2015-04-06
Nyhet

En byggnad som ingen annan

Man kan titta på arkitekternas renderingar i timmar, men de bilder som Michael Light tagit av Apples lilla kontorsbygge i Cupertino, är om möjligt ännu mer imponerande.

Ett bygge som vid en första anblick ser ut som ett av UFO-skeppen från filmen Indepence Day har kraschlandat rakt ner i myllan i Kalifornien.

Apple Campus 2 blir onekligen mer och mer imponerande för var dag som går och när jag såg Steve Jobs sista publika framträdande framför Cupertinos stadsfullmäktige där han presenterade Apples planer var det svårt att förstå att detta faktiskt skulle bli verklighet. Det händer tyvärr alldeles för ofta att riktigt vacker och storslagen arkitektur bantas eftersom den sticker ut för mycket, eller för att projektets budget kapats med en tredjedel. Men om det var något man fick med sig från videon nedan så var det att Apple och dess grundare menade allvar.

Allison Arieff beskriver vad Apple och deras arkitekter försöker göra så här:

The current Apple campus underwhelms. Its address, One Infinite Loop, suggests something bold and futuristic, but reveals instead a rabbit warren of bland buildings. Until recently, what happened inside was all that mattered for tech companies. Architectural statements — tech’s version of, say, the Chrysler Building — have only just begun to emerge in Silicon Valley as iconic architects like Frank Gehry and Sir Norman Foster have arrived.

With the new Apple complex, Foster has created a building that is an infinite loop, like the scroll wheel of an old-school iPod. The decision to create a building that feels more like a flawless piece of industrial design than architecture is puzzling at first — then obvious.

Vad Steve Jobs ville göra med det nya kontoret var att samla en stor del av företagets personal i Cupertino i en enda byggnad. Närmare 12000 personer kommer arbeta i kontoret som kommer fungera som företagets nya huvudkontor och den klassiska adressen One Infinite Loop lär sannolikt bli ett sekundärt kontor.

Produkter kommer och går, så även Apples. Även om klassisk design i Apple-produkter som G4 Cube, iPhone och nya Mac Pro är de just “bara” det: produkter.

Om det är något som fungerar som ett evigt monument och något som för alltid lämnar ett avtryck i det samhälle som i det här fallet ett företag verkar i så är det en onekligen en byggnad.

Man kan debattera om Apple Watch är Tim Cooks första “egna” produkt eller om det är Steve Jobs sista dito, men för mig är Apple Campus 2 det ultimata projektet som onekligen var så viktigt för Steve Jobs så han tycktes samla all sin energi, vilket videon visar inte var särskilt mycket, för att ställa sig och presentera projektet för Cupertinos stadsfullmäktige knappt fyra månader före sin död.

Det finns sannolikt inget annat företag på jorden som skulle låta bygga ett kontor av den här digniteten, med den här formen och med vad som ser ut att vara en sällsynt känsla för detaljer.

Om det är ett arv Steve Jobs ville lämna efter sig så tror jag det är den här byggnaden, omgiven av över 6000 träd, mitt i bullrig, trång förort i Kalifornien. Ett konstverk i gigantisk skala mitt i en ocean av medelmåttighet.© 2021 Omsoc Publishing AB