2014-11-07
Nyhet

Loppet ingen kan vinna

En kollega hörde av sig igår kväll:

Har du en iPhone att låna ut? Jag uppgraderade min iPhone 5S till senaste versionen av iOS och nu är telefonen helt låst!

Via lite återställning genom iTunes kunde kollegan senare få tillbaka sin iPhone 5S till ett hjälpligt skick, men den uppför sig numera oerhört underligt – långsam, applikationer som kraschar och en kamera som helt slutat fungera. Undertecknad märker också av buggarna i iOS 8.1 – Safari måste startas om regelbundet på både iPhone 6 Plus och iPad Air och ett par gånger i veckan måste respektive enhet startas om för att de ska fungera drägligt, i synnerhet med wi-fi som tycks sluta fungera när man som minst behöver det.

Det är inte bara iOS som har problem med kvaliteten. Windows Phone 8.1 fixade många buggar, men introducerade desto fler, exempelvis en betydligt försämrad batteritid och en musikspelare som inte alltid samarbetar, som Microsoft sedan dess ägnat sig åt att fixa.

Googles uppdateringar av Android 4.4, exempelvis version 4.4.3, fixade också den massor med buggar men introducerade nya som innebar att wi-fi slutade fungera, sämre batteritid i exempelvis Nexus-telefoner och att telefonapplikationen inte alltid vill samarbeta.

Denna artikel handlar inte om att hänga ut en enskild utvecklare eller leverantör, utan snarare om det fenomen som är att operativsystem i mobiltelefoner och surfplattor i allt större grad tycks stressas fram snarare än att bli utvecklat, buggtestat och lanserat i ett skick som faktiskt inte påverkar sina användare negativt. Operativsystem på datorer har alltid och fortsätter dras med buggar vid lansering, men vi tycks acceptera det på ett annat sätt framför problem med att ett operativsystem i den telefon man använder åtskilliga gånger per dag. Där får helt enkelt inget gå fel.

En gång i tiden, för kanske 11-12 år sedan, använde jag en Windows Mobile-baserad produkt från Qtek vid namn Qtek 2020. Vid denna tidpunkt var jag på resande fot extremt mycket, 10-15 dagar per månad, och min Qtek 2020 blev på många sätt min centrala punkt i livet kring vilken jag kunde göra allt från att kolla mail, ringa telefonsamtal, skicka SMS och ladda ned och redigera artiklar för tidningen jag då var chefredaktör för. När jag tappade den i ett marmorgolv på ett hotell i London såg jag till att få den reparerad direkt när jag kom hem till Stockholm, och när batteriet blev utslitet köpte jag inte ett utan två nya. Qtek 2020 var enormt viktig för mig, lika viktig som en iOS, Windows Phone eller Android-baserad telefon är idag, men för 11-12 år sedan klagade jag inte mer än med en axelryckning och kanske ett litet tyst skratt när Windows Mobile bestämde sig för att krascha mitt under ett telefonsamtal.

På ett underligt sätt var det nästan okej att det hände då, men idag har vi lärt oss att förvänta oss så mycket mer från dessa bärbara kraftpaket vi har i fickan. De ska bara fungera, dygnet runt, året runt, utan problem. Då hade vi fasta telefoner att lita på när våra mobiltelefoner bestämde sig för att krascha, nu har många av oss inte ens telefonlinjer hem längre.

Konkurrensen och stressen leverantörerna emellan gör att om exempelvis Google introducerar en ny funktion kan inte Apple eller Microsoft vara sämre. Eller vice-versa, om ni förstår vad jag menar. Det driver till en överdrivet uppskruvad utvecklingsprocess där ett nytt operativsystem ska hjälpa till att sälja nya telefonmodeller och operativsystemet måste vara klart till ett visst datum. En utvecklare på Apple lär ha sagt att de i själva verket har sex månader på sig att utveckla en ny version av iOS – resterande sex månader går åt till att fixa buggar i publika betaversioner av den kommande nya versionen, och efter att den släppts går 1-2 månader åt att fixa ännu fler buggar i den släppta, “färdiga”, versionen.

Kanske skulle alla leverantörer av mobiltelefoner och surfplattor på marknaden leverera bättre produkter när de faktiskt är klara istället för när deras marknadsavdelningar kräver det.

Nu tävlar Google, Apple och Microsoft i ett lopp som ingen av dem vinner, men som i slutänden ändå endast har en förlorare: oss användare.© 2019 Omsoc Publishing AB