2014-12-27
Test

Valet är gjort

I ett antal artiklar har jag diskuterat, funderat, stött och blött det här med vilken plattform jag ska köra mitt mobiltelefonerande på.

Det finns som jag tidigare nämnt mycket att gilla i både Windows Phone 8.1 och iOS 8.1. Båda är stabila plattformar som närmar sig gränssnittsdesign och en rad olika saker på fundamentalt olika sätt, men efter att ha använt Windows Phone 8.1 har jag kommit fram till en del saker som iOS helt enkelt gör bättre.

App Store = skämskudde

Det är inte App Store, om någon trodde det. Apples oerhört slapphänta hantering av App Store de senaste åren och den fortsatta misshandeln av tredjepartsutvecklare lär knappast göra underverk för de som funderar på att släppa en applikation för plattformen. De som Apple anser bryter mot reglerna för App Store har inte mycket annat att göra än att prata om det, högljutt, eftersom det sällan (läs: aldrig) hjälper att prata direkt med Apple om vad problemet kan tänkas vara. Detta, i kombination med buggarna i iOS 8 och OS X 10.10 gör att förtroendet för Apple som mjukvaruutvecklare och dörrvakt för App Store inte är direkt på topp. En sökning på ord som ‘Twitter’, ‘Facebook’ eller ‘Instagram’ visar vilken otrolig soptipp för applikationer som App Store blivit.

Hur många resultat tror ni jag fick med en sökning på ordet ‘Instagram’ – ett sökord som Apple till och med visar mig som ett förval medan jag skriver in det. 100? 500? 1000? Fel svar alla tre – 1845 applikationer. Sök på Twitter och få 6693 träffar. Facebook: 9648 träffar.

Tyckte man att Google Play hade tonvis med “fulapplikationer” så står banne mig App Store inte långt efter och det är knappast något som hedrar Apple. Det skulle för övrigt inte förvåna mig om App Store gått om Google Play i antalet tramsapplikationer.

Genomtänkt gränssnitt

Men Apple har gjort saker rätt. Jag har verkligen inte varit helt förtjust i iOS 8, eller dess föregångare iOS 7, vilket jag skrivit om tidigare. Men det finns ändå saker som Apple gjort helt rätt. Ett bra exempel är hur man i gränssnittet väljer en funktion. I Windows Phone 8.1 finns det ett antal sätt att välja eller aktivera en funktion – tryck på menyknappen och välj något i den meny som dyker upp, välj något i en lista över val som finns i exempelvis inställningsapplikationen, eller håll nere ett finger på ett val för att få upp de alternativ som finns. Och det är just det tredje alternativet som illustrerar hur Microsoft fortfarande inte riktigt har greppat det här med gränssnittsdesign.

Missförstå mig inte – att kunna pressa ner fingret på ett val för att på så sätt få en följdreaktion är ganska läckert, men det gör också att antalet feltryckningar och misslyckade nedtryckningar blir fler.

Det är intressant att se hur många ropade “Windows Phone” när iOS 7 släpptes. Likheterna mellan de två plattformarna finns definitivt där men de är på sin höjd ytliga och går inte på något sätt djupare än så. Där Microsoft på något sätt inte riktigt förmått lämna sitt arv från åratal av Windows bakom sig kunde Apple börja på ny kula – inte bara en gång utan två gånger först med iPhoneOS 1.0 och senare med iOS 7. Och som de mästare på gränssnitt som Apple är har de också lärt sig hur man utformar bra sådana. Valmöjligheter görs med sliders eller listor och undermenyer och bockar visar val man gjort.

Det är enkelt, tydligt och perfekt.

Det kan verka oerhört nördigt att snöa in på en sådan enkel sak som systeminställningar men det är för mig den delen av operativsystemet där utvecklaren, i det här fallet Apple, sätter agendan för hur resten av operativsystemet och dess tredjepartsapplikationer ska se ut.

Hårdvara som släpar efter

En annan sak som är till Windows Phone:s nackdel är att Microsoft inte tycks ha förstått att lagringsyta är kung. “Ingen” köper en iPhone 6 eller iPhone 6 Plus med 16 gigabyte lagringsyta om man inte är fullständigt ointresserad av fotografering, musik eller något annat i den stilen. Kort sagt – man kan köpa en sådan telefon om man endast har för avsikt att ringa med den och kanske skicka lite e-post. Lite samma sak är det med Lumia 930 – visst, det var en Nokia-telefon när den släpptes men när Microsoft nu tagit över ägandet av Nokia borde de snabbt som ögat uppgradera sina modeller så de stödjer åtminstone 64 gigabyte lagringsyta. I dagsläget stödjer telefonerna åtta eller 16 gigabyte lagringsyta som standard vilket känns snålt. Lumia 1020 har 32 gigabyte som standard, Lumia 1320 har åtta (!) gigabyte som standard och Lumia 1520 endast 16 gigabyte lagringsyta.

Dessa tre modeller har dock expanderbart lagringsutrymme men det är för mig obegripligt varför Microsoft inte gjort något åt detta. Att erbjuda så lite lagringsyta är fattigt och även om Apple gör det (vilket är en mindre skandal i sig) borde Microsoft inse att de har en möjlighet att fläska på med lagringsyta utan att skinna kunderna samtidigt. Nu känns det nästan som att Microsoft vill få in kunderna på samma väg som Google försökt med Android – att i första hand skapa en plattform som ska knyta upp kunder mot Office 365 (eller i Googles fall Google Apps och andra tjänster) och i andra hand en telefon man faktiskt gör saker med.

Formgivningen hos Lumia-telefonerna är väldigt skrikig. Antingen gilar man den eller så gör man det inte – det finns inget mellanting. Där Apple satsat på subtil elegans och iterationer i form av att Apple hyvlat av millimeter för millimeter år efter år har Nokia, numera Microsoft, valt att ösa på med samma kantiga form på telefonerna som i användargränssnittet och starka färger på baksidorna (intressant nog är HTC inne på samma spår med sin Windows Phone 8S by HTC).

Det är som att jämföra skådespelarna Audrey Hepburn med Adam Sandler, ungefär.

Sluta jiddra, vad valde du?

Att skriva de här artiklarna har för mig varit en form av terapi. Jag har tvingats rannsaka mig själv och de val jag gjort och “äta hundmaten” istället för att år efter år skriva om hur lovande Windows Phone utan att faktiskt använda plattformen regelbundet. Det val jag gjort är inte enkelt i form av något svart eller vitt, av eller på, ett eller noll, utan det är som så många gånger förr en fråga om många små komponenter som tillsammans resulterat i något som känns rätt.

Inte perfekt, men rätt, och det valet blev en rymdgrå iPhone 6 med 64 gigabyte lagringsyta. iOS har de applikationer jag trivs med och man ska verkligen inte underskatta hur mycket som sitter i ens muskelminne när man navigerar runt i gränssnitten i de olika applikationer man använt under många år nu. Som jag nämnde i min tidigare artikel är artiklarna en stor del av problemet för Windows Phone 8.1, där många applikationer är lovande men inte kommer i närheten av sina motsvarigheter i iOS.

Det känns tryggt att återkomma till iOS efter en månad med Windows Phone 8.1. Jag kommer sakna en del saker i Microsofts mobila plattform och jag utesluter inte att jag återvänder till den en vacker dag.© 2021 Omsoc Publishing AB