2015-09-23
Test

Test: Microsoft Office 2016

Kära Microsoft Office – vilken resa det har varit. Från starten med Office 1.0 år 1990 var Microsoft Office en av de första riktigt stora applikationssviterna för gamla Macintosh (där Office-paketet lanserade innan det släpptes för Windows först två år senare) till att det inte var långt borta att Microsoft lade ned hela programpaketet står vi nu inför ännu en ny version. Microsoft har sakta, väldigt sakta, och ganska säkert fortsatt utveckla sitt officepaket för Mac OS X. De har inte alltid lyckats riktigt bra, men ofta har det varit helt okej. Efter att vi levt med Office 2011 sedan just år 2011 är det nu äntligen dags för en ny version.

Office 2016 släpps ett drygt kvartal före att vi faktiskt skriver just 2016 men det stoppar inte Microsoft. Det är också närmast surrealistiskt att detta är det femte Office-paketet för Mac OS X (Office.X inkluderat trots att det inte var en portering till Mac OS X utan MacOS 9-kod som kördes under Carbon) som släppts, trots att Mac OS X i sig firar 15 år i år. Huruvuda vi kommer få se ett nytt Microsoft Office runt år 2019-2020 låter jag vara osagt men det vore det mest logiska om man ser till den tidsplan som de fyra tidigare versionerna har släppts efter.

Ditt hem efter en totalrenovering

Det är en fräschare upplevelse att kliva in i Office 2016. Jämfört med version 2011 som inte riktigt åldrats med värdighet har Microsoft i ärlighetens namn gjort ett kanonjobb när det gäller att få Office 2016 att kännas relevant på OS X när vi snart kliver på OS X 10.11 “El Capitan”. Det känns nästan som att kliva in i sitt hem efter att någon annan målat om det och möblerat lite snyggt – bekant på många sätt men ändå med en ny känsla.

Office 2016 stödjer retinaskärmar som numera är vanliga hos Mac-användarna och de som använder bärbara maskiner blir säkert glada över att kunna nyttja olika gester medelst touchpad. Office 2016 ska äntligen integrera ordentligt med Microsofts molnlagringstjänst OneDrive och företagsversionen OneDrive for Business samt också med Sharepoint, det sistnämnda har varit något av en akilleshäl för Office-användare med Mac. Jag har inte möjlighet att testa just den funktionen då jag inte har någon Sharepoint att leka med så vi får helt enkelt lita på att Microsoft talar sanning i det avseendet. En helt ny applikation i form av OneNote för Mac gör också entré i familjen. OneNote är som ett digitalt anteckningsblock som sedan tidigare gjort användare av Surface Pro 3-plattan glada över det lilla faktum att man inte bara kan ta anteckningar med en stylus utan också skicka dem till andra. Nu är Office 2016 för Mac också med i matchen i det avseendet vilket är mycket positivt.

I Microsoft Word hittar vi också nyheter utöver de rent kosmetiska. Apple kallar funktionen för Handover, Microsoft kallar den för Recent files där du kan fortsätta arbeta på exempelvis ett dokument som du skapat på en iPad. Synkroniseringen sker givetvis via Office 365 och OneDrive, och just Office 365 är en lösning som blir allt mer populär hos främst företagsanvändare så ur det avseendet känns det som en bra ide.

Att applicera teman på befintliga texter är enkelt och det blir förvånansvärt snyggt. Detta är något man kanske inte kunnat anklaga Microsoft för att lägga allt för mycket krut på i äldre versioner av Word men nu känner till och med en ängslig Mac-användare som undertecknad att det kanske är dags att lämna Pages bakom sig.

Vill man dela dokument är det enkelt att maila iväg dem från Word 2016. Microsoft har också fattat vikten av att uppföra sig i OS X egna ekosystem och tvingar inte in dig i Outlook om du inte vill det utan använder den e-postklient som är satt som standard i din Mac. Jag återkommer till Outlook lite senare i denna text då jag har ett och annat att säga om den applikationen.

Jag är ingen större kung på Excel. Faktum är att närmast är ett program jag fruktar och till skillnad från Pages så är Numbers ett program jag gärna använder när det behövs. Microsoft har även här lagt ned krut på att få Excel att se fräschare ut i din Mac. Det är faktiskt en applikation jag skulle kunna tänka att våga mig på igen efter några år med Numbers.

Det finns massor med nyheter i Excel 2016 som jag inte ens ska försöka mig på att förklara för jag förstår inte dem alla, men en tydlig nyhet är att det nu finns stöd för fler funktioner från Excel 2013 för Windows vilket ska göra det enklare för Mac- och PC-användare att dela filer med varandra. Gott så.

Ett område där Microsoft fått däng av Apple när det gäller Office-program är givetvis presentationsprogram. Keynote var inte bara det program den gode Steve Jobs själv använde när han körde sina presentationer på exempelvis Macworld och WWDC, utan det är också ett program som folk numera använder till allt från att skapa grafik till webbsidor till att ta fram prototyper på användargränssnitt. Sådana saker är inte nödvändigtvis vad man associerar PowerPoint med utan snarare är det en viss fruktan för ändlösa möten med ändlösa presentationer, så kallad “death by PowerPoint”, som man (kanske lite orättvist) associerar med den här applikationen.

Microsoft har onekligen tittat på Keynote när de satte sig för att fila på PowerPoint 2016 när det gäller teman, typsnitt och en allmän känsla av att företaget faktiskt ansträngt sig den här gången. Funktioner är enklare att hitta till och det är överlag enklare och snabbare att skapa presentationer jämfört i PowerPoint 2011.

Jag vet inte om jag skulle överge Keynote för PowerPoint 2016, men det är å andra sidan inte långt borta för det fungerar faktiskt bra och är roligt att använda och det är två saker man sannerligen inte kunnat säga om PowerPoint på Mac tidigare.

Då över till mitt favoritprogram i Office-paketet: Outlook.

Till skillnad från vad jag gissar är många Mac-användare så gillar jag Outlook. Jag gillar det faktum att du har e-post, kalender och kontakter i samma applikation. Kanske är det för att jag i mitt yrkesliv är uppväxt med begreppet “grupprogramvara” a’la just Outlook och Lotus Notes men jag har svårt för att ha tre applikationer (Mail, Kalender och Kontakter) för att göra det som en applikation kan göra.

När Microsoft tjuvsläppte nya Outlook förra året uppgraderade jag direkt. Microsoft släppte den versionen av Outlook endast via Office 365 och det är först nu som “resten” av omvärlden kan få en glimt av hur det hela ser ut. Applikationen har för övrigt fått sig ytterligare en upputsning sedan förra året och numera ser det riktigt fint ut.

Man känner sig välkommen i Outlook 2016. Det är stora välkomnande dialogrutor för varje program i Office 2016 men i Outlook blir man hemmastadd direkt. Det är lite svårt att tro att en applikation som har sina rötter i den (i vissa läger) så illa omtyckta applikationen Entourage (som överlevde fram till Office 2004) har vuxit upp och är en schysst e-postapplikation.

Tyvärr, får man väl säga, ligger fokus numera mest på Office 365 och Exchange Server-användarna. Det finns stöd för Gmail, iCloud Mail och IMAP för att nämna de tre udda fåglarna i stödet av olika tjänster men eftersom de alla är varianter på IMAP-standarden är det kanske inte så underligt. Jag testade att ansluta Outlook 2016 till min e-postserver som kör Zimbra och det fungerar inte. Samma konto på samma nätverk fungerar utmärkt i Apple Mail, i Outlook på min iPad och i Outlook 2013 på min Surface. Kort sagt – Outlook 2016 är trasigt.

Tyvärr slutar inte eländet riktigt där. I Outlook 2011 fanns det funktioner så man kunde synkronisera kalendrar och adressböcker mellan de inbyggda dito i Mac OS X och Outlooks egna. Dessa funktioner är numera slopade i Outlook 2016 och tanken är som sagt uppenbarligen att vi ska hänga på Office 365 istället. En inbjudande tanke på många sätt men smakar det så kostar det. Outlook 2016 stödjer dessutom (som man kanske väntar sig) fortfarande inte CalDAV eller CardDAV för hantering av kalendrar och adressböcker vilket är synd.

Ska man summera Office 2016 så är det på många sätt en helgjuten uppdatering. Man kan säga att Microsoft pekar med hela handen och talar om var skåpet står för det är de som ställt skåpet där. Det är nämligen inte svårt att känna att Microsoft på många sätt tagit tillbaka kommandot med Office 2016. Pages och Numbers från Apple är trevliga men Apple sköt sina användare i fötterna med de uppdateringar de gjorde som innebar att man exempelvis inte kunde öppna äldre dokument för Pages eller Keynote utan att ha både den gamla och den nya versionen av respektive applikation installerade. Sådant förekommer liksom inte i Microsoft Office.

Jag hade särskilt sett fram mot att få testa Outlook 2016 så dess uppenbara problem med att hantera ett IMAP-konto för min e-post var en besvikelse. Med slopade synkroniseringstjänster och en fortsatt avsaknad för tredjepartstjänster via CalDav och CardDav gör att Microsoft Outlook 2016 riskerar att bli ännu mer en öde ö om man inte använder Office 365.

Buggarna i Outlook kommer säkert att fixa sig, och kanske tillkommer det nya funktioner som gör att applikationen blir mer intressant igen. Tills dess är den stora behållningen, för undertecknad, den nya versionen av Word. Det är roligt att skriva dokument (som inte är skrivna med Markdown) igen och Pages får helt enkelt ta och maka på sig – i en jämförelse framstår Word som en vuxen människas redskap och Pages som rena leksaken.

Microsoft Office 2016 släpps inom kort i en box-version, eller så köper du det via Office 365 och stöttar Macpro samtidigt. Prislappen börjar på 65 kronor per månad för det senare alternativet.© 2021 Omsoc Publishing AB