2014-10-14
Nyhet

Två veckor med iPhone 6 Plus

Efter två veckor med iPhone 6 Plus tänkte jag dela med mig av några av de ytterligare intryck och erfarenheter jag samlat på mig. Jag var initialt ganska negativ till iPhone 6 Plus men tänkte att jag skulle ge den en ärlig chans till. Så jag bytte till den från min iPhone 5s.

Fördelar

Den är snabb. Inte blixtrande mycket snabbare än iPhone 5s men det märks.

Skärmen är som jag tidigare nämnt riktigt, riktigt bra. Det är mycket av den också, men mer om det senare.

Kameran är även den riktigt, riktigt bra. Bilder tagna med iPhone 5s ser ut som skit om uttrycket ursäktas.

TouchID är betydligt bättre. Snabbare och mer precist och känns överlagt mer användbart än i iPhone 5s.

Batteritiden i iPhone 6 Plus är även den riktigt, riktigt bra. Min iPhone 5s var i normala fall stendöd vid 20-tiden på kvällen om jag inte laddade den under dagens lopp. iPhone 6 Plus ligger på minst 50 procent kvarvarande batteritid vid dagens slut.

Ljudkvalitet. Jag upplever att jag får ut bättre ljud i telefonsamtalen jämfört med iPhone 5s.

Nackdelar

Storleken. Ingen överraskning här – det är en klumpig och hal telefon.

Vikten. Den väger mer än en iPhone 5s men det är ingen större chock egentligen.

Byggkvaliteten är inte på topp. Som jag tidigare nämnt har min iPhone 6 Plus blivit böjd och det redan ett dygn efter att jag packade upp den. Skärmen har nu också blivit repig, sannolikt för att jag haft bilnyckeln i samma ficka vid en eller två tillfällen.

iOS 8 – långt ifrån färdigt

Sen finns det buggar och tillkortakommanden som jag gissar har med iOS 8 att göra. Framtida uppdateringar får avgöra om så är fallet men där är vi ännu inte.

Med Carplay är iPhone 6 Plus och alla andra telefoner som kör iOS 8 en väldigt trevlig leksak men har din bil en USB-anslutning eller annan integration via en iPod-anslutning, vilka för det mesta fungerade även i iOS 7, ska du inte bli förvånad om det inte fungerar särskilt bra i iOS 8.

Kameraapplikationen är bitvis fruktansvärt långsam och kraschbenägen. Emellanåt får man ingen bild från kameran på skärmen utan man får då tvångsavsluta kameran och starta om applikationen varvid det kanske fungerar igen.

Home Sharing fungerar knappt. Tidigare kunde jag ligga i sängen och glo på något TV-avsnitt som streamades från min mediaserver i källaren via iTunes och Home Sharing men det fungerar inte alls längre.

Wi-fi-åtkomst med iPhone 6 Plus och iOS 8 är rangligt. Det tar en enorm tid att hitta ett trådlöst nätverk och att sedan ansluta till det.

Summering

Med iPhone 6 Plus har min iPad fått finna sig i att inte användas särskilt mycket. Och med ett trådlöst headset blir iPhone 6 Plus faktiskt både uthärdlig och till och med användbar, om man kan hålla sig till att använda röstkommandon när man exempelvis sitter bakom ratten på motorvägen hem. Det är en stor klumpig och aningen tung telefon, eller phablet, men det är också en vacker, snabb, kompetent och löjligt kraftfull dito.

En sak som slog mig är att Apple inte riktigt själva verkar tro på den stora skärmen i iPhone 6 Plus. Reachability-funktionen är ett typiskt exempel på detta – om nu den stora skärmen är så bra så erkänner ju Apple i princip att iPhone 6 Plus är för klumpig för att hanteras med en hand. Och det faktum att Reachability inte bara fungerar ute på startskärmen utan också inne i applikationerna är minst sagt löjeväckande.

Jag är inte redo att ge upp iPhone 6 Plus ännu. Den har sakta men säkert blivit en del av min vardag och man blir snabbt bortskämd med skärmytan, den hysteriskt fina skärmen och den grymma prestandan.

Apple har tillverkat en “phablet”, en blandning mellan en tablet och en telefon, och det är dags att de erkänner det.© 2019 Omsoc Publishing AB