2014-10-19
Nyhet

Wings Remastered Edition

Det finns tillfällen då Hollywood får slut på bra filmideér och helt enkelt försöker koka en ny soppa på en gammal spik. I de lägena kommer vad som brukar kallas för en remake – en ny version på samma gamla rulle. Mängden filmer om Spiderman, Superman, Batman, nya versioner av klassiker som Rollerball och Total Recall är bara några exempel på nya versioner vi sannolikt kunnat klara oss utan.

I spelvärlden förekommer det inte allt för många remakes, istället kommer uppföljare med stora eller små skillnader från tidigare versioner, men likväl säljer de som smör ändå. Exempel på remakes som jag uppskattat de senaste åren är (kanske inte helt överraskande) Pirates och Railroads, den senare en remake på Railroad Tycoon.

Ett företag som hade sin guldålder under slutet på 80-talet var Cinemaware. Med titlar som Defender of the Crown, The King of Chicago, It Came from the Desert och Wings såg de till att för evigt vara ihågkomna som ett företag som inte alltid behandlade sina anställda och underkonsulter särskilt schysst, men jisses vilka spel de lyckades producera.

Under åren som gått sedan 1991 har Cinemware försökt starta om sig med samma namn men med nya ägare mellan 2001 och 2005 där bland annat en uppfräschad version av Defender of the Crown släpptes under namnet Robin Hood: Defender of the Crown till Windows och Mac OS X.

Ett spel som det snackades om när man var inne på ämnena Cinemware och remakes var Wings, ett av Cinemawares sista spel som släpptes 1990 till Amiga-plattformen. Spelet utspelade sig under första världskriget och som stridspilot får du en till synes oändlig ström av uppdrag att tackla där du får genomföra allt från att bomba byggnader och att flyga lågt över ett slagfält för att förstöra fordon och slå ut fiendesoldater till att givetvis också hamna i luftstrider med fiendens stridspiloter, företrädesvis från Tyskland .
Spelet rymdes på två disketter och innehöll en rad olika grafiklägen, bra musik, en grym story och framförallt en fantastisk spelupplevelse.

Wings Remastered Edition

Tänka sig – nu är Wings tillbaka. Den här gången är det inte en lite halvtrött version skriven i Flash eller den gamla Amiga-versionen inpackad i en wrapper för iOS eller OS X utan det är ett spel som är helt nyskrivet med ny grafik, ny musik och nya ljudeffekter och det är släppt för både Windows och Mac OS X. Kort sagt – det är ett Wings för 2010-talet och jag har provspelat det grundligt.

Precis som i orginalversionen får man först skapa sin pilot, sätta vilka grundegenskaper den ska ha och sedan är det dags för en kort genomgång i en flygskola där du lär dig grunderna i hur man manövrerar flygplanet. I Amiga-versionen hade man ju tillgång till en joystick vilket ju inte är fallet när man kör spelet på sin Mac. Istället får man styra flygplanet med A-W-S-D-tangenterna (som i Quake eller Doom) kombinerat med att man antingen skjuter med musen eller använder en tangent för ändamålet. Det går även att styra flygplanet med datormusen men det rekommenderas inte.

I takt med att man betar av sina uppdrag så blir man befodrad och när det sker så ökar också svårighetsgraden i spelet. Helt plötsligt blir bombardemanget från luftvärsartilleriet mer intensivt och pricksäkert, och man kan gå från att möta två-tre fiendeplan till att möta sju stycken när man är i sällskap av fyra kollegor från det flygvapen du tillhör.

Självklart är spelet ingen exakt simulator över hur det är att flyga en kärra gjord i trä och segelduk med två maskingevär och en halvklen motor, men det finns ändå inslag som gör att man får en liten känsla för vad det handlar om. Planen vänder inte på en femöring, och maskingevären blir överhettade om man pangar lite väl intensivt emellanåt.

Blir man nedskjuten kan man, om man har en del tur, nödlanda men annars är det en enkelbiljett i vertikal position till den sista viloplatsen. Som tur är finns det i denna nya version en automatisk funktion för att spara sitt spel, men skulle olyckan vara framme så får man finna sig i att spela om 2-3 uppdrag om man skulle ramla ned från himlen lite väl våldsamt.

För de som backat denna nya version av Wings via Kickstarter är spelet redan släppt och det går även att köpa via Steam och Good Old Games redan idag om du har en PC för drygt 130 kronor. En Mac-version kommer även den och gissningsvis kommer prislappen vara den samma då den kommer ut i handeln den 7:e november.

Är det några skillnader mellan orginalversionen och den nya versionen? Ja, den nya är aningen enklare att komma in i. Det kan å ena sidan bero på att spelmakarna velat göra spelet lite enklare, men å andra sidan kan det också bero på att Wings med sin uppdaterade grafik är enklare att spela. Man gör helt enkelt färre misstag i luften tack vare att grafiken hänger med bättre än vad den gjorde på en gammal Amiga 500. Musiken är nyinspelad, det är en skådespelare som läser ur dagboken som din pilot har som uppgift att skriva (även om texten inte alltid matchar det som skådespelaren faktiskt läser upp) och det är svårt att inte bli omedelbart förtjust i denna nya version av Wings.

En god vän har suttit och manglat PC-versionen av spelet i ett par dagar nu och har rapporterat en del buggar där spelet kraschar mitt i en luftstrid. På min Mac har spelet varit hur stabilt som helst även om det finns mindre buggar som framför allt rör ljudet där ljudet inte alltid hänger med och där ljudinställningarna i spelet tycks nollställas inför varje uppdrag man flyger.

Wings Remastered Edition är inte bara för oss nostalgiker. Det är ett spel för alla, i nästan alla åldrar. Det är ett spel kan man lägga många timmar på utan att behöva skämmas för det och det är sällan man känner att spelet blir enformigt.

Wings Remastered Edition fungerar utmärkt med OS X 10.10 “Yosemite” och på min gamla Mac Pro från 2009 med ett inte överdrivet kraftfullt grafikkort i form av ett ATI Radeon HD 5000 kan jag spela Wings i den maximala upplösning som en 30-tums Apple Cinema Display tillåter, nämligen 2560 x 1600 pixlar med alla grafiska effekter påslagna och uppdragna till max.

Inte ett helt uselt sätt att tillbringa en söndagskväll.© 2021 Omsoc Publishing AB