2015-11-23
Test

Test: Apples tre “magiska” tillbehör

För en tid sedan släppte Apple tre ny-gamla tillbehör. Ett uppdaterat trådlöst tangentbord, en uppdaterad extern styrplatta och en uppdaterad trådlös mus. Gemensamt för alla tre är att de ingår i en produktfamilj löst kallad “Magic Accessories”, eller “magiska tillbehör”. Magic Keyboard, Magic Trackpad 2 och Magic Mouse 2 heter de tre och ingen av dem räcker till för att göra en enstaka artikel om dem så jag fann det enklast att göra en enda stor artikel om alla tre.

Äntligen uppladdningsbara

Om det är något man fått lära sig de senaste åren, om man köpt någon av företrädarna till de ovanstående tre produkterna, så är det värdet av laddbara batterier. Apples egna batteriladdare är faktiskt inte usel och batterierna tycks fortfarande hålla god kvalitet efter flera års användande, och med en prislapp som inte ligger i den obscena klassen var och är den också ett bra köp.

Apple tycks dock vara av åsikten att det här med att kunna byta batterier inte är en bra ide – det har ju visat sig med allt från iPhone till deras bärbara datorer, och för egen del tycker jag det är på tiden att även dessa tre tillbehör låter sig laddas via en lightning-kabel, händelsevis samma kabeltyp som du laddar iPhone och iPad med numera. Enbart miljöaspekten i sig är helt klart värd att beakta. Hur man, om det skulle visa sig behövas, byter batterier i dessa uppdaterade modeller låter jag dock vara osagt och man kan väl hoppas att alla tre produkterna är byggda så de går att återvinna om det nu skulle visa sig i framtiden att det inte går att byta batterier i dem.

Styrplatta och tangentbord låter sig laddas genom laddportar som sitter på den främre långsidan, vilket fungerar bra. Musen, däremot, har laddanslutningen på undersidan vilket i mitt tycke är vansinne då den är oanvändbar medan den laddar. Tack och lov går det snabbt att ladda upp de tre produkterna, två timmar vardera ska det ta enligt Apples hemsida.

En osvikbar känsla av ingenting

Ungefär så som rubriken uttrycker det är det att skriva på nya Magic Keyboard. Tangenterna känns som de har två lägen – nedtryckta eller inte nedtryckta. Känslan i fingertopparna är som att du satt och låtsasskrev rakt på ditt skrivbord och det är fullt möjligt att det finns någon form av fjädring i tangenterna men jag känner den då inte. Detta tangentbord påminner en hel del om det som sitter i den ultratunna Macbook-datorn, och konstigt vore väl om det inte i princip var samma tangentbord då Apple är väldigt stolta över det arbete de gjort med utvecklingen av tekniken under fingertopparna. Kanske är det en vansesak (troligen) men jag trivs bättre med tangenter som faktiskt rör sig nedåt och där det finns det som vi skriva-mycket-nördar kallar för slaglängd. När Apple släppte sin förra generation tangentbord i Macbook Pro så var jag skeptisk i ungefär 15 minuter innan jag insåg att jag skrev bättre på det tangentbordet än på det gamla som satt i PowerBook G4-modellerna. Dock har jag väldigt svårt efter ett par timmars skrivande på Magic Keyboard att känna att det är ett tangentbord jag kommer använda i framtiden.

Det är inte bara känslan i tangenterna som jag inte gillar. Designen talar inte till mig, det är för smalt och det är överlag inte så vansinnigt ergonomiskt. Jag kan förstå tanken – Magic Keyboard ser ut som det reser sig upp ur bordsskivan det ligger på och i den perfekta värld där Jonathan Ive bor och alla ytor är vita och rena är detta sannolikt ett av de vackraste tangentbord som någonsin gjorts, men i världen där jag bor och bordsskivan är gjord i ek ser det mest lite konstigt ut. Min 15-åriga dotter summerade Magic Keyboard på ett bra sätt: Det ser ut och känns som en billig kopia. Har Apple verkligen gjort detta?

Prislappen, 1095 kronor, är för hög. Så är det bara. Magic Keyboard är i mina ögon inte värd så mycket pengar och inte ens den mest inbitne Mac-älskare tror jag kan se värdet i att köpa det här tangentbordet.

Magic Trackpad 2 matchar det nya tangentbordet

Magic Trackpad 2 är som namnet antyder en uppföljare till den första Magic Trackpad. Få produkter har väl delat Apples kunder i två läger som den gjorde – antingen älskar man den eller så gör man det inte. I version två har produkten begåvats med det som ibland kallas Force Touch (på Mac-plattformen) och 3D Touch (på iOS-plattformen) där man genom att applicera olika mängder tryck mot plattan med fingrarna kan exempelvis spola snabbare i en film i Quicktime eller på annat sätt framkalla funktioner som annars hade krävt betydligt fler manövrar.

Jag är ingen större användare av Magic Trackpad. Som så många andra köpte jag en när den första versionen släpptes men den fann aldrig någon vettig plats på mitt skrivbord och snart hamnade den på en hylla och där har den legat sedan dess. I enlighet med designspråket i Magic Keyboard 2 är Magic Trackpad 2 en helt vit skapelse, vilket åter igen gör sig bra i vissa miljöer och mindre bra i andra. Dessutom funderar jag på hur elegant den kommer vara efter ett halvårs användning – de som använder Apples externa tangentbord vita tangenter vet säkert hur de tenderar att se ut efter ett tag. Oavsett hur mycket man tvättar labbarna så börjar tangenterna bli missfärgade förr eller senare. Materialet som Magic Trackpad 2 är byggd i känns också lite billigt. Det är plast på baksidan och en vit glasyta på ovansidan med grå aluminiumkanter och som en gammal inbiten Apple-kund känns detta inte som Apple. Åtminstone inte det Apple vi känner idag.

Det viktigaste är dock: fungerar den?  Ja, det gör den. Det fungerar bra med Force Touch, men jag gillar det inte vilket gör att jag bävar inför den dagen då man måste köpa en ny bärbar Mac och det inte finns modeller utan det. Att i mjukvara kontrollera hur du navigerar din dator är något vi alltid fått leva med genom drivrutiner för mus och styrplatta, men med Force Touch styrs hela upplevelsen via kod i OS X vilket givetvis gör att man funderar på vad som händer om det skulle uppstå en bygg eller om det hela bara hänger sig och man inte kan navigera i OS X med sin Magic Trackpad 2. Måste man ha en gammal trådbunden mus i reserv?

Med en prislapp på 1395 kronor är Magic Trackpad 2 inte ett billigt tillbehör till din Mac. Det är inget man köper för att testa lite utan man ska helst veta vad man ger sig in på för att få valuta för pengarna. Gillar man att använda en styrplatta istället för en mus till sin Mac är detta sannolikt en bra (och dessutom den enda) lösningen som erbjuder Force Touch till stationära Mac-datorer.

Testa först innan du köper är stalltipset för dagen.

Världens smartaste mus

Det finns de som inte gillar Magic Mouse. Den är för låg, den är inte snabb nog, den fungerar inte på vissa underlag. Argumenten emot den är många men för egen del är det den datormus jag använder till alla mina Mac-datorer och också den mus jag saknar när jag hamnar framför en PC eller Mac som inte har en Magic Mouse på skrivbordet.

Uppföljaren, Magic Mouse 2, är på många sätt identisk med den första utöver två saker. En laddningsport (även här en lightning-port för laddning) och inbyggda batterier.

Vikten känns i princip identisk med den gamla, klickljudet låter radikalt annorlunda men känslan när man använder den skiljer sig inte från den första generationen av Magic Mouse. Jag gillar att kunna navigera i fönster, svepa med fingrarna över glasytan för att scrolla åt vilket håll jag vill och kunna dubbeldutta med fingertoppen för att zooma in på text i en webbläsare. Kort sagt, det är den bästa mus Apple någonsin gjort vilket, med deras historia av både bra och mindre bra möss, säger en hel del.

Den enda nackdel jag kan hitta när det gäller Magic Mouse 2 är laddporten. Som jag nämnde tidigare sitter den undertill och inte på “baksidan” (det vill säga på den övre kortsidan som pekar bort från användaren) +som på Magic Keyboard och Magic Trackpad 2 vilket gör att när man laddar Magic Mouse 2 så går den inte att använda. Jag har svårt att se varför detta skulle vara en bra sak ur ett designperspektiv – man ser ju inte laddningsporten när man sitter och arbetar med musen, om den nu hade placerats på “baksidan” och jag tror inte att det är en överdrivet stor risk att man skopar upp skräp från skrivbordet som åker in i laddningsporten.

Nej, den största anledningen till att vi inte har en laddningsport i Magic Mouse 2 som sitter där den borde sitta är helt enkelt att det hade varit fult. Jag kan förstå det argumentet till viss del men samtidigt är det inte så lite frustrerande när man sitter där och behöver få något gjort och inte kan eftersom musens inbyggda batterier är slut. Åter igen ett exempel där man mycket väl kan behöva ha en extra mus tillgänglig.

Magic Mouse 2 har inte Force Touch. Ännu. Det är bara en tidsfråga i mitt tycke, och på tal om tycke: detta är utöver den aningen korkade laddningsporten en riktigt bra produkt som jag varmt rekommenderar. Prislappen, 849 kronor, är hög om man ser till vanliga möss men slår man ut vad en batteriladdare från Apple med två batterier kostade (som för övrigt inte går att köpa i Apple Store längre men vars hemsida finns kvar) eller alternativet att tugga sig igenom ett storpack batterier som inte går att ladda upp så ser man snart att Magic Mouse 2 inte är så våldsamt dyr ändå. Står man med en “gammal” Magic Mouse och vill kunna ladda den utan att ta ut batterierna finns det en trevlig lösning vid namn Mobee Magic Charger (testad här) för 445 kronor.

Summering

Är de stramt åthållna formerna och vita ytorna ett tecken på vad vi kan komma att vänta oss i framtidens formspråk av Apple? Dyra prislappar är det åtminstone. Magic Mouse 2 blir min nästa mus när den Magic Mouse jag har idag slutar fungera. I övrigt hoppar jag över både Magic Trackpad 2 och Magic Keyboard – de passar mig helt enkelt inte.© 2022 Omsoc Publishing AB