2014-09-20
Nyhet

Generation 64 är årets bok

Det är inte svårt att bli nostalgisk över en hemdator som Commodore 64. Gudarna ska veta att jag trillar dit hyfsat regelbundet. Under sommaren var jag en av 680 personer som förhandsbeställde ett exemplar av en bok med namnet Generation 64 och nu har den äntligen landat i brevlådan. Det är inte en retrobok i första hand utan snarare en bok som nästan kan jämföras med Leander Kahneys Cult of iPod – en serie korta och ibland lite längre berättelser om hur Commodore 64 bidragit till att forma oerhört många människor främst födda på 70- och 80-talet.

Generation 64 gör djupdykningar i allt från demoscenen till hur Handic drev upp och sedan förlorade ensamrätten om att distribuera Commodore 64 i Sverige och vi får träffa en rad personer, mer eller mindre kända, som ur sitt perspektiv berättar om sin relation med denna lilla fantastiska hemdator. Och jodå – för första gången (mig veterligen) erkänner Henrik Schyffert att han hängde på BBS:er utöver The Well och att han också drev sin egna under en period.

Det är lätt att bli nästan förälskad i en bok som Generation 64. Den är skriven med kärlek till ämnet och respekt för personerna som blir intervjuade. Boken i sig kunde säkerligen varit både längre och mer djupgående men det behövs inte – i det format den är nu är den perfekt och kombinerat med det fina formatet och den otroligt välarbetade designen har författaren Jimmy Wilhelmsson och designern Kenneth Grönwall levererat något som inte är något mindre än ett mästerverk.

Har du inte beställt boken ännu så är det hög tid att du gör det. Och om den inte går att beställa – gör en notering om att göra det senare – boken släpps den 30:e september. Det är den helt klart värd.© 2021 Omsoc Publishing AB