2014-06-13
Nyhet

Twentieth Anniversary Mac

Vad som först var tänkt att lanseras som en jubileumsmodell för att fira Apples 20-årsjubileum blev i själva verket en tokdyr Macintosh som lanserades nästan ett år för sent och ett år efter det var den borta från marknaden.

Att Apple skulle fira att det var 20 år sedan företaget startades rådde det ingen tvekan om på Apples högkvarter. Mac-försäljningen gick uselt, antalet Mac-modeller i sortimentet var så många så ingen hade total kontroll över allt som erbjöds. Till det kom det faktum att kvaliteten på datorerna som Apple släppte inte alltid höll världsklass och de körde dessutom ett operativsystem som fortfarande hade sina rötter ordentligt planterade i samma operativsystem den första Macintosh-modellen levererades med. Vill man köra ner spaden ytterligare så var aktiekursen en katastrof och Apple var inte många månader från konkurs.

Företaget behövde därför all positiv uppmärksamhet de kunde få. En god nyhet var att köpet av NeXT hade godkänts av Apples styrelse och Steve Jobs skulle återvända till Apple som konsult och rådgivare till dåvarande vd Gil Amelio (eller “Dr. Amelio” som han insisterade att folk kallade honom…). I Gil Amelios värld var Twentieth Anniversary Macintosh ett första steg i rätt riktning där Apple skulle bli framgångsrika igen under hans ledning.

Vad var då Twentieth Anniversary Macintosh? Först och främst ska det påpekas att det var ingen mindre än Jonathan Ive som bar ansvaret för designen av datorn. Inte för att den var särskilt ful, men det är värt att notera att av alla personer som fanns i ledningsposition på Apple då är det ytterst få som är kvar idag utöver Ive.

I grund och botten var Twentieth Anniversary Macintosh (kodnamn: Spartacus) en PowerMac 5500 med samma processor, en PowerPC 603e på 250Mhz. Men utöver det fanns inte många likheter med dåtidens andra Mac-datorer. Denna Mac hade inbyggd TV-mottagare, radio-mottagare, S-video-ingång. stereohögtalare och en bashögtalare från Bose, ett inbyggt 33,6 bauds-modem och en 12,1-tums LCD-skärm som drevs av ett ATI 3D Rage II-grafikkkort med två megabyte grafikminne.

Läs resten av denna artikel i juni-numret av Macpro (magazine). Prenumerera via App Store direkt till din iPhone och iPad!© 2021 Omsoc Publishing AB