2014-07-28
Nyhet

Backup vart du vill med Arq

Att ta backup på sin Mac är en självklarhet. Många använder Time Machine, andra kanske lyxar till det och använder exempelvis Crashplan antingen till en molntjänst som hanteras av en extern leverantör eller så sätter man upp sin egna Crashplan-server. Det finns gott om andra alternativ men för mig var Crashplan en självklarhet till jag började kolla runt ett varv till efter en backuplösning som lät mig ta backup på en eller flera Mac-datorer i mitt nätverk och sedan lagra informationen på en server som jag själv äger.

Det kanske låter enkelt – vad är det för fel på Rsync? Ingenting alls, om man nöjer sig med att använda enbart det. Vad är det för fel på SuperDuper eller Carbon Copy Cloner? Det både det tidigare och det senare låter dig ju klona hela din hårddisk till en annan hårddisk lokalt i din dator eller till en nätverksenhet, och den senare låter dig ta backup via Rsync till en annan Mac. Tyvärr fungerar det inte att låta Carbon Copy Cloner göra samma sak via Rsync mot en Linux-maskin eftersom Carbon Copy Cloner använder en särskilt utvecklad version av Rsync för att säkerhetskopieringen ska fungera.

Jag var alltså på jakt efter något sätt att inte bara ta säkerhetskopior utan också att få “ut dom ur huset”. Information kan försvinna via en diskkrasch, ett inbrott eller genom att ditt hem brinner ner eller drabbas av en översvämning.

Via min arbetsgivare har jag kunnat hänga in en ordentligt bestyckad Dell PowerEdge 2850 med gott om diskyta och minne i ett datacenter strax söder om Stockholm och att lägga mina backuper där hade givetvis varit det optimala.

Så jag började med att titta på Crashplan igen. Jag har använt systemet tidigare och gillar det men på Mac-plattformen har det en stor nackdel och det är att dess klient är skriven i Java. Om det är något Apple tenderar att blockera med jämna mellanrum så är det just Java och detta upptäcker man givetvis inte förrän man startar om Crashplan-klienten på sin Mac. Det kan om man inte använder Java till annat gå dagar eller till och med veckor innan man upptäcker att några backuper inte tagits. Givetvis kan man konfigurera så det skickas ut e-postlarm om att en backup inte tagits på X antal dagar, men för mig blev detta kombinerat med en ganska väl tilltagen prislapp och en ny prismodell från företaget bakom Crashplan där man inte längre köper en licens utan istället hyr den ett år i taget det som fick mig att leta vidare.

Jag hade sedan tidigare ett ganska bra script som använde sig av Rsync över SSH till min Linuxserver men jag saknade ett grafiskt gränssnitt som visade vad som hände, när det hände och om något gick fel så ska jag få reda på det genom en notifiering. Det är givetvis ingenting som Rync i terminalen stödjer. Det finns ett och annat grafiskt verktyg för att konfigurera Rsync men inget av de verktyg jag kikat på stödjer att man skickar sin backup via SSH till en annan maskin, och syftet är ju inte i första hand att fungera som en regelrätt backupklient.

Arq

Screen Shot 2014-07-28 at 21.46.00_2

Via ett tips fick jag reda på Arq. En nedladdning senare (programmet kan köras i 30 dagar innan du bestämmer dig för att göra affär eller gå vidare till något annat) är det dags att testa programvaran i fråga. Bilden ovan visar de olika protokoll och mottagare av dina filer som kan konfigureras och det intressanta för mig är stödet för SFTP, alltså FTP över SSH-protokollet. Detta innebär givetvis att SSH måste vara öppet från Internet men med tillräckligt komplicerade loginnamn och lösenord är detta säkerhetsmässigt acceptabelt för mig.

Screen Shot 2014-07-28 at 18.22.35_2

Arq är sedan inte mer komplicerat än att du väljer de filer eller kataloger du vill ta backup på och sedan skickas de till den mottagarserver du specificerat. Eftersom kopieringen sker över SSH är det inte den rappaste backup du gjort men det är fullt jämförbart med att skicka backuper till exempelvis Crashplans amerikanska backupservrar eller Backblaze där en initial backup kan ta veckor att genomföra.

I dagsläget skickar jag upp lite över 30 gigabyte till min server och även om den initiala backupen tog några dagar att genomföra så tuggar det på i god takt och jag känner mig säker på att backuperna tas ordentligt. Om så inte är fallet säger Arq till via notifieringscentret i OS X 10.9 “Mavericks” eller senare (jag har testat programmet under utvecklarbeta nummer 4 av OS X 10.10 “Yosemite” och det fungerar bra där också).

Misstänkt bugg

Så långt är allt positivt. En sak som jag dock inte gillar med Arq är vad programmet gör om maskinen applikationen körs på tappar kontakten med det lokala nätverket eller med Internet och därmed den mottagande servern. Arq består nämligen av två komponenter – ett grafiskt gränssnitt och en bakomliggande agentprogramvara som sköter själva backuptagandet.

Det grafiska gränssnittet behöver inte köras för att backuperna ska tas, men det som händer när datorn Arq körs på tappar kontakten med den mottagande servern är att man måste starta om agentprogramvaran manuellt för att backuperna ska börja köras igen. Arq kommer i sitt statusfönster meddela att den försöker starta backuperna igen men detta sker inte förrän du startar om agentprogrammet (eller operativsystemet) manuellt. Om detta beror på en bugg som kommer att fixas vet jag inte men framtiden lär utvisa vad som händer med detta.

Priser och paketeringar

Arq säljs i tre olika förpackningar. Varje licens har ett unikt serienummer som enbart kan köras på en dator. Samma serienummer kan inte köras på två datorer samtidigt. En enskild licens för en användare kostar strax under 40 amerikanska dollar, en enskild licens med livstidslicens där man får alla framtida uppgraderingar av programvaran kostar strax under 60 dollar (den licens jag köpte), och ett paket med licenser för tio datorer kostar strax under 300 dollar. Detta kan jämföras med Crashplan PROe som den egenhanterade varianten heter som kostar 75 dollar per användare och år om man köper en licens för fem användare.

Totalt alltså 375 dollar per år för fem användare, vilket kan jämföras med strax under 300 dollar för tio användare för all framtid. Har du egen server bestämmer du själv vad din lagring får kosta och i mitt fall kunde jag lika gärna ha använt en Raspberry Pi med ett par USB-anslutna hårddiskar för att lagra mina backuper vilket hade inneburit en minst sagt prisvärd (men kanske inte den mest driftsäkra) backupserver.

Man kan givetvis använda en backuplagringyta hos Amazons S3 eller hos Google Cloud Storage (0.12 dollar per gigabyte per månad upp till en terabyte lagringsyta).

Summering

Arq är inte helt perfekt, men det är tillräckligt bra för att jag ska kunna rekommendera det.

Det finns givetvis en nackdel i att Arq lagrar dina backuparkiv som vanliga ZIP-filer på din server och det är att om någon tar sig in är det en mindre sak att bara ta arkiven och kolla vad som finns i dem. Men det finns också en fördel i det att du inte lagrar dina backuper i en databas eller annat som i sig vid en krasch eller annan bugg kan göra så du aldrig kan komma åt dina filer igen. Det finns som sagt både fördelar och nackdelar med båda lösningarna men om man är ute efter en lösning där man ska ha massvis med användare, kanske kunder, så är Crashplan lösningen att använda. Ska man däremot tillhandahålla backuper för ett mindre antal användare, familjen eller vänner eller liknande, är Arq verkligen prisvärt.

Prislappen kunde varit lägre också men det känns samtidigt bra att det finns en lösning som löser mitt backupproblem och att jag faktiskt kan betala någon för att ha skrivit programmet i fråga. Det är inget stort företag bakom Arq och därför är det extra roligt att kunna stödja även mindre utvecklare så de kan arbeta vidare även i framtiden.© 2019 Omsoc Publishing AB