2014-07-08
Nyhet

Swift

Efter många år med Objective-C och Xcode är dess dagar nu räknade. Åtminstone är det lätt att tro just det i och med introduktionen av Swift, det nya programmeringsspråket från Apple. Macpro tog kontakt med tre erfarna utvecklare för att höra vad de tycker om Swift och hur de tänker arbeta med det nya verktyget.

Det har sagts förut men det tål att sägas igen: för att kunna hantera och utveckla för iOS så är det nästintill ett krav att kunna Objective-C oavsett om man enbart tänker använda Swift i framtiden.

För de som redan nu överväger att börja använda Swift fullt ut för utveckling har Erik Aderstedt, mannen bakom bokföringsprogrammet iOrdning, ett eller två varningens ord att säga.

– Det ska bli väldigt roligt att skriva saker i det men tyvärr upplever jag att API:erna inte alls är anpassade för Swift. Mycket av type-säkerheten i Swift går förlorad eftersom typinformation från API:erna är onödigt svag i många lägen, säger Erik Aderstedt.

Jack Nutting, tidigare bland annat iOS-utvecklare på det svenska spelföretaget Toca Boca och författare till flertalet böcker om mjukvaruutveckling för iOS och Mac OS X, är positiv.

– Jag har hållit på med Objective-C i 20 år och tycker om det men de begränsningar som finns på grund av C har blivit allt mer irriterande. Med Swift känns det som att man får chansen att titta på det man gör med nya ögon och kan på så sätt hitta nya vägar att lösa gamla problem, säger Jack Nutting, som tycker att Playground-konceptet är väldigt bra och något han önskat sig väldigt länge.

Peter Lindberg, idag mestadels utvecklare för webb och iOS på Fleecelabs men med erfarenhet av utveckling av Objective-C sedan NeXTSTEP 3.3 och senare Mac OS X är positiv till Swift.

– Jag är imponerad av Swift. Man har lyckats skapa ett språk som på samma gång är avancerat språk och tillgängligt för nybörjare. Trots att man tar saker från flera olika moderna språk har man lyckats få det till en sammanhållen helhet och med en ren och fin syntax, säger Peter Lindberg. Han säger att man känner igen saker från Scala, Haskell, C# och F# och att det Apple presenterar i Swift kanske inte är så innovativt som företaget självt gör gällande, men kanske är det inte det vikigaste i sammanhanget.

– Snarare är det viktigt för Apple att skapa ett språk som är tillgängligt för oerfarna programmerare. Då måste det kännas familjärt och ha tydliga koncept, säger Peter Lindberg.

Jack Nutting tror att vi kommer få se nya API:er som enbart fungerar i Swift alternativt två varianter där den för Swift är betydligt trevligare för utvecklare. Han tror inte att Objective-C kommer försvinna över en natt, mycket beroende på att Apple själva har stora mängder kod skriven i Objective-C. Att han är positiv till Swift märks tydligt:
– Fördelar finns det gott om: förbättrad type-safety, generics, en type system som låter icke-objekt (structs, ints, floats, etc) ha egna metoder som om de vore objekt… Ja, det finns mycket att gilla!

Nackdelar

Nackdelar då? Jack Nutting pekar på det faktum att språket saknar en del av Objective-C:s dynamicism och att prestandan än så länge inte är så bra som Apple gjort gällande.

Erik Aderstedt pekar å sin sida på det faktum att många team inom Apple fick information om Swift först ett par månader innan det lanserades på årets upplaga av WWDC, vilket han tror inte var tillräckligt med tid för att märka upp API:erna så de fungerade bättre med Swift. Han säger att han kommer avvakta med att gå över till Swift tills att även befintliga API:er helt Swiftanpassats.

Läs mer om Swift på Apples hemsida. Det finns också gott om intressanta artiklar att läsa på Medium.© 2019 Omsoc Publishing AB