2015-09-17
Nyhet

Ben Brooks om nya iPad Pro

Ben Brooks:

There’s a lot to get used to on the iPad for full time work (no mouse), but there’s also a lot of great things (focus being one). I’m very excited for the future of the iPad, and I suspect that come this time next year — well I am guessing and hoping — I won’t have any need for an OS X based computer.

Who am I kidding, I might not even make it to 2016 with OS X as my primary OS.

Jag har sagt det förut: utan stöd för mus och/eller en touchpad är iPad Pro inte ett alternativ för mig.

Det finns gott om människor som klarar sig utmärkt enbart med en iPad som arbetsredskap – min svärfar är ett sådant exempel: han kör e-post, Blocket (det finns alltid ännu en gammal båt att kolla in…), lite webbsurfande och lite kollande på bilder på barn-barnen via fotoströmmen i iCloud. Han är definitivt inte målgruppen för en iPad Pro, och han kommer inte köpa en ny iPad förrän den han har nu går sönder.

Man kan tycka att det här med en mus eller touchpad till en iPad är onödigt – du har ju fingrarna att peta med. Men det är också problemet – ett finger är rätt verktyg i ett gränssnitt med stora knappar och reglage där man inte kan göra fel. Alla som försöker markera text på en webbsida eller i ett dokument vet hur frustrerande det kan vara – ditt finger skymmer ju den text du ska markera. Visst visas texten med ett sorts förstorningsglas, och det hjälper, men försöker man markera text på en webbsida som exempelvis IMDB är det hopplöst: Safari under iOS klarar inte av att markera exempelvis ett namn på en skådespelare eller en filmtitel utan istället markerar den två rader text och du får sedan försöka både en och tre gånger innan det blir rätt.

Sitter man och arbetar med ett större textdokument är det väldigt smidigt att ha en magic mouse eller annat där man man scrolla uppåt och nedåt i texten när man arbetar med den. Med en iPad måste du peta på skärmen för att hitta det du söker efter – det är osmidigt och tar längre tid än nödvändigt.

Apple nu lanserat en stylus penna är för mig ett första steg till att de erkänner att en iPad behöver ett externt pekdon som inte kräver en kontakt med skärmen. Framtiden inom datorer må vara baserad på ARM och bygga på en liten dator under en stor glasskärm men om det förutsätter att alla de generationer användare med invanda arbetsmönster måste dö först har vi många år kvar innan Apple kommer kunna sälja in iPad som ett professionellt arbetsverktyg för fler än de som är beredda att offra produktivitet eller kan hitta på nya arbetssätt som passar in i hur Apples vision av iPad Pro ser ut.

Tills dess är iPad Pro en stor, dyr leksak med grymt bra ljud, en enorm skärm och en kraftfull processor som inte riktigt kommer till sin rätt för att Apple inte låter oss användare nyttja all den kraften på rätt sätt.© 2021 Omsoc Publishing AB