2014-08-13
Nyhet

En väska som heter Holger

Det hör säkerligen inte till ovanligheterna att ett svenskt företag lanserar något stiligt och designat. Jag är inte riktigt målgruppen som hänger på moderelaterade sajter och sånt där men jag är löjligt förtjust i väskor, och då menar jag inte handväskor utan vettiga väskor man kan ha en dator och lite annat smått och gott i. Jag har tidigare testat bland annat en modell från Booq och AO Ally Capellino och deras modell för 15-tums-datorer. Den senare har jag, bortsett från ett par mindre avsteg, använt sedan november 2011 och hade fram tills nu inga planer på att pensionera. Den kostade sina 1500 kronor och en sån väska kan man inte bara dumpa hur som helst. Jag gillar den helt enkelt.

Problemet är bara att det finns ett svenskt företag vid namn Holger. De sysslar med något så hippt som “hi-tech vintage bags”, där de kombinerar smarta funktioner med ett klassiskt utseende. När de hörde av sig och undrade om jag inte ville kika på en väska så svarade jag att visst kunde jag göra det och ombads sedan välja modell. Holger erbjuder en rad väskor lämpade för allt från en iPad med lite papper i till en ryggsäcksmodell. Och sedan har vi väskan jag fastnade för. Den har det lämpliga namnet Senior och kan liknas vid en klassisk svensk gubbportfölj i brunt läder (andra färger finns). Väskan ramlade till slut in till kontoret och efter att kollegorna kikat, hållit och luktat på väskan och gjort tummen upp och undrat vad väskan kostade (jag kommer till det) kunde jag slutligen få tillräckligt mycket tid för att faktiskt bekanta mig med den på egen hand.

Holger Senior har en smart funktion inbyggd och det är ett batteri. Det låter kanske lite fånigt, men det är en av de funktioner som representerar det högteknologiska i denna väska. Ett annat är väskans material som enligt tillverkaren består av ett vulkaniserat fiber från cellulosa och som sedan har en yta av ett material som ska bestå av ett läderliknande material som ska vara tåligare än läder. Jag misstänker att denna blandning som väskan är gjord av kommer att lukta mindre med tiden men precis när man packat upp Senior så luktar den starkt av något som inte direkt påminner om just läder.

Batteriet kan skicka ur sig 3600 mAh vilket ska räcka till två fulla laddningar av en iPhone eller iPad. Batteriet gör också att väskans vikt landar på dryga 1,4 kilo.

holger_laddare

Måtten på väskan är 36 x 26 x 8 centimeter och det gör den perfekt för en stor iPad och/eller en 13-tums Macbook Air eller Macbook Pro. Väskan har också en inbyggd axelrem vilket gör den lite smidigare än om den enbart hade haft ett handtag som en traditionell portfölj. Senior är den största portföljmodellen så det kanske kan vara så att användare av datorer större än 13 tum hänger läpp över att deras Macbook Pro inte passar i denna väska men jag kan avslöja att det faktiskt går att få ner en 15,6-tums gammal ful notebook från Dell i väskan och även en 15-tums Macbook Pro passar också men då är det inte gott om salighet kvar i det vadderade datorfacket som håller datorn på plats.

En sak jag gillar med Senior är att den är väldigt styv i sin konstruktion. Min AO Ally Capellino är otroligt snygg men den är inte snygg att bära i handtaget om den är fullpackad med saker eftersom den inte riktigt kan hålla formen och dessutom lutar. Eftersom AO Ally Capellino är gjord i ett mjukt tyg kan den också vara knepig att rota i eftersom väskan gärna viker sig under sin egen tyngd. Holgers Senior är raka motsatsen – väskans yttre är hårt och stelt och viker sig inte vilket gör att man vet hur mycket plats att man har att röra sig med. Det är också enklare att rota efter saker i väskans inre även om dess relativa smalhet gör att det kan vara lite knepigt att få ner händerna i de inre förvaringsfacken som är ganska djupa.

Dock är de inte djupa nog för att rymma mitt Moleskin-anteckningsblock på höjden men man får däremot plats med laddaren för Macbook Air, lite småsladdar, USB-minnen, visitkort, pennor och annat man kan tänkas behöva släpa med sig.

Axelremmen är inte märkvärdig men ändå snygg och ser ut att hålla ordentligt. Den har ingen vaddering eller liknande vilket gör att den sannolikt inte är särskilt bekväm om man packar ner en större mängd vikt i väskan, men å andra sidan är detta inte en väska man släpar runt på guldtackor med utan den är gjord och designad för att bära lagom mycket saker.

Då var det den lilla frågan om priset då. Det rekommenderade priset till slutkund är 229 euro, eller drygt 2100 svenska kronor. Om det är värt det låter jag vara upp till var och en men det jag gillar med Holgers Senior är det klassiska utseendet kombinerat med smarta funktioner och ett spännande materialval. Designen och produktens detaljer som de små fötterna under väskan är intryck som man, om ordvitsen ursäktas, bär med sig när man betraktar och funderar över om denna väska är något att ha.

Holger Senior är en väska för såväl datanörd som kontorsarbetaren. Med sina fem olika färger finns sannolikt en för de flesta smaker. Hur Senior kommer att åldras med tiden är svårt att svara på men man kan hoppas att den lever upp till sitt namn och håller formen och stilen – kanske med de ärr och och rynkor som ändå hör till det namn som denna väska bär.

Holgers hela sortiment lanseras i butik den 15:e augusti via återförsäljare som exempelvis Digital Inn:s butiker, Kii i Umeå, Factory i Malmö och Kompaniet i Växjö och Kalmar.© 2020 Omsoc Publishing AB