2014-09-11
Nyhet

Plus och minus

Stephen Hackett:

With the announcements this week, Apple now sells iOS devices at the following sizes:

4″ (iPhone 5c and iPhone 5S)
4.7″ (iPhone 6)
5.5″ (iPhone 6 Plus)
7.9″ (iPad mini with Retina display and iPad mini)
9.7″ (iPad Air and iPad with Retina display)

För många? För få? Till skillnad från vissa plattor från Samsung lär Apple ha vett att se till att deras operativsystem, ikoner och applikationer faktiskt ser ut som att de hör hemma på respektive plattform, men jag är kluven till den riktning som Apple har slagit in på nu.

Apple under Jobs var återhållsamt. De tillverkade få men riktigt bra produkter vilket gjorde varje produkt speciell. Inom kort kommer Apple sälja fyra telefonmodeller och två iPad-modeller. Nästa år kommer det finnas tre varianter av Apple Watch.

Är det denna väg Apple kommer slå in på för sina datormodeller? Fler modeller i fler storlekar?

“Gamla” Apple under Jobs lyckades revolutionera mobiltelefonmarknaden och surfplattemarknaden med en (1) telefonmodell och en (1) surfplattemodell. Samsung lyckades ta över marknaden för “smarta” telefoner genom att bokstavligen talat dränka den i olika telefonmodeller, men de tjänade och tjänar fortfarande mindre pengar per såld telefon jämfört med Apples nuvarande produktutbud som består av två (2) modeller.

Riktig innovation kräver inte fyra modeller av en produkt. Det kräver en enda, och Apple verkar ha glömt det.© 2021 Omsoc Publishing AB