2015-09-09
Nyhet

Apple blandar och ger på kvällens lansering

En ny Apple TV, nya färger på Apple Watch, en stor fet iPad och nya iPhone-modeller. Men finns det något att bli upphetsad över?

Jodå, men vi tar det från början.

iPad Pro

Steve Jobs lär en gång ha sagt “good artists copy, great artists steal” och ska man utifrån vad Apple visade ikväll i form av iPad Pro summera det hela så är det inte svårt att dra direkta paralleller till Microsoft Surface.

Apples penna (med namnet “Apple Pencil” så den inte kan förväxlas med en stylus), och tangentbord med den närmast ironiskt döpta porten “Smart Connect” är inget annat än raka kopior av vad Microsoft gjort med Surface i flera år nu.

Att Microsoft sedan ställer sig på scenen fem minuter senare och demonstrerar Office på just en iPad Pro såg därför lite underligt ut.

Man kan fråga sig vad syftet är med en iPad Pro egentligen. En gigantisk skärm med oerhörd kapacitet när man ser till processorkraft och grafikprestanda, ett tangentbord man ansluter till iPad Pro och ändå finns det ingen styrplatta eller möjlighet att ansluta en trådlös mus till den.

Med det beslutet skapar Apple ett stort problem med iPad Pro: den har (enligt Apple) lika mycket (eller mer) kraft jämfört med en vanlig notebook, men du kan inte arbeta lika effektivt som med en vanlig notebook eftersom du hela tiden tvingas ta pauser i ditt arbete för att peka på skärmen när du vill göra något som du inte kan åstadkomma med tangentbordet.

Att detta är ännu ett tecken på att Apple är på väg mot att lansera skrivbordsdatorer med ARM-processer kunde inte vara tydligare, och tids nog lär vi stå där med Macbook-datorer med en AXX-processor och hela Apples applikationssvit porterade till ARM-arkitekturen.

Ett intressant litet faktum som kan vara värt att notera: endast den största (och därmed dyraste) versionen av iPad Pro med 128 gigabyte lagringsyta finns att köpa med LTE-stöd när den lanseras i USA. Om detta har med Apples egna SIM-kort (Apple SIM) att göra låter jag vara osagt.

Nya iPhone-modeller med “3D”-gränssnitt

De stora nyheterna i iPhone 6s och iPhone 6s Plus är inte nödvändigtvis synliga på utsidan. Istället har Apple byggt in force touch i telefonerna fast nu kallar de det hela för 3D Touch där nedtryckningar med olika längd eller hårdhet aktiverar olika funktioner i gränssnittet. Personligen är det inget jag är överdrivet attraherad av – det verkar snarare som man ägnar mer tid åt att sätta och hålla fingrarna på telefonens skärm istället för att trycka runt i gränssnittet med korta klick för att åstadkomma det man vill åstadkomma.

Är detta ett sätt för Apple att knyta oss ännu närmare telefonen, att få oss att hålla i och interagera med en iPhone ännu oftare? Om så är fallet gör den Apple Watch sällskap i att knyta oss och vår uppmärksamhet ännu närmare Apples tjänster.

Förhoppningsvis har man ett val om man vill ha 3D Touch aktiverat eller inte.

Andra nyheter i telefonerna är den nya A9-processorn, en snabbare fingeravtrycksläsare i Touch ID och en ny kamera med en upplösning på hysteriskt höga tolv megapixlar. Med kameran kan man dessutom filma i både 1080P- och 4K-upplösning. Vill man ägna sig åt det senare gissar jag att man bör välja en telefon med åtminstone 64 gigabyte lagringsyta. Jo, Apple säljer fortfarande iPhone 5S, iPhone 6 och iPhone 6 Plus, och Apple behåller modellerna med 16 gigabyte lagringsyta.

iOS 9 och Android

Funktionen Live Photo, som låter dig ta en bild och en liten kort film på ett par sekunder samtidigt, är snygg då du inte bara kan se stillbilden utan också vad som hände före och efter att du tog själva bilden.

Apples försiktiga flörtande med Android fortsätter. Nu släpper Apple utöver den kommande Apple Music också en applikation som gör det enkelt att flytta från Android till iOS-enheter. Gissningsvis är detta en förtäckt iCloud-klient som laddar upp data från din Android-enhet till iCloud och sedan kan detta synkas till din nya iPhone. Helt klart smart av Apple.

Apple släpper iOS 9 den 16 september och det är gratis nedladdning.

Apple TV: äntligen en nyhet för vardagsrummet

Kvällens stora nyhet var onekligen Apple TV. Att Apple skulle lansera en ny modell med en egen App Store, en möjlighet att att använda boxen som spelkonsol och på sikt ersätta allt vad paraboler och kabel-tv-abonnemang har jag och många med mig tjatat om i åratal nu och ikväll såg det ut som Apple slutligen levererat.

Hårdvaran i nya Apple TV kombinerat med en trådlös fjärrkontroll, som kommunicerar över bluetooth 4.0-standarden och inte IR, som dessutom har ett inbyggt gyro gör att Apple TV nu inte gör livet enkelt för Nintendo och Microsofts Xbox. De grafiska egenskaperna i Apple TV genom A8-processorn och det faktum att man kan använda upp till två fjärrkontroller samtidigt (men upp till fyra samtidiga spelare om man använder en iPod Touch eller iPhone som ytterligare fjärrkontroll) gör denna enhet till en riktigt intressant spelkonsol. Intressant är också att nya Apple TV kommer att säljas med antingen 32- eller 64 gigabyte lagringsutrymme, sannolikt för spel men också för att kunna spola framåt och bakåt i filmer och TV-program utan att bilden blir svart eller att man missar något.

Apple passar också på att lansera tvOS, ett operativsystem som sannolikt bygger på iOS och som med den tillhörande applikationsbutiken kommer göra livet betydligt gladare för alla de som vill utveckla applikationer för Apple TV. Ett utvecklarprogram för tvOS lanseras idag av Apple och är man intresserad bör man besöka Apples utvecklarportal pronto och ladda ned det hela.

Jag hade redan planerat att slutligen slita ned parabolen från väggen och ta bort alla former av digitalboxar och enbart nyttja streamingtjänster via Apple TV i hemmet och den nya modellen gör inte det beslutet särskilt mycket svårare.

Prislappen för Apple TV kommer att landa på 149 respektive 199 dollar för 32- och 64 gigabyte-modellen. Gissningsvis blir det runt 1695 respektive 2495 i svenska kronor. Värt att notera är också att nya Apple TV endast har fyra anslutningar: ström, HDMI, ethernet och USB-C (den sistnämnda för service och återställningar). Ingen S/PDIF för optisk anslutning till ljudanläggning således.

Övrigt

Apples kommande uppgradering till OS X 10.11, kallad “El Capitan”, släpps den 30 september.

Priserna på iCloud sänks en aning och det erbjuds nu allt mellan fem gigabyte (gratis), 50 gigabyte (nio kronor per månad), 200 gigabyte (35 kronor per månad) och en terabyte (89 kronor per månad).

Företaget lanserade också ett inbytesprogram där de vill göra det “enklare” att uppgradera till en ny iPhone varje år om man vill det. Programmet är endast tillgängligt i USA vid lanseringen.

Efter presentationen backade Apples aktie programenligt med 1,9 procent på NASDAQ-börsen i New York.© 2019 Omsoc Publishing AB