2015-01-18
Nyhet

Vad händer om du kopplar en diskettstation till en Mac?

Screen Shot 2015-01-18 at 14.08.15

Som ju alla vet slopade Apple diskettstationen i den första iMac-modellen. Därefter var det USB och CD-ROM som gällde och därefter har vi sett Apple skala bort det ena portabla mediet efter det andra. Kvar finns nu nätverksöverförda filer och via USB-stickor.

Men vad händer då om man kopplar in en diskettstation i en Mac? Stödet för att hantera en diskettstation borde ju varit slopat sedan länge eftersom Apple inte på något sätt stödjer diskettstationer i någon av sina produkter, och givetvis går det inte att koppla in en vanlig diskettstation – det finns ju ingen port för det i någon Mac efter första iMac-modellen, men via USB kanske det fungerar? Det var min fundering, och jag blev faktiskt lite förvånad över resultatet.

Det fungerar nämligen. Så jag kan nu med oerhörd stolhet och inte så lite retro-stofilitet visa upp en ikon som särskilt många troligen inte många sett i OS X:

Screen Shot 2015-01-18 at 13.54.41

Finder har inte bara en ikon för diskettstationen utan den kan också hantera en FAT-formatterad diskett alldeles utmärkt:

Screen Shot 2015-01-18 at 13.55.31

Disk Utility är inte så pigg på att skapa en ny partition på disketten men däremot går det bra att formatera den partition som redan finns där. Däremot går det inte att skriva ned en image på en diskett till diskettstationen via Disk Utility.

Givetvis är detta inte så lite meningslöst i praktiken. Om man inte som undertecknad ägnar några timmar en söndag åt att försöka installera OS/2 på en gammal PC och… tja, det är en lång historia som kommer återberättas på en annan sajt lite senare.© 2021 Omsoc Publishing AB