2014-07-04
Retro

iMac G5 början till framtiden

I augusti 2004 var det dags. Den minst sagt radikalt designade iMac G4 skulle ersättas med något betydligt snabbare. Att återanvända samma design för en G5-modell var uteslutet – PowerPC-processorn blev helt enkelt för varm. Värmen var dock en faktor även iMac G5 inte kunde undvika helt, vilket vi återkommer till strax.

Apple tvingades därför tänka till ordentligt och i en liten kombinerad flört med Twentieth Anniversary Mac och iMac G3 fick iMac G5 bli den första Mac sedan den första iMac-modellen som på allvar integrerade dator och skärm i en enda enhet.

iMac G5 använde samma 17- och 20-tums skärmpaneler som tidigare använts i iMac G4 och enligt Apple var maskinen inte helt överraskande den tystaste skrivbordsdator som då fanns på marknaden.

I mars 2005 uppdaterades iMac G5 med mer minne, större hårddisk, snabbare grafikkort, gigabit ethernet-port och trådlös kommunikation via 802.11g och Bluetooth 2.0+EDR. I oktober samma år kom den sista uppdateringen då iSight-kamera och Front Row var de stora nyheterna tillsammans med snabbare processorer, snabbare grafikkort och större hårddiskar.

Det tajta uppdateringsschemat kunde troligen förklaras av det faktum att Apple nu var snubblande nära att gå över till Intels processorplattform och att de behövde en tillfällig lösning under hösten, vintern och den stundande julhandeln. För i början på januari 2006 släpptes en Intel-baserad iMac vilket garanterat inte gjorde de som bara tre månader tidigare köpt vad de trodde var en modell som skulle räcka ett tag särskilt glada.

En annan tänkbar förklaring till det snabba plattformsskiftet var att iMac G5 var en modell med en hel del problem som orsakades av den enorma värmeutvecklingen från G5-processorn. Flera av kondensatorerna på moderkortet i 1.6- och 1.8GHz-modellerna med 17- respektive 20-tumsskärmar från september 2004 till juni 2005 kunde sluta fungera vilket gjorde att bilden på datorns skärm började fladdra eller att datorn helt stängde av sig. Apple tvingades dra igång ett återkallningsprogram där stora delar av datorns inre byttes ut gratis.

Formfaktorn som iMac fick i och med G5-modellen lever fortfarande vidare på sätt och vis. Under åren har iMac blivit tunnare och tunnare, samtidigt som den också blivit snabbare och snabbare och under flera tillfällen varit en av de snabbaste datorer som Apple kunnat erbjuda.© 2021 Omsoc Publishing AB