2014-10-15
Nyhet

Nya BBedit inte i Mac App Store

Jason Snell:

Siegel crafted his presentation as a list of reasons that weren’t the reason Bare Bones was abandoning the Mac App Store.

It wasn’t Apple’s 30 percent cut, he said, because while that’s a lot of money, developers get a lot of service from Apple in return.

It wasn’t the complete severing of his relationship with his customers, even though it’s frustrating that only Apple really knows who is buying the software and it doesn’t share that data.

Nor were it the marketing challenges, the difficulty conforming to Apple’s submissions guidelines (including sandboxing and forcing some features in to add-on downloads), or the numerous problems involving the development tool chain—including the one time that a BBEdit update silently crashed the App Store’s submission tool.

But, of course, all of these frustrations were cumulative. And, Siegel said, many of those frustrations occur at the very end of the development cycle, when the final code is being shipped and the marketing plan is being executed. He likened it to Max Q, the aeronautical term for the period of maximum atmospheric stress on a flying vehicle.

The end result? A lot of soul searching and a realization that being in the Mac App Store just wasn’t worth it for Siegel or Bare Bones, that the added stress and frustration and everything else just wasn’t counterbalanced by the benefit of being in the premier storefront for Mac apps.

Skillnaden mellan App Store och Mac App Store var att den senare kom till ett redan dukat bord, ett ekosystem där användare redan visste hur de kunde köpa de applikationer de ville ha.

Problemet för Apple var att de ville ha en plats vid bordet och tyckte att de var en mycket trevligare middagsgäst jämfört med de som redan fanns där och det faktum att allt fler små utvecklare vänder Mac App Store ryggen visar att de inte behöver den för att överleva.

Kvar för Apple återstår att lägga in ännu fler hinder för användarna att köra mjukvaror från tredjepartsutvecklare som inte säljer sina programvaror via Mac App Store, ett scenario jag varnade för redan när Mac App Store gjorde premiär i OS X 10.7 “Lion”. Det finns egentligen ingenting som hindrar dem från att göra just detta förutom att de skulle irritera en rad tredjepartsutvecklare ordentligt, men ska man vara krass är det nog inget som skrämmer Apple nämnvärt.© 2019 Omsoc Publishing AB