2014-08-16
Nyhet

Macbook

I det senaste avsnittet av Accidental Podcast, ATP, så diskuterade John Siracusa, Casey Liss och Marco Arment möjligheten att Apple skulle släppa en bärbar dator med en ARM-baserad processor. Detta är ju något som är på tapeten just nu, och de tre deltagarna i ATP menade att detta inte var särskilt troligt av den enkla anledningen att de inte kunde se någon vettig anledning.

Jag funderade ett varv runt detta och kom fram till att det visserligen kanskke inte är högst troligt, men det är sannerligen inte alls en dum idé.

Det handlar om skolorna.

I dagsläget köper skolor runt om i hela världen in iPad som ett komplement till skolböcker. Det skulle mycket väl kunna varit mer lämpligt med en Chromebook med tanke på att de flesta skolor använder Google Apps och att en Chromebook inte ligger så vansinnigt långt från en iPad om man ser till prisnivån.

Varför skulle då inte en Macbook med en ARM-processor och iOS (anpassat för att använda tangentbord, touchplatta och/eller mus) vara den perfekta skoldatorn? Med lokal lagring, ett vettigt operativsystem (snart anpassat för att fungera med olika skärmstorlekar) och som ger en betydligt bättre ergonomisk upplevelse för användarna än en iPad och ett externt löst tangentbord.

Apples molntjänst i form av iCloud med sitt inbyggda iWork är kanske inte i klass med Google Apps men de är fortfarande högst användbara och kostar dessutom gratis – inte helt fel för en skola som har dåligt med pengar.

Så varför inte damma av produktnamnet Macbook och göra det till en kombination av en Macbook Air och en iPad? De skulle kunna säljas för några tusenlappar, även med Apples hysteriska marginaler, innehålla fyra gigabyte internminne och 32- eller 64 gigabyte flashminne. Kombinera detta med iCloud så har man många sätt en rak konkurrent till Chromebook och Google Apps, något som knappast lär avskräcka Apple.

Om allt detta blir verklighet låter jag verkligen vara högst osagt. Men tanken med en ARM-processor i en Macbook Air och kombinera det med iOS är inte alls en dum idé.© 2019 Omsoc Publishing AB