2014-09-21
Nyhet

iOS 8 Apples styrkebesked

Den chock som Apple utsatte världen för med iOS 7 var svårsmält för många, undertecknad inkluderad. Det fanns givetvis de som tyckte att iOS 7 var det rätta steget framåt med sin “plattare” design och ganska radikala val när det gällde allt från dialogrutor till typsnitt.

Ett år senare har dammet lagt sig och även den mest förhärdade iOS 6-användare har sannolikt vant sig och kan nog inte riktigt se fördelarna med att gå tillbaka till den tidigare generationen av iOS-versioner.

Det är ett generationsskifte vi fick bevittna för ett år sedan. Det intrycket cementeras definitivt med iOS 8 där Apple först tog ett steg bak med iOS 7 och nu två steg framåt igen. Nyheterna är många men de är samtidigt inte alltid helt uppenbara, vilket också är det nästintill magiska med det arbete som Apple gör. Första gången man ser en ny eller utökad funktion är intrycket oftast något i stil med “Ja men självklart är det så det ska fungera“.

Små och stora detaljer

Ta en sådan enkel sak som fotoapplikationen. Man tar fortfarande bilder och filmar med den. Men Apple har tänkt ett varv till när det gäller hur man delar bilder och filmer. Numera får du upp miniatyrbilder på de senaste bilder du tagit, och man kan också slå på delning till andra applikationer och tillhörande tjänster som exempelvis Day One. Man kan även prioritera om i vilken ordning delningstjänsterna ska listas i gränssnittet, vilket är ganska olikt Apple som ju gärna prioriterar sina egna tjänster först.

En annan detalj är kartapplikationen. Kanske detta har funnits sedan iOS 7 och jag har missat det men om man använder kartan i bilen och man kör inne i stan så fungerar 3D-läget ypperligt. När man börjar närma sig en korsning förs man närmare gatunivån för att det ska bli extra tydligt hur man ska köra. När man kommer ut på längre gator eller vägar så zoomar kartapplikationen ut och översikten blir större.

Det finns nu tre nya standardapplikationer som man (givetvis) inte kan ta bort: Health (motsvarande Passbook fast för applikationer, tillbehör och information som rör din hälsa), Apples Podcast-applikation och en ny applikation kallad Tips där Apple ser ut att tänka sig återkommande uppdateringar med tips för iOS 8-användare.

Podcast-applikationen är densamma som man tidigare kunnat ladda ned gratis från App Store. Att Apple nu väljer att inkludera den gratis är lite svårt att förstå sig på – vill de se hur många som faktiskt använder applikationen, vill de erbjuda ytterligare mervärde i iOS 8 och samtidigt knyta sina användare ännu hårdare till iTunes eller är de ute efter att dräpa de Podcast-applikationer som tredjepartsutvecklare säljer i App Store? Jag hoppas det inte är det tredje alternativet men om det är anledningen (vilket Apple givetvis aldrig kommer att erkänna) är det inte första gången det händer och inte sista heller.

Handoff och Continuity

Den (eller de om man ska vara petig) funktion handlar om hur dina iOS-enheter samarbetar med din Mac. Nu kommer jag delvis in på det som ännu inte är släppt i Mac OS X 10.10 “Yosemite” men med tanke på att utvecklarbeta nummer åtta är släppt när detta skrivs torde vi inte vara allt för många veckor borta från att operativsystemet släpps i skarp version. Inga större förändringar mot den beta jag kör i skrivande stund lär därmed dyka upp.

Handoff är den funktion Apple byggt in för att låta dig ta med ditt arbete var du än är. Det kan låta som det borde finnas i iCloud men häng med så ska jag förklara. Låt säga att du besöker en webbsajt på din Mac i Safari. Du måste springa till tåget eller toaletten eller något annat och vill fortsätta läsa på webbsajten du precis började kika på i Safari på din Mac. På dina iOS 8-enheter, förutsatt att enheterna har Handoff aktiverat och är kopplade till samma Apple-ID, kommer det att på låsskärmen visa den applikation du senast höll på med på din Mac, eller vice-versa – nere vid startraden på din Mac:s skrivbord visas den applikation du hade öppen senast på din iOS-enhet.

I exemplet ovan är det webbläsaren Safari så på bilden ovan ser du nere i vänstra hörnet låsskärmen på min iPhone 5s med iOS 8 och hur den visar ikonen för Safari. Värt att notera är givetvis att inte alla applikationer stödjer detta – i början är det Mail, Safari, Pages, Numbers, Keynote, Maps, Messages, påminnelser, kalendern och kontaktboken som stödjer detta men tredjepartsutvecklare uppmuntras av Apple att bygga in stöd för Handoff i sina applikationer.

Varför Apple valt att döpa Handoff och Continuity till olika saker är för mig lite obegripligt för i princip så innebär det att man kopplar ihop dator och iOS-enhet för att kunna göra saker på den ena eller andra.

I fallet Continuity kan jag nu ta emot och ringa samtal mobiltelefonsamtal på min Mac tack vare att min Mac och min iPhone pratar med varandra. Det går till och med så långt att om jag har telefonen satt i tyst läge så spelas ringsignalen upp i datorns högtalare. Lite läckert får man nog säga. Har man telefonen i stör-ej-läge så sker dock inte uppspelningen av ringsignalen.
Tekniken bakom detta är ganska enkel ur ett anslutningsavseende.

Genom att din iPhone och din Mac befinner sig på samma wifi-nätverk (eller om din Mac är ansluten till ett ethernetnätverk som i sin tur är ansluten till samma wifi-nätverk som din iPhone) kan Continuity fungera utmärkt. Detta gör också att även äldre Mac-datorer som min Mac Pro från 2009 stöds.

Handoff är en annan femma. Det kräver Bluetooth LE-standarden (eller Bluetooth 4.0 som den också kallas) och då pratar vi om Macbook Air från 2011 eller senare, Macbook Pro från 2012 eller senare, iMac från slutet på 2012 eller senare och givetvis nya Mac Pro. Äldre Mac-modeller som exempelvis Mac Pro där det går att stoppa i ett expansionskort kan alltså få stöd för Handoff genom att man installerar ett kort med Bluetooth LE.

Varför använder då inte Handoff WIFI? Anledningen är enkel – Med Bluetooth LE och det faktum att denna standard innehåller teknik för att avgöra vilket avstånd det är mellan två enheter kan Apple skapa en upplevelse där funktionen endast är aktiv om de två enheterna, i det här fallet en iPhone 5s och en Macbook Air från 2013, är tillräckligt nära varandra för att “överlämningen” ska aktiveras och visas för användaren.

Detta är för övrigt samma teknik som iBeacon bygger på där butiksägare kan skicka ut riktade reklammeddelanden till iOS-enheter som är tillräckligt nära och har rätt applikation installerat (företrädesvis från den butik man kliver in i).

Smått och gott

Det finns massor av små funktioner värda att nämnas. Vi tar dom här.

Om du skickar ett mail eller svarar på ett och vill hålla särskild koll på den fortsatta dialogen via just e-post kan man skapa larm för detta genom e-postapplikationen. En liten men oerhört smart funktion. En annan ny funktion är att man numera kan dra fingret till vänster ovanpå ett mail och välja ytterligare funktioner än enbart radera. Vi kan väl säga som så att det finns andra e-postapplikationer för iOS som kunnat göra detta länge och det är ganska uppenbart var Apple hittat “inspiration” till denna ide.

Du kan spela in ljudklipp i Messages och skicka till en annan Messages-användare. Även de som kör exempelvis iOS 7 får ljudklippet skickat till sig, vilket kan vara bra att veta.

På tal om Messages så innehåller iOS 8 teknik för att hålla storleken på dina meddelanden så liten som möjligt för att spara lagringsyta. Du kan numera bestämma om du ska spara meddelanden i 30 dagar, ett år eller för all framtid. När meddelandena automatiskt raderas (om du valt detta) så raderas också eventuellt tillhörande bilder, filmer och annat du skickat och tagit emot. Du kan också låta ljud- och videomeddelanden automatiskt raderas efter antingen två minuter eller inte alls.

Om din telefon är stulen eller borttappad så är risken stor att du inte kan hitta den med Find my iPhone när batteriet dör. Därför kan du låta iOS 8 skicka ut en sista signal om var den befinner sig innan batteriet tar slut i enheten.

Webbläsaren Safari har inte förändrats överdrivet mycket men några nyheter har Apple lyckats klämma in. Man kan numera fotografera av ett kreditkort om du ska handla på nätet med din iPhone. Eller så knappar man bara in siffrorna manuellt på det gamla hederliga sättet, vad vet jag.

En annan grej som är smart är att man kan låta den mobila versionen av Safari begära att få samma version av en webbsida som en vanlig dator med tillhörande webbläsare skulle få se.

Just ja – Safari erbjuder nu fyra sökmotorer – Google, Bing, Yahoo och DuckDuckGo.

Huruvida mobiloperatörerna i Sverige kommer att stödja möjligheten att genomföra telefonsamtal via wifi-nätverk låter jag vara osagt men i USA fungerar det åtminstone via operatören T-Mobile. Telia med sina surfzoner skulle ju vara perfekt för detta ändamål – den som lever får förhoppningsvis se.

Kameraapplikationen har numera stöd för Time-lapse-filmning, vilket i praktiken innebär att kameran tar ett antal bilder under en viss tidsperiod och sedan klistrar ihop det till en film. RIktigt kul effekt om man placerar sin iOS-enhet på ett stativ och låter den stå och filma i flera timmar. En annan liten nyhet är att du kan få tillbaka bilder du raderat i kameraapplikationen.

Stöd finns givetvis för iCloud Drive och den nya familjefunktionen där du som AppleID-ägare kan bjuda in andra familjemedlemmar att handla på ditt kreditkort. Samtliga familjemedlemmar kan dela på alla köp som är gjorda med just ditt AppleID och som grädde på moset har du möjligheten att godkänna alla inköp innan de görs. Inga fler smurfberries-chocker på nästa kreditkortsfaktura med andra ord.

Om man kopplar sin iPhone eller iPad till bilstereon via USB och bilstereon tidigare tyckt att det är en iPod man kopplat in kan det numera bli problem. I en av mina bilar, en Ford Escort från 2013, fungerade detta klockrent med iOS 7 men med iOS 8 spelas bara snuttar av podcasts och några sekunder på varje låt innan uppspelningen antingen hoppar framåt i ljudspåret eller byter låt helt. Oerhört irriterande och förhoppningsvis en bugg som åtgärdas snart.

Summering

Ska jag uppdatera till iOS 8? Om du har en iPhone 5, en iPad 4, iPad mini eller senare så är svaret ja. Om du har en iPad 2, iPhone 4s eller annan äldre enhet som visserligen står på Apples lista över kompatibla enheter så bör du undvika att uppdatera. Din enhet kommer inte upplevas som snabbare, det är ett som är säkert.

Det finns massor med andra nyheter i iOS 8 jag inte har tagit upp här. Du kan dela ut en rutt i kartapplikationen till andra och göra den utdelningen tidsbestämd, du kan installera tredjepartstangentbord (något den yngre generationen lär gilla har jag förstått), för att nämna några saker.

Jag gillar iOS 8. Continuity, Handoff, möjligheten att fylla i lite hälsodata om dig själv som andra kan ta fram om du skulle falla ned på gatan i en stroke eller liknande och småsaker som integration av tredjepartsapplikationer är onekligen mina favoriter. Att få upp de man senast haft kontakt med när man växlar applikationer är genialt och något jag redan använder ofta.

Jag har sagt det många gånger förut men Apples iterationsbaserade utvecklingsmodell gör att de bygger vidare på sina produkter, sakta men säkert. Det är inte alltid fullpackat med revolutionerande funktioner när Apple lanserar en ny version av iOS, men det kanske inte behövs alla gånger.

Jag gillade inte iOS 7 när det släpptes. Med tiden har jag vant mig och jag kan säga att iOS 8 är ett enormt steg framåt i rätt riktning för Apple och för iOS, bestående av många små steg i samma riktning. Det enda man inte kan låta bli att fundera över är: vad ska de kunna ta fram till nästa år som kan toppa detta?

Jag tror inte vi behöver oroa oss nämnvärt över den saken.© 2019 Omsoc Publishing AB