2014-12-01
Nyhet

Surface Pro 3 mot Macbook Air

surfacepro3primary_print

När jag i somras testade Surface 2 RT, baserad på en ARM-processor, så gillade jag den överlag. Formatet och det faktum att denna hybriddator, om man nu ska kalla den så, är så mycket mer än en surfplatta med ett smart tangentbord och styrplatta. För det är inte en surfplatta, det är inte en notebook med touchskärm utan något mellan de två. Det är ingen överdrift att påstå att Microsoft visar att de har mod och attityd av närmast norrländsk karaktär när de gasar på och släpper nästa generation av dessa maskiner. Jag kommer mer till det om en stund.

Det fanns dock ett stort tillkortakommande med Surface 2 RT, och det var det faktum att den just byggde på en ARM-processor:

Det kanske största tillkortakommandet utöver det faktum att många tredjepartsutvecklare, där Apple inte helt överraskande är en av dem, inte utvecklar för Windows RT. Ett annat problem som är lite mer överraskande är det faktum att Windows RT 8.1 inte kan bli med i en Active Directory-baserad domän. Detta gör i sin tur att man inte kan applicera gruppolicys eller på annat sätt styra och kontrollera hur en Surface 2 beter sig via ett Active Directory.

Det är enkelt att tycka att om nu Microsoft lagt ned så mycket energi på att skapa ett ARM-baserat alternativ och samtidigt porterat Windows 8.1 till plattformen borde de rimligtvis också ha lagt in stöd för Active Directory. Avsaknaden av detta ökar givetvis risken för att man ska se de ARM-baserade Surface-produkterna som andra klassens medborgare i en företagsmiljö.

Prestandan var det inget fel på, inte heller batteritiden eller användbarheten så länge man höll sig till programvaror från Windows Store, Microsofts applikationsbutik. Utöver det var man nämligen ganska bortglömd då få tredjepartsutvecklare vill lägga ner tid på att kompilera sina applikationer för ARM-plattformen och sedan se till att få dem digitalt signerade av Microsoft. Huruvida Surface RT finns med i Microsofts framtida planer låter jag vara osagt – Windows 8.1 är släppt för plattformen och jag har uppdaterat mitt exemplar med gott resultat då Windows 8.1 i den maskinen beter sig betydligt bättre än sin föregångare.

Windows 10 kommer definitivt att fungera med Surface Pro 3, men om det kommer släppas till Surface 2 RT är inget Microsoft pratar om i dagsläget.

Surface Pro 3 är en helt annan produkt. Tittar man till det yttre finns det givetvis gemensamma nämnare – design på enhet och tillhörande tangentbord är väldigt lika varandra (även om styrplattan i tangentbordet för Surface Pro 3 är betydligt bättre) men det skarpa ögat ser snart en stor nyhet. Skärmen är betydligt större än tidigare generationens Surface, och den är i mitt tycke också bättre än den i Surface 2 RT.

Att packa upp en Surface Pro 3 är en intressant upplevelse. Apple har onekligen satt standarden för hur en teknikprodukt ska vara förpackad och Microsoft har uppenbarligen sett och lärt för här finns inget att klaga på. Borta är trista papplådor och istället är förpackningen smart och enkel att komma in i. Sånt gillar åtminstone jag eftersom det visar att det finns en helhetstanke med upplevelsen av produkten. Från Microsoft har jag hämtat en Surface Pro 3, ett nytt tangentbord och en dockningsstation. Den sistnämnda är oerhört intressant då den direkt avslöjar en stor brist med iPad, som av många anses vara den produkt som Surface-produkterna konkurrerar med. Jag skrev om det i denna artikel i slutet på april i år:

Med ett par till synes ganska enkla förändringar skulle en iPad kunna bli så mycket mer:

En större modell som går att docka med ett tangentbord med en touchpad och/eller som går att använda med en trådlös mus. Microsoft har lyckats enormt bra med sin Surface Pro och på mitt arbete har flera redan börjat använda sina Windows-plattor som skrivbordsdatorer. Det är helt otänkbart med en iPad men det skulle göra att iPad betydligt mer attraktiv för både hem-användare och företagsanvändare.

Efter Apples ganska flata lansering av nya iPad Air och iPad mini står det klart att mer än någonsin behöver de en iPad Pro om de ska kunna möta hybrider som Surface Pro 3. Försäljningssiffrorna för iPad dalar som tidigare nämnts sakta men säkert och Microsoft har allt att vinna och egentligen ingenting att förlora, medan Apple fortsätter slita för att försöka vända den aningen vikande trenden när det gäller iPad-försäljningen. iPad säljs fortfarande i enorma mängder jämfört med Surface-produkterna men det är inte svårt att få en känsla av att Apple i detta avseendesurfar en aning på gamla meriter istället för att sticka ut hakan och utmana sig själva som de gjorde förr.

Fråga en iPad-ägare vad denne gör med en iPad så är svaret gissningsvis något i stil med “ser på Netflix”, “surfar på nätet”, “kollar sociala medier” eller “spelar spel”.

Eller så är svaret “ingenting, jag kommer inte köpa en till”. De sakta dalande försäljningssiffrorna och Apples motreaktion på detta talar åtminstone för mig sitt tydliga språk: iPad måste utvecklas eller så kommer den som produkt att möta samma öde som iPod, en produkt som till skillnad från iPad inte dör sakta på grund av att det är en usel produkt utan för att den ersatts av något annat. iPad har inte ersatts av något annat i Apples produktutbud – den har istället haft konkurrens från dag ett i form av Macbook Air. Där Apple sett att iPad och Macbook Air kompletterar varandra verkar kunderna allt mer se att de istället konkurrerar om tid, uppmärksamhet och pengarna i din plånbok.

Missförstå mig inte – iPad är en fantastisk produkt men det är inte nödvändigtvis den produkt som Apple vill att den ska vara vilket är en produkt man skapar något med. Det är en enhet man konsumerar information med – skapandet kräver mer än vad iPad kan erbjuda. Kräver skapande en touchskärm? Ja, vissa situationer. Men lika ofta krävs det en mus, eller en sorts penna, och framförallt krävs det möjligheten att kunna använda en enhet på det sätt som uppgiften kräver. Där är inte iPad, men där är definitivt Surface Pro 3.

Hårdvaran överraskar

Ta en 2,5 gigahertz Core i5-processor, åtta gigabyte internminne, 250 gigabyte flashlagring, en touchskärm och ett grafikkort så kraftfullt så det kan driva två 4K-skärmar samtidigt och sen har du vad Microsoft packat in i en Surface Pro 3. Prestandan är också där efter. Skärmen på tolv tum har en upplösning på 2160×1440 pixlar är inte riktigt i klass med en iPad Air men den är inte på något sätt usel.

De första dagarna med min Surface Pro 3 tillbringade jag med enheten som en hybridplatta – utan det medföljande tangentbordet eller med det anslutet. I soffan, i sängen eller vid köksbordet. En person som undertecknad som inte på något sätt gillar att skriva på en glasskärm ska genast medge att det “virtuella” tangentbordet som finns i Windows 8.1 är ett par steg efter det som Apple erbjuder i iOS.

Det tar för mycket plats på skärmen och en sådan enkel sak som det numeriska tangenter ryms ändå inte tillsammans med vanliga bokstavstangenterna vilket är en nackdel i mina ögon. Men som en sorts notebook fungerar Surface Pro 3 fruktansvärt bra – den är som jag sa väldigt rapp och portabiliteten är det sannerligen inget fel på då enheten väger 800 gram och är 9,1 millimeter tunn. Detta kan jämföras med min på pappret långsammare Macbook Air från 2012 som väger 1,3 kilo och är 1,7 centimeter som tjockast.

På pappret är det också intressant att jämföra 13-tumsversionen av Macbook Air med en Surface Pro 3. Båda har wifi, flash-lagring, Core i5-processorer och med tanke på att Microsoft slår sig för bröstet och faktiskt pekar ut Macbook Air, som är allmänt erkänd som en av världens bästa notebook-datorer (även enligt mig), som en sorts huvudkonkurrent finns det gott om saker att säga om förhållandet mellan dessa två enheter.

Precis som i Macbook Air finns ingen möjlighet att använda sig av någon inbyggd 4G/LTE-anslutning utan det är WIFI som gäller. Vill man ha en trådbunden nätverksanslutning är det antingen dockningsstationen eller en USB-ansluten nätverkskoppling eller via Thunderbolt till Macbook Air om man vill ha gigabit ethernet. Microsofts USB-anslutna nätverksport stödjer gigabit ethernet då den ansluts till USB 3.0-porten i plattan. En Surface 3 Pro erbjuder drygt nio timmars drifttid om man ägnar sig åt att surfa på Internet oavbrutet – jag kunde använda min i strax över tio timmar innan batteriet började klaga.

Prismässigt ligger dessa två enheter ganska nära varandra – den Surface 3 Pro-modell jag testar kostar cirka 12500 kronor inklusive moms. Apple har ingen rak motsvarighet i form av Macbook Air men om man konfigurerar upp en 13-tumsmodell på Apple Store med en 1,4 gigahertz Core i5-processor, åtta gigabyte internminne och 256 gigabyte lagring landar man på cirka 12800 kronor. Ingen gigantisk skillnad, men då tittar man heller inte på det faktum att man inte får någon touchskärm, ett löstagbart tangentbord och den smidighet som en Surface Pro 3 kan erbjuda. Å andra sidan kan man inte installera Mac OS X på en Surface 3 Pro medan man kan installera Windows 8.1 på en Macbook Air.

En oerhört smart grej med Surface Pro 3 är det inbyggda stativet. Det låter ganska tråkigt, jag vet. I tidigare versioner av Surface-maskinerna var stativet låst till en viss vinkel, men i Surface Pro 3 kan man vinkla stativet nästan hur man vill vilket gör att om man skickar ned stativet i sitt lägsta läge och sedan använder den medföljande pennan så har man ett utmärkt anteckningsblock.

Pennan har dessutom inbyggd bluetooth och paras ihop med just din Surface Pro 3 och även om skärmen på Surface Pro 3 är låst kan man med ett klick på pennans topp väcka upp enheten och anteckningsapplikationen OneNote tas fram. Du kan sedan anteckna på din Surface Pro 3 och när du är klar klickar du på pennan igen och Surface Pro 3 låser sig igen. När man låst upp sin “platta” med pennan går det endast att ta anteckningar, inget annat. Som en bonus synkroniseras anteckningarna upp till Microsofts molnlagringstjänst OneDrive automatiskt förutsatt att du har en aktiv internetanslutning, annars sker synkroniseringen när du har det.

Något Macbook Air med Core i5-processorn inte lider av så vansinnigt mycket är att fläkten går igång för att datorn blir för varm under last. Jag kan utan problem köra VMware Fusion med ett par virtuella maskiner utan att maskinen svettas nämnvärt. Däremot har den sedan jag installerade Mac OS X 10.10 “Yosemite” börjat uppvisa tydliga problem med att visa skärmsläckaren på både extern och intern skärm utan att fläkten går igång. I detta avseende är Surface 3 Pro ganska lik sin antagonist – här går fläkten också igång när maskinen får mycket att göra. Dra igång Outlook, Lync, ett par webbläsarfönster, en nedladdning och lite annat så börjar det susa om Surface Pro 3. Det är inte ett störande fläktljud men det går å andra sidan inte att ignorera helt heller. Det är på sätt och vis inte underligt att Surface Pro 3 känner ett behov av att svalka sig emellanåt – det är en tajt konstruktion med en snabb processor som dubblerar som grafikkort.

Jag pratade tidigare om dockningsstationen till Surface Pro 3. Ska man använda produkten som en skrivbordsmaskin blir det ganska snart lite begränsande med att endast ha en USB 3.0-port i enheten. Dockningsstationen löser detta ordentligt – utöver tre USB 3.0-portar, två USB 2.0-portar, gigabit ethernet, en display-port-anslutning för extern skärm och en ljudutgång har man fortfarande också tillgång till den inbyggda USB 3.0-porten och den inbyggda display-port-anslutningen vilket gör att man kan ansluta två externa skärmar och en rad olika tillbehör. Ansluter man ingenting till de inbyggda portarna i Surface Pro 3 utan endast använder dockningsstationens anslutningar är det dessutom enormt smidigt att bara plocka ut enheten ur dockningsstationen. Det kan framstå som extremt nördigt men det är som jag tidigare nämnt precis detta plus stöd för en mus som iPad behöver för att vara verkligt användbar som ett arbetsredskap. Med tanke på att en tredje generationens Apple TV med en gammal A5-processor klarar av att visa video i full HD-upplösning torde en modernare iPad med A7- eller A8-processorn kunna driva åtminstone en extern skärm med anständig upplösning.

Men Apple är som Apple är och ser hellre att vi köper fler enheter för de olika situationer vi kan tänkas befinna oss i. Läsa bok, se på film eller surfa lite slött: en iPad för tusentals kronor. Jobba lite mer seriöst: en Mac för ytterligare tusentals kronor. Apple vinner och vi konsumenter förlorar.

För att se vad det integrerade HD Graphics 4400-grafikkortet i en Surface Pro 3 (samma som i Surface 2 Pro för övrigt) egentligen går för tänkte jag utsätta den för det ultimata tortyrtestet för vilken dator som helst: installera Sim City. Det låter löjligt, jag vet, men min Macbook Air från 2012 orkar knappt visa grafikkvalitet värd namnet när Sim City ska spelas (att fläkten får slita hund är inget jag behöver nämna antar jag), och samma spel på min Mac Pro från 2009 med ett ATI Radeon HD 5000 (ett inte särskilt imponerande grafikkort, jag vet, men åtminstone kraftfullare än ett integrerat Intel HD Graphics-grafikkort) orkar inte med att visa den bitvis minst sagt komplicerade grafiken i Sim City.

Hur klarar sig då Surface 3 Pro? Förvånansvärt bra. Jag kan inte ställa upp grafiknivån på max men inte heller på den lägsta upplösningen utan jag landar på en mellannivå som varken rycker eller ser ut som skräp i övrigt. Klart bättre än det erkänt gamla grafikkortet i min Mac Pro och betydligt bättre än samma spel på min Macbook Air under Mac OS X.

En Surface Pro 3 är kanske ingen spelmaskin för den mest inbitne spelaren som gärna plöjer ner en vecka i det senaste Battlefield-spelet men för oss söndagslirare som vill spela bort en timme eller två är detta riktigt, riktigt bra.

Daglig användning

Om man bortser från spel, format, vikt och diverse annat – hur är den att faktiskt använda?

För att svara på det återkommer jag till diskussionen om Surface Pro 3 som en “hybriddator”. I egenskap av en tabletdator a’la iPad är den helt okej. Skärmen är responsiv och man kan precis som med en iPad konsumera media utan större omhävningar. Kopplar man däremot på tangentbordet eller ställer ned Surface Pro 3 i en dockningsstation förvandlas den till något man faktiskt kan jobba med, oavsett om man sitter med fyra fönster öppna i Putty (världens bästa SSH-klient för Windows) eller om man sitter i ett Terminal Server-fönster eller skriver ett Word-dokument.

Så för att försöka summera Surface Pro 3:

1. Är det en bra “surfplatta” ? Ja. Den är i klass med en iPad när det gäller användbarhet. Applikationsutbudet för iPad är “bättre” om man anser att hysteriskt många fler applikationer är något bra, men man ska samtidigt inte spotta på utbudet i Windows Store som ständigt växer men som också dras med en del kvalitetsmässiga frågetecken med applikationer som man nog trodde man förr skulle hittat i Google:s Play Store än i Windows Store som exempelvis ett antal versioner av YouTube-applikationen som garanterat inte är gjord av Google själva.

2. Är det en bra “notebook” ? Ja, det är det. Det löstagbara tangentbordet är en bonus i sammanhanget, och det är för övrigt ett bra tangentbord, och dockningsstationen är en välsignelse. Jag får mer kraft i en Surface Pro 3 än jag får i en Macbook Air med motsvarande processor, men som jag konstaterade tidigare får jag samtidigt inte Mac OS X vilket jag fortfarande håller som världens bästa operativsystem för skrivbordsdatorer (även om Mac OS X 10.10 “Yosemite” lämnar en hel del att önska när det gäller buggar och mindre genomtänkta funktioner).

Jag sätter orden “surfplatta” och “notebook” inom citationstecken eftersom Surface Pro 3 är både-och, och ingetdera. Det är en hybriddator, en surfplatta jag kan köra Hyper-V på och emulera servar som körs under Linux eller Windows och en notebook-dator som duger lika bra på jobbet som den gör hemma.

Jag använder Surface Pro 3 dagligen. På jobbet och hemma. Jag spelar spel på den, jag jobbar hemma på den. Min Mac Pro används fortfarande flitigt men mellan Surface Pro 3 och Mac Pro har uppgifterna delats upp.

Förut körde jag allt Windows-relaterat under VMware Fusion eller Microsofts Remote Desktop-klient på min Mac Pro – allt det är nu flyttat till min Surface Pro 3. Mac:en används för saker där jag ska vara kreativ, mycket beroende på att det inte finns en motsvarighet till Pixelmator för Windows (nej jag tänkte inte köpa Photoshop för Windows) och mycket av mitt kreativa arbetsflöde som rör skrivande och annat är så etablerat i OS X så det är svårt att flytta över rakt av till min Surface Pro 3 och Windows 8.1.

Allt som rör systemadministration av mina Windows-servrar, VMware samt allt jag gör via jobbet (vilket är drygt 80% Windows-baserat numera) görs också på min Surface Pro 3. Allt jag gör som rör mitt retrofrossande som kräver en PC får min Surface Pro 3 ta hand om.

Något jag nästan kunde känna lite skuldkänslor över med Surface 2 RT var att den inte riktigt fann sin plats i mitt dagliga arbetsflöde. Det är en fin maskin och vissa saker fungerade den bra för men i de allra flesta fall var det min Mac Pro eller Macbook Air som blev de naturliga arbetsredskapen. Min Surface Pro 3 har på ett mer naturligt sätt hittat sin plats i mitt hemmakontor och även ute på fältet och med det också Windows 8.1.

Den slutgiltliga frågan då: är Surface Pro 3 en värdig utmanare till Macbook Air? Jag ser ingen anledning till att den inte är det. Båda maskinerna har sina fördelar och nackdelar, och båda fyller sina respektive syften. Hade jag stått inför ett inköp för två år sedan hade jag köpt en Macbook Air utan tvekan. Hade jag stått inför ett inköp idag hade det krävt bra mycket för att jag inte hade valt Surface Pro 3. Jag vill inte kalla den här fajten oavgjord men det finns heller inte en tydlig och klar vinnare.

Ser man enbart till de tekniska meriterna är Surface Pro 3 bättre än en Macbook Air men tack vare den tajta integrationen mellan operativsystem och hårdvara har Apple ett försprång när det gäller användarvänlighet.

Är man ute efter en Windowsdator och inte ska ägna sig åt väldigt grafiktunga applikationer som exempelvis spel eller annat är Surface Pro 3 ett riktigt bra köp. Vill man köra Mac OS X ska man köpa en Mac. Så enkelt är det.© 2021 Omsoc Publishing AB