2015-11-11
Test

Apple Watch så mycket mer än en klocka

Jag har testat Apple-produkter i över tio år nu. Jag har så gott som alltid känt en stor entusiasm över att packa upp och få ta del av av flickorna och pojkarna i Cupertino, Kalifornien, har klurat ut den här gången.

Detta är dock första gången då jag känner inte bara entusiasm utan också något som närmast kan beskrivas som en rädsla över att packa upp produkten. Inte för att Apple Watch är något att vara rädd för, men med ett gränssnitt som på förhand verkar vara väldigt mycket annorlunda än vad Apple presterat under tidigare år ställer jag mig frågan: kommer jag klara av att använda en Apple Watch? Det ska snart visa sig.

Sociala komplikationer

Det är första morgonen med min Apple Watch. Klockans armband är rött då detta är Apples (Product)Red-version (42 millimeter stor) där delar av försäljningspriset går till kampen mot AIDS i Afrika. Dagen innan har jag parat ihop Apple Watch med min iPhone 6s och det ska på en gång sägas att detta är den snyggaste och elegantaste konfigurationsupplevelse jag upplevt i en produkt från någon tillverkare sedan jag hörde Røyksopps “Eple” i introfilmen för Mac OS X 10.5. På sätt och vis vill jag uppleva känslan av installationsprocessen igen – så snygg och genomtänkt är den.

Det tar några minuter att synkronisera allt som ska synkroniseras mellan min iPhone 6s och Apple Watch vilket illustreras av bilden nere till vänster – man ser inte vad som händer och under en liten stund funderar jag på om något gått snett – Bluetooth är ju inte jordens mest pålitliga kommunikationsprotokoll. Allt gick dock bra och jag möts av en urtavla som är oerhört elegant.

Åter då till den första morgonen. Apple Watch vibrerar försiktigt, det är inte störande utan snarast elegant, men jag inser direkt att jag måste justera vilka notifieringar som ska visas på telefonen och vilka som inte ska göra det.

Det är ett tekniskt problem som går att lösa. Det finns däremot ett socialt problem som är mer svåröverkomligt och som illustreras bäst av följande fråga från min hustru vid frukostbordet:

“Kan du ta av dig den där klockan? Det är oerhört distraherande när skärmen tänds varje gång du rör armen.”

Kanske är uppmärksamheten till den nya tingesten på min vänsterarm ett resultat av att det är något nytt, och kanske det är något som försvinner med tiden, men i andra sociala sammanhang märker jag snart att kommentarer som “nu tändes skärmen på din klocka igen” något jag får vänja mig vid, åtminstone till den sociala acceptansen för den här typen av produkt blivit större. Att folk ser att skärmen tänds får väl ses som både en liten pik men också beröm till Apple – för att vara så liten så har den extremt god kvalitet. Läsbarheten i det nya typsnittet San Francisco är riktigt bra.

Precis som din iPhone kräver din uppmärksamhet så gör också Apple Watch det.  Genom små försiktiga vibrationer och en skärm som alltid ivrigt är aktiverad när du vrider på handleden gör att den är svår att undvika. Det är å andra sidan inte tanken med Apple Watch – den ska finnas där för dig så snart du behöver den utan att knussla och den gör det väldigt bra. Till skillnad från Apple Watch så har du inte en iPhone i ditt direkta eller indirekta synfält hela tiden och därför upplevs den troligen som mindre påstridig.

Trevliga applikationer

Jag är inte överdrivet bekväm med att använda Siri så för mig är Apple Watch främst en produkt som mest fungerar för att läsa information. Väldigt kort information dessutom eftersom skärmen inte rymmer så vansinnigt mycket. Det är givetvis en konsekvens av det faktum att Apple Watch ska passa på din arm och inte i din innerficka, men kanske hade gränssnittet tjänat på att vara ännu lite “större” som standard då jag upplever att det är svårt att med mina korvfingrar “klicka” på de val som finns i menyer och annat i gränssnittet.

Siri hade nästan garanterat hjälpt här men lika lite som att jag går runt med telefonen i högtalarläge på stan och skriker in i den vill jag skicka kommandon till min telefon eller klocka röstledes där jag faktiskt avslöjar för omgivningen vad jag sysslar med.

Jag har testat lite olika applikationer. Slack är en sådan som fungerar riktigt bra om man enbart vill se lite notifieringar, och så också meddelande-app:en som hanterar iMessage. Andra applikationer som jag uppskattar är själva klock-applikationen och den för kalenderhantering och navigering. Overcast-applikationen fungerar bra som en fjärrkontroll till telefonens applikation med samma namn. Fjärrstyrningsapplikationen för Apple TV (som ännu inte fungerar med den senaste, nyligen lanserade, generationens Apple TV) är också oerhört trevlig och till skillnad från fjärrkontrollen till Apple TV hittar man garanterat denna – den sitter ju på armen. Skype-applikationen gillar jag också.

Det finns inte helt oväntat applikationer där Apple kanske gått lite väl långt i sin iver att få in funktioner och appar i Apple Watch. Bildvisningsapplikationen är en sådan där man endast kan förstora bilden till en viss gräns – något man inte är van vid med en iPhone där man kan “zooma” in ganska hårt på en bild. På tal om bilder – vad ska man med kameraapplikationen till?  Jag förstår att det är en fjärrstyrningsapplikation av kameran i telefonen och på så sätt är det smart men å andra sidan – vem vill lämna en telefon för tusentals kronor en bit från sin ägare för att kunna ta en bild med sin Apple Watch?

Jag varken motionerar eller tränar på annat sätt så den delen av Apple Watch går mig på sätt och vis förbi. Jag gillar att promenera dock och även om jag inte aktiverat “ringarna” som visar mina olika dagliga mål så är det något jag ser fram emot att testa mer vad tiden lider.

Problemet med Apple Watch

Man kan tycka vad man vill om Apple Watch. Man kan undra om batteritiden (klart godkänd i min bok) eller man kan mena att det är en dyr leksak. Andra svär vid den och menar att den revolutionerat deras liv.

Båda argumenten ovan är på ett eller annat sätt sanna. Apple Watch är en enhet som kräver din uppmärksamhet – och du ger den till Apple Watch utan att ens klaga. Om du någonsin sett en tre-åring med en iPad och hur svårt att få barnet i fråga att släppa din iPad – inte sällan sitter de som klistrade vid den iPad du lånat ut tills att du tvingas ta bort iPad från barnet i fråga.

Lite så känns det för mig med Apple Watch – jag kan inte sluta titta på den.

Det är en elegant produkt – för det är det verkligen.  Jag började snabbt att titta på den ofta.

Väldigt ofta.

När jag märkte det kände jag en viss frustration – det kändes nästan som att jag hade en boja på ena handleden. Det är en oerhört svårt att slita blicken från min Apple Watch och utifrån det perspektivet kan detta vara en produkt som är helt fel för vissa och helt rätt för andra.

Apple Watch har dock två problem. Det ena är prislappen och huruvuda den går att uppgradera – den modell jag testar här kostar närmare 7000 kronor. Det finns ingen information om huruvida det kommer gå att uppdatera hårdvaran i en Apple Watch generation 1 när generation kommer, vilket jag gissar kommer ske under hösten 2016 eller våren 2017. Med tanke på hur stora steg Apple tenderar att ta med varje ny generation iPhone finns ju onekligen risken att man sitter med en Apple Watch för åtskilliga tusentals kronor om ett eller två år och det är den “gamla modellen” som inte går att uppgradera.

När man vidare funderar över prislappen ett varv till så kostar en Apple Watch i den modell jag testar här ungefär lika mycket som en iPhone 6s, mer än en Mac mini och inte långt från den enklaste modellen av Macbook Air. Det finns absolut billigare modeller av Apple Watch – den billigaste modellen kallad Sport kostar runt 4500 kronor vilket är en aning mer överkomligt än 6995 för 42-millimetersmodellen jag testat här. Det går dock inte att sätta ett pris på smak och tycke, och har man råd och vill köpa sig en Apple Watch ska åtminstone jag inte stå i vägen.

Det andra problemet är nickel och allergi mot det. För de som inte vet det kan nickel framkalla en allergisk reaktion av metall, bland annat nickel, när detta kommer i kontakt med huden som resulterar i klåda i huden. Nickelallergi är inget ovanligt, och Apple har varit öppna och ärliga med att detta problem kan uppstå med Apple Watch och även vissa armband.

Jag tillhör de som lider av nickeallergi och har de senaste 15 åren burit en klocka helt tillverkad i titan och jag ska inte hymla med att jag efter några timmar fick en underlig, nästan brännande känsla i huden där Apple Watch satt på armen.

Dock kan det torra och lite kalla vädret påverka så man blir torr i huden och att det därför kan kännas underligt så jag kommer inte ge upp utan fortsätta testa och se om den här reaktionen uppstår igen, men har man nickelallergi är det en god ide att noga testa en Apple Watch i exempelvis Apple Store för att känna efter om det kan uppstå problem. En högst ovetenskaplig undersökning på Facebook gav vid handen att flera personer som sade sig vara nickelallergiker inte upplevde några problem med att bära Apple Watch hela dagen.

Detta till trots är en liten varning på sin plats – testa först och köp sen.

Att Apple Watch är designad i Kalifornien är på ett par punkter smärtsamt uppenbart. Klockan sticker ju upp en bit på höjden så den som bär handskar på vintern kommer nog få svårt att få in Apple Watch under handsken. Huruvida en klocka i stål är bekväm att bära när det är 20 minusgrader ute, eller om Apple Watch ens klarar av så låga temperaturer, återstår också att se – jag kommer att återkomma i frågan när (om) vi får någon vinter i den här delen av landet.

Summering

De som minns TV-serien Seinfeld minns kanske också dess slogan: A Show About Nothing. En TV-serie om absolut ingenting, som ändå drog miljarder TV-tittare över hela världen, år efter år.

Det jag vill försöka komma till med den jämförelsen är att Apple Watch är en produkt som egentligen löser problem som inte finns ännu.

Åtminstone lever jag inte ett sådant liv där jag är mottaglig för impulser från allt och alla som vill ha min uppmärksamhet – därför kan Apple Watch kännas som ett litet meh – en elegant, vacker och oerhört välkonstruerad produkt som jag inte vet vad jag ska ha den till. Den är häftig, snygg, elegant och cool.  Men jag behöver den inte. Åtminstone inte ännu.

Sen slog det mig: när jag testade den första modellen av iPad så skrev jag att det var en produkt som blev vad man gjorde den till – att det var applikationerna annat material som fyllde den ganska tomma målarduken med innehåll.

Samma sak gäller Apple Watch – det finns en bunt standardapplikationer (och andra laddas med automatiskt under installationsprocessen om motsvarande redan applikation redan finns på din iPhone) och sedan är det upp till dig som användare att fylla den med innehåll. Litet innehåll, storleksmässigt alltså, men utan en massa kopplingar till din iPhone och ditt ekosystem som är ditt Apple ID så är klockan en vacker men ganska meningslös enhet.

Jag gillar Apple Watch. Jag gillar den verkligen mer än jag trodde att jag skulle göra

Jag tittar på den nu när jag skriver detta där den ligger framför tangentbordet, och jag kommer sannolikt att gilla den ännu mer i takt med fler applikationer kommer för Apple Watch. Om jag kan överkomma det lilla obehaget som uppstår när jag faktiskt har Apple Watch på armen så vill jag bära den varje dag.

Jag vet fortfarande inte riktigt vad jag ska med den till, men precis som med många andra Apple-produkter är lugnt och sansat tänkande inte alltid avgörande vid ett köp.

Apple Watch är inget undantag.© 2021 Omsoc Publishing AB