2015-11-22
Test

Test: Marshall Kilburn

“Högt, högre, högst”. Det är inte hur mycket jazztobak du dragit i dig nere i Amsterdam i helgen som Marshall pekar på utan de frågar dig helt enkelt: hur högt vill du spela när du väljer en högtalare från dem.

Företaget har skickat över två högtalare. Den större av de två, Stanmore, kommer jag publicera ett test senare i veckan men vi börjar med den mindre modellen av de två som kallas Kilburn.

Förväntningar och förutfattade meningar är två saker man kan lära sig mycket av, i synnerhet när det handlar om högtalare. Min första instinkt var givetvis att helt ignorera den mindre modellen och direkt packa upp den större – en större högtalare måste ju låta bättre, eller hur?

Hur de två modellerna skiljer sig åt ljudmässigt får jag återkomma till senare men om någon får för sig att kalla Kilburn för en “handväska”, då formatet är litet och den har ett bärhandtag (och inbyggda batterier med upp till 20 timmars drifttid), så kan du peka denne mot den här artikeln. Kilburn låter nämligen, om uttrycket ursäktas, utav helvete bra med tanke på hur liten den är.

Detta är inte en högtalare för ljudkonnäsören som kanske helst lyssnar på klassisk musik, detta är en högtalare för dig som lyssnar på allt från så kallad dunka-dunka-musik till the usual suspects – Metallica, AC/DC, och så vidare. Basen är fyllig, diskanten skarp och mellanregistret finns där det ska finnas utan att sticka ut på varken det ena eller andra sättet.

Kilburn ansluter sig till din iPhone på två väldigt enkla sätt – antingen via den medföljande ljudkabeln (som händelsevis ser ut som en ljudkabel till en elgitarr som ansluts till en Marshall-förstärkare) eller via Bluetooth. Alla kontroller är enkla och logiska att arbeta med, precis som de motsvarande i en “riktig” Marshall-förstärkare och om det är något som personligen inte passar mig så är det designen av Kilburn – hela Marshall-grejen som företaget gör nu med dessa högtalare känns lite krystat.

Undertecknads hustru tycker däremot att Kilburn skulle göra sig väldigt bra i vårt kök så det finns väl en stor risk att det hamnar en sådan där lagom till jul via pakethögen under granen (men säg det inte till någon).

Prislappen då? Drygt 2500 kronor pratar vi om för denna högtalare vilket prismässigt placerar den i ett segment där det finns gott om andra alternativ. Om de låter lika bra som Kilburn låter jag vara osagt – kanske designen är mer tilltalande för en sådan som jag men det sätt Kilburn kombinerar enkla funktioner med en riktigt bra ljudkvalitet och ett smidigt format gör att jag rekommenderar den varmt.

 © 2021 Omsoc Publishing AB