2015-02-10
Nyhet

Inget Windows 10 för Surface RT

microsoft_surface_pro_2_backlit_keyboard-100066633-orig

The Verge:

In a statement provided to The Verge, Microsoft confirms the Surface Pro 3 and “entire Surface Pro lineup” will get the update to Windows 10, but Windows RT won’t get the full OS.

Microsoft säger vidare att arbetar på en uppdatering för de Surface-modeller (inklusive Surface RT) som kommer innehålla “vissa delar” av Windows 10.

Jag gissar att det handlar om en startknapp i det befintliga Windows 8.1, som fortfarande är ett helt okej operativsystem för övrigt. Det är synd att Surface RT-modellern med sin strömsnåla ARM-processor inte lyckades på marknaden, men det ska samtidigt sägas att det fortfarande är fina maskiner (min dotter fick ta med sig just Surface 2 RT till skolan när hennes iPad 2 var trasig (igen) och läraren tyckte Surface var betydligt bättre än iPad för skolarbetet) som faktiskt fungerar, även fastän de inte kan köra mycket av de olika programvaror som är populära i Windows x86-version.

Och ledsnar man på Windows kan man alltid installera Ubuntu Linux på sin Surface Pro. På ARM-modellen av Surface är det däremot svårare ställt med just den saken, har det visat sig.

Läs gärna mitt test av Surface 2 RT.© 2020 Omsoc Publishing AB