.© 2021 Omsoc Publishing AB