2014-06-12
Nyhet

Skydda din WordPress-blogg

Har du en blogg eller annan webbsajt som drivs med WordPress? Om svaret är ja – har du någon som helst aning om hur många gånger per dygn någon försöker bryta sig in i den?

Jag hade ingen aning. Men jag hade kunnat ana det – standardadressen för att logga in i administrationsgränssnittet i en WordPress-blogg är som bekant www.domän.se/wp-admin/ (med vissa variationer men detta är den överlägset vanligaste adressen) och det vanligaste kontot för att logga in är admin.

Det finns gott om saker man kan göra utöver att välja ett annat namn på kontot för administrationen av bloggen och givetvis att sätta ett extremt svårt lösenord. Det finns ett verktyg kallat Wordfence. Som namnet antyder är det ett virtuellt staket, om uttrycket tillåts, runt din WordPress-blogg. Det fungerar i praktiken som en brandvägg som skyddar mot falska Google-bottar, låser ute IP-adresser som försöker bryta sig in i din WordPress-blogg och mycket mer.

Screen Shot 2014-06-12 at 07.36.48

Det finns gott om andra verktyg som gör liknande saker som Wordfence men det jag gillar med Wordfence är att även i gratisversionen så fungerar den oerhört bra. Exempel på det är ett kraftfullt vapen mot kommentarsspam och kontroller av din WordPress-sajt som visar om du behöver uppdatera en plugin eller om en fil har ändrats (vilket kan betyda att du exempelvis uppdaterat WordPress eller att din sajt blivit hackad).

Wordfence är som sagt gratis i sin grundversion och jag rekommenderar alla som har en WordPress-baserad webbsajt att ta en titt på detta verktyg, eller något annat i samma kategori. Det är minst sagt en ögonöppnare att se hur ofta någon försöker bryta sig in i ens lilla webbsajt.© 2021 Omsoc Publishing AB