2015-01-03
Test

Gigaset Elements

Gigaset-elements-safety-starter-kit

Om ni undrat varför det varit så tyst här på bloggen så har det ju som bekant varit både jul och nyår. Det senare var dessutom oerhört slitsamt, men det är en annan historia. Utöver det har ett retroprojekt jag nu är nära att kunna presentera tagit mer tid än jag trodde, men det har varit roligt också. Mer om det senare.

Under julledigheten har jag dock inte bara ägnat mig åt att äta godis och slappa, utan jag har också installerat ett övervakningssystem för hemmet kallat Gigaset Elements. Enkelt uttryckt så är det en rad olika produkter för att känna av rörelser i ditt hem, om dörrar och fönster öppnas och agera därefter. Det finns en sirén och en övervakningskamera som kan monteras upp och som kan ta bilder på alla som rör sig i ditt hem när du själv inte är hemma (inbrottstjuvar med andra ord) och om man bortser från kameran och sirén så är samtliga enheter trådlösa och drivs med kraftfulla batterier som medföljer i paketet.

Har man iOS eller Android i sin mobiltelefon så är Gigaset Elements ett bra köp. Har man ingetdera är Gigaset Elements ett mindre bra dito då hela systemet bygger på att man kan få notifieringar och styra systemet från sin mobiltelefon. Det finns en webbsida man kan logga in på och få i princip samma gränssnitt som i telefonapplikationen men detta gränssnitt får ses som sekundärt och något man kan använda i nödfall.

Vad iOS anbelangar finns det ju numera något som kallas homekit, enkelt uttryckt ett ramverk för utvecklare att skriva applikationer för system som just Gigaset Elements. Dock är tajmingen mellan Gigaset och Apple inget vidare då Elements redan lanserats när Apple lanserade Homekit i iOS 8 varför det är osannolikt att Gigaset Elements kommer stödja Homekit i framtiden.

Installation

Installationen är ganska enkel men det gäller att göra saker i rätt ordning. Börja med att packa upp och ansluta basstationen. Under locket på dess baksida finns en aktiveringskod och den koden ska man mata in i applikationen i iOS eller Android för att verifiera att man är ägare och administratör av det hela. Detta kopplas till ett personligt konto som du skapar hos Gigaset (även det via appen i din mobiltelefon) och när alla lampor lyser som de ska på basstationen och applikationen säger åt dig att allt är gott så är det dags att börja ansluta sensorenheterna. Det är viktigt att påpeka att man inte ska gå runt och sätta upp enheterna innan man kopplat ihop dem med basstationen, detta beroende på att räckvidden mellan enhet och basstation innan de är ihopkopplade är någon meter, inte mer.

När man kopplat ihop de olika enheterna är det så dags att sätta upp dem där de ska sitta. Detta görs med dubbelhäftande tejp som så här en månad efter att jag monterat upp dem verkar hålla måttet. Sensorerna för dörrar anser Gigaset att man ska montera direkt ovanför dörrhandtaget och det fungerar bra (jag återkommer strax till hur) men det fungerar också att sätta en sensor högt upp på dörren utom räckvidd för klåfingriga småbarn. Sensorerna reagerar nämligen på vibrationer och även om tanken är att sensorn ska känna av en mekanisk vibration från ett dörrlås och tolka det som att dörren öppnas kan man lika väl ta vibrationen från en dörr som öppnas.

Jag har testat båda varianterna och får en liten skillnad i resultat där sensorn som sitter nära dörrhandtaget är snabbare på att förstå att en dörr öppnats eller stängts medan en sensor som sitter en bit från dörrhandtaget behöver lite mer tid på sig för att förstå vad som hänt. Samma sak gäller sensorn för fönster som i princip ser ut en dörrsensor och tanken är också att den ska monteras nära handtaget för att öppna och stänga fönstret. Gigaset tycks dock inte ha tänkt på att fönsterkarmar inte alltid är så breda som Gigaset tänkt sig varför jag fick sätta sensorn högt upp direkt på fönsterglaset. Det har visat sig fungera bra det också.

Sensorerna vill gärna trilskas lite i början. De vill bli kalibrerade, och inte ofta får man göra det både två och tre gånger innan systemet är nöjt. Sensorer som inte kalibrerats piper lite då och då och appen varnar också med en ganska arg ikon att något måste fixas.

Utöver installation och kalibrering behövde alla sensorer jag installerade också uppdateras. Detta är i sig inte en särskilt slitsam process men det kräver att man först trycker på aktiveringsknappen på respektive sensor och sedan startar uppdateringen via applikationen i iPhone. Efter det måste den uppdaterade sensorn kalibreras igen, minst en gång och inte sällan fler än så. En nackdel är att det endast går att uppgradera en sensor i taget vilket gör att tar sin lilla tid innan systemet är “på banan”.

Det finns dock fler sensorer värda att nämna än de som känner av dörrar och fönster. En rörelsesensor som är särskilt användbar finns också och den drivs också med batterier och är trådlös. En sirén finns också som skickar ur sig en ljudnivå som inte är att leka med, men den har en stor nackdel och det är att den monteras i ett vanligt eluttag.

Om jag som potentiell inbrottstjuv upptäcker att en sitter står och tjuter och sitter i ett vanligt eluttag kommer jag nästan garanterat bara att dra ur den enheten ur eluttaget och larmet tystnar. En fast installation hade varit att föredra där det inte “bara” är att slita ut något för att det ska sluta tjuta men Gigaset har helt klart valt mellan en enkel installation och en mer komplicerad, och i förekommande fall kostsam sådan.

En annan sensor är kameran. Här kan man montera upp en kamera som kan strömma video och ta stillbilder i HD-kvalitet (720p upplösning, 30 bilder per sekund) med ljud över wifi (kameran klarar tack och lov WPA2-kryptering) eller över en nätverkskabel. Kameran har även den en rörelsedetektor och kan även ta bilder när det är mörkt i rummet. Bilder och filmer laddas automatiskt upp till Ginastes molntjänst där man sedan kan komma åt allt innehåll.

En nackdel med kameran är utöver att den inte är jätteliten och överdrivet diskret är att den kräver ett eluttag att kopplas in i. Givetvis är det inte kamerans fel – ett batteri hade tagit slut på nolltid men vill man montera kameran på ett bra ställe så måste man klura på var den ska sitta och kanske också låta montera upp ett eluttag för ändamålet. Jag har inte kommit dit ännu men gillar tanken med kameran väldigt mycket, även om det hade varit ännu läckrare att kunna montera upp kameran utomhus.

I praktiken

Systemet har tre lägen – om du är borta, hemma och ett tredje läge där man kan skapa en helt egen profil. De två första profilerna kan du inte ändra annat i än hur du ska meddelas om något händer. Detta är lite lustigt eftersom hemmaläget exempelvis inte behöver skicka mig notifieringar om att någon öppnat en dörr eller att rörelsesensorn har upptäckt att någon rört sig.

I praktiken använder jag två lägen, bortaläget och det tredje modifierade läget där man i det senare fallet kan slå av en eller flera sensorer från att meddela mig om vad som händer. Notifieringar kan skickas via både pushnotifieringar direkt till din iOS-enhet men också via e-post och det går även att programmera in ett namn och ett telefonnummer som du kan ringa till direkt från Gigaset Elements-applikationen, exempelvis grannen eller din bättre hälft. Det hade varit trevligt att kunna programmera fler lägen i applikationen än de tre som erbjuds – varför inte ett som innefattar sensorerna i en viss del av huset som ska vara aktiva och sätta igång sirénen om man ligger och sover i en annan del av hemmet? Sådant hoppas jag Gigaset funderar över i framtiden – nu har de uppenbarligen börjat enkelt och i en liten skala men det finns en förbättringspotential här.

Pris och summering

Ska vi prata pengar för ett ögonblick? Att komma igång med Gigaset Elements kommer att kosta dig drygt 1800 kronor inklusive moms. Då ingår basstationen, en rörelsesensor och en dörrsensor. En sirén kostar strax under 500 kronor styck, och det gör också ytterligare rörelsesensorer och sensorer för dörrar och fönster. En övervakningskamera kostar runt 1300 kronor. Det är inte omöjliga pengar tycker jag och i synnerhet om man ser till priserna på ytterligare sensorer så ligger Gigaset bra till. Hade man fått önska hade det varit trevligt med sensorer för rök och vatten vid eventuell brand eller vattenläcka men det skulle förvåna mig om det inte är på gång från Gigaset, som har utlovat ytterligare sensorer under året.

Det man måste komma ihåg är att Gigaset Elements inte är en ersättare för ett “riktigt” larm. Det går inget larm vidare till en larmcentral och det kommer ingen väktare hem till dig och säkrar dörrar och fönster. Du ansvarar själv för att följa upp ett eventuellt larm från hemmet. Ett “riktigt” larm kostar inte sällan runt 500 kronor per månad plus installationskostnad på ett antal tusenlappar om man har ett lite större hem vilket gör att Gigaset Elements inte känns så blodigt i pris trots allt, men det beror också på om man ser Gigaset Elements som en leksak eller som något man faktiskt tar på allvar. För egen del gör jag det senare och visst – ett “riktigt” hemlarm hade kunnat ge mig en lägre försäkringspremie hos försäkringsbolaget men börjar man räkna kronor och ören vad vinsten blir vid ett eventuellt inbrott när försäkringspremien ska betalas och sedan jämför mellanskillnaden i den lägre premien efter att det “riktiga” larmet är betalt varje månad är det frågan om det är värt det.

Gigaset Elements kräver disciplin – att man kommer ihåg att sätta applikationen i rätt läge när man lämnar respektive återvänder till hemmet men gör man det så är detta inte alls en dum investering. Bor man i en lägenhet klarar man sig nog med startpaketet och bor man i radhus eller villa så behövs det inte mycket mer än det som ingår i samma startpaket för att man ska täcka upp de mest uppenbara svaga punkterna i hemmet.© 2021 Omsoc Publishing AB