2014-09-09
Test

Svensk gratis spamfiltrering levererar

Om du ledsnat på spam i din brevlåda (vem har inte det?) och råkar äga domänen du har din mail i är ett bra spamfilter A och O. Inget snack om saken.

Jag har tidigare testat spamfiltret Scrollout F1 med gott resultat men det kräver att du kör det i en egen server på ett eller annat sätt. Scrollout F1 kräver också att man underhåller det, vilket vissa kan finna ett stort nöje i och andra… not so much.

Jag kom från den tidigare kategorin och gick till den senare på några veckor. I takt med att familjen började klaga på att de fick allt mer spam i mailen och att jag fick allt mer att göra på jobbet bestämde jag mig för att kika på vad kompisarna på Halon Security har hållit på med sedan jag snackade med dem sist.

En hel del har det visat sig. En av de saker de fått ur sig är ett molnbaserat spamfilter kallat Inumbo. Namnet på tjänsten är sannolikt det svåraste du behöver komma ihåg för det är faktiskt ganska enkelt att sätta igång med Inumbo. Tjänsten är gratis för upp till tio användare per domän och antalet domäner är till synes obegränsat i respektive konton. Andra begränsningar i gratisversionen är att du inte kan skicka mail från din mailserver via Inumbo, och DKIM stöds inte heller i gratisversionen. Vill man betala för sig och få tillgång till alla funktionerna så får man betala 0.0005 dollar per timme per e-postadress vilket motsvarar 0,36 dollar, eller 2,50 svenska kronor, per månad. Inga större pengar med andra ord.

Att sätta upp Inumbo för din e-post är en process om tre steg. Det första är att man efter ha registrerat sig hos Inumbo skapar en domän. När du registrerar dig är det en god ide att inte ange en e-postadress i en domän du avser att filtrera via Inumbo. Om du råkar göra något fel är risken att de verifieringstokens Inumbo skickar till dig inte kommer fram om du måste korrigera en felaktig inställning. Ett annat tips är att inte använda webbläsaren Safari då den har den fula ovanan att klistra in mailadresser och lösenord i fält där de inte ska vara.

Här anger man domännamnet, vilken e-postserver som ska ta emot breven och vilken av alla servernoder man vill ska filtrera posten. I skrivande stund finns det servernoder i USA, Sverige, England, Hong-Kong och Australien.

Efter att man lagt till domänen presenteras man med ett TXT-värde som ska klistras in i DNS-tabellen för din domän. Detta är för att verifiera att du verkligen äger domänen i fråga.

När detta är gjort är det dags att lägga upp användare, bestämma vilken TCP-port din e-postserver ska ta emot breven på (om du har möjlighet). Eftersom jag inte kommer att acceptera e-post på standardporten 25 till min e-postserver är den blockerad i brandväggen och istället tar jag emot posten på en annan port jag valt själv. Motsvarande port är uppsatt i min Exchange-servers SMTP-connector. Det går också att slå på autentisering för varje inkommande brev om man så önskar.

Det sista steget är att peka om MX-värdena för din domän, alltså det/de värden som anger vilken/vilka servrar som tar emot e-posten för domänen. Inumbo talar om för dig hur detta värde ska se ut. Om du bestämmer dig för att byta vilken servernod som ska hantera din inkommande e-post innebär det också att du måste byta ut MX-värdena för din domän till det värde som den nya servernoden pekar mot.

Och när detta är klart är det faktiskt klart. Det tar ofta inte många minuter innan e-posten börjar strömma genom Inumbo till din e-postserver och förutsatt att du inte gjort något fel kan du snart njuta av en betydligt spamfriare e-post.

Givetvis finns det funktioner man saknar. Ett meddelande som felaktigt blockerats (vilket aldrig hänt mig men man ska aldrig säga aldrig) kan man inte hantera i efterhand i tracking-vyn – det vore bra om man kunde exempelvis släppa loss brevet. Man kan vitlista avsändaren så framtida brev kommer fram, eller så kan man om brevet var ett spam som levererats som ett icke-spam rapportera att det var ett falskt positivt brev.

Någon form av buffring av inkommande brev om din e-postserver är nere hade också varit riktigt trevligt. Arkivering av e-post är en annan funktion som företag sannolikt frågar efter – en del andra spamfiltreringstjänster kombinerar just filtrering och arkivering. Detta är givetvis funktioner man ska och sannolikt måste betala för om de fanns – för mig är det inte på något sätt en showstopper, jag vill ha effektiv och fungerande e-postfiltrering till bästa pris och Inumbo erbjuder verkligen detta. Rekommenderas varmt, således.© 2022 Omsoc Publishing AB