2015-02-27
Nyhet

Ericsson kräver importförbud för iPhone

Screen Shot 2015-03-01 at 10.06.58

Patentfajten mellan Apple och Ericsson har onekligen tagit en ny och riktigt intressant vändning där den svenska telekomjätten nu kräver ett importstopp av iPhone till USA, Apples hemmamarknad.

Bakgrunden till bråket är att avtalet mellan Apple och Ericsson gällande Apples användande av teknik som Ericsson uppfunnit och har patent på. Tekniken finns i både iPhone och iPad och handlar om stödet för LTE.

Apple har vägrat betala de licensavgifter som Ericsson krävt för att ett nytt avtal ska kunna komma till stånd och Apples lösning på detta var att stämma Ericsson då de ansåg att Ericssons prislapp var “orimlig” och att licensavgiften skulle baseras på själva elektroniken än en procentsats på varje såld telefon.

Ericsson svarade först med att stämma Apple och bad där domstolen att fastställa licensavgiften. Totalt sett handlar det om sju olika stämningar företagen emellan.

Ericsson har nu vänt sig till U.S. International Trade Commission för att få till ett importförbud av iPhone till USA, något Samsung lyckats få till tidigare då de fick till ett importstopp av iPhone 3GS, iPhone 4 och iPad med 3G-stöd inbyggt. Det importstoppet hävdes senare av den amerikanske presidenten Barack Obama.© 2020 Omsoc Publishing AB