2014-06-30
Nyhet

Apples stöd för Pride ett steg framåt

Är Apples VD Tim Cook homosexuell? Frågan har väckts i hans hemland USA de senaste dagarna efter att Apple sedan tidigare inte bara stöttar anställda som är homo- eller bisexuella utan nu också öppet stöttar den årliga Pride-festivalen i hemstaden San Francisco. Apples anställda deltog i paraden och delade också ut gåvokort till iTunes-butiken. Tim Cook gjorde dem också sällskap vilket väckte en diskussion i diverse amerikanska medier om huruvida han är homosexuell eller inte.

BrUFMOSCIAAIxI5

Det amerikanska tv-programmet Squawk on the Street på tv-kanalen CNBC gick till och med så långt så de lyfte ut Cook ur garderoben.

Varför är då detta så känsligt? I USA förväntas det av en vd eller styrelseordförande att vara “straight”. Man har en make eller maka, man har barn och man förväntas kryssa i varenda kryssruta i checklistan över hur en “riktig” amerikan ska vara. Cook själv växte upp i delstaten Alabama, en av de mest konservativa delstaterna i USA som fortfarande kräver att skolorna lär sina elever att “homosexualitet i allmänhetens ögon inte är en acceptabel livsstil“.

Under 80-talet kallade den kristna högern i USA genom den dåvarande presidenten Ronald Reagan AIDS “bögplågan” och även om det första företag Cook arbetade för efter skolan, IBM, var pionjärer inom jämställdhet för alla oavsett kön eller sexuell läggning så är den skeva synen på bi- och homosexuella något som fortfarande är djupt förankrat i stora delar av det amerikanska samhället.

Är Tim Cook homosexuell? Mitt svar på den frågan, utöver att jag inte har en aning, är en fråga: spelar det någon roll? I det åtminstone delvis liberala Kalifornien är det helt okej att öppet visa sin läggning, men i stora delar av USA är så inte fallet, och det är nog tyvärr det som hindrar många företagsledare att vara öppna med vilka de egentligen är.

BrT-1c4CQAIGEiJ

I fallet Tim Cook är det nog en kombination av detta och det faktum att hans privatliv är just privat, precis som med hans föregångare Steve Jobs. Beslutet av Apple att öppet stötta anställda som är homo- eller bisexuella togs inte under Cooks tid som ledare för Apple, men han bär traditionen vidare och arbetar ännu hårdare för att Apple ska synas som en föregångare inom detta område, precis som inom området för de produkter de tillverkar och säljer.

Tim Cooks sexuella läggning är inte intressant. Hur han sköter sitt arbete är det som är intressant, och oavsett sexuell läggning är alla människor i grunden och det är som människor och för de handlingar de gör som de ska dömas, inget annat.© 2021 Omsoc Publishing AB