2015-12-27
Årskrönika

Årskrönika 2015

Det är några få skälvande dagar kvar på år 2015 och det är dags att återuppta traditionen med årskrönikor här på Macpro. Året som gått har varit minst sagt omväxlande i många avseenden.

Apple Watch, nya Apple TV, iPad Pro är några av de produkter som lanserats i år och därför sparkar vi igång årets återblick direkt där gamla nyheter stöts,  blöts och gås igenom.

Mycket nöje!

Januari

Året började med att det läckte ut bilder på 12″ PowerBook G4:ans okände bror. Det visade sig senare vara Macbook, en tunnare, lättare och långsammare maskin med en snuskigt skarp skärm och, enligt många, ett mindre trevligt tangentbord. Referenser till den första Macbook Air-generationen var oundvikliga.

Det faktum att hela datorns moderkort ryms på en yta mindre än en iPhone 5 och resten av innanmätet är batterier har datorn sämre batteritid än en Macbook Air. Snygg är den, men hur väl den säljer har ple watchple talat tyst om.

En av App Store:s stora affischnamn, Panic, rapporterade att de egentligen inte tjänar särskilt mycket pengar på sina iOS-applikationer.

Islamistiska fundamentalister tog sig in på den franska serietidningen Charlie Hebdos redaktion i Paris och ställde till med en massaker.

Apples webbläsare Safari fyllde tolv år.

Dropbox la ner utvecklingen av sin klient för PowerPC-baserade Mac-datorer.

Februari

Det läckte ut att Windows 10 inte skulle släppas till Surface RT-datorerna vilket effektivt beseglade de maskinernas öde. Windows RT-datorerna baserades på ARM-processorer och var överlag trevliga att arbeta med men problemet med brist på applikationer gjorde knappast förutsättningarna goda för plattformen.

Samsungs egna operativsystem Tizan visar sig vara ett misslyckande. Omvärlden var chockad.

Det ryktas om att Apple har börjat utveckla en bil med lansering framåt år 2020. Craig Hockenberry summerade den dåvarande ryktesfloden på ett bra sätt.

Elon Musk fortsätter att ta över världen som planerat.

IKEA:s möbler fortsätter göra framsteg inom datorvärlden och Pebbles kickstarterinsamling för sin nästa klocka, Pebble Time, går över förväntan. När den senare släpptes var entusiasmen aningen mer dämpad, kanske beroende på att Apple då släppt sin egna produkt, Apple Watch.

Svenska telekomjätten Ericsson krävde importförbud för iPhone som en del i en pågående patentstrid mellan bolagen där Apple inte ville betala den licensavgift för ett antal Ericsson-patent som Ericsson äger. Utfallet av denna fajt kom lagom innan jul (se december månad).

Mars

Jag byggde ett webbkluster på “drygt” två timmar.  Det tog dock betydligt mer än två timmar att få ihop bygget och den efterföljande guiden som skrevs utifrån det kluster jag byggde då driver fortfarande Macpro och en bunt andra webbsajter.

Samsungs smarta TV-apparater visar sig tjuvlyssna på sina användare på minst oanade sätt. Företaget ägnar sig också i sedvanlig ordning åt att kopiera Apple – varför bryta en vinnande tradition? Problemet för Samsung har senare visat sig vara att traditionen inte är så vinnande trots allt och bolagets försäljning och vinster har stadigt sjunkit under året.

Nyss nämnda Macbook släpps. Folket är delade i frågan om huruvida den är ett steg framåt eller ett steg bakåt i utvecklingen.

Jag är skeptisk till Apple Watch, blir senare lite bitter över att Apple inte tillverkar kubformade datorer längre och testar ännu en HP Microserver. Fin maskin, för övrigt.

CIA försöker komma runt Apples kryptering av användardata.

April

Nintendo gör allt för att omvärlden ska hata dem ännu mer.

Apples nya kontor fortsätter ta form efter lite strul under byggstarten. Att detta blir en byggnad som ingen annan står redan klart trots att kåken inte är klar ännu.

iPad fyller fem år och luften har liksom gått ur plattformen en aning. Senare under året lanserar Apple en ny modell som de hoppas ska väcka plattformen till liv.

Folk som bytte till Android ångrade sig snart. Undrar varför.

Kina fortsatte attackera omvärldens IT-infrastruktur via Internet.

Klubben för de som vägrar ge upp sin Xserve fick något vilt i ögonen när det visade sig att det går att uppgradera processorerna i maskinen.

Sökmotorn DuckDuckGo gav oss färre och färre anledningar till att använda Google. Gott så.

John Gruber, The Verge och andra testade nya Apple Watch. Drygt åtta månader senare har Grubers entusiasm för klockan dämpats enormt och han bär den enligt egen utsago inte särskilt ofta längre.

Grundaren av webbhotellet Binero lämnar verksamheten efter att tidigare ha sålt bolaget. Det visar sig senare att han blivit blåst på miljontals kronor genom att köparna delvis betalat för Binero med aktier i det egna bolaget och inför köpet blåst upp aktiekursen ordentligt. OnlineGroup, som köparna heter, har och fortsätter hamna i blåsväder även i år på grund av oegentligheter i bokföringen. En stadig ström av styrelsemedlemmar och personer i andra ledande positioner ömsom slutar ömsom blir polisanmälda.

John Siracusa meddelar att han inte kommer fortsätta testa nya versioner av Mac OS X. Seismologen i Uppsala registrerar oförklarliga skakningar i marken runt om i världen efter att Siracusas besked blev känt.

Tjejer och kvinnor som arbetar i spelbutiker berättar hur snorungar av manligt kön i varierande ålder beter sig mot dem. Skamligt.

Apple uppdaterar OS X Server. Inte fullt lika många bryr sig längre.

Jag testar Automile Pro – en fullständigt genial svensk lösning för att hålla koll på hur du kör med bilen. Jag använder den för övrigt fortfarande, så bra är den.

Blackberry (tidigare RIM) lägger ner sina kontor i Malmö och Göteborg. Återstoden av året blev inte särskilt mycket mer positiv för bolaget men få är väl förvånade.

Maj

Årets kanske bästa nyhet var att ägarna bakom den oerhört usla och utskällda tjänsten WyWallet äntligen dumpade tjänsten. Nintendo lyckas visa lite vinst igen och jag visar hur svenska spelbolag via utländska bolag försöker köpa textreklam på svenska bloggar. Detta fortsatte under i princip hela året och jag fortsatte tacka nej. Andra gjorde det inte.

Tradera tyckte att vi skulle köpa iPod och en första trailer för den kommande filmen om Steve Jobs visas upp. Filmen fick senare överlag bra kritik från recensenterna men floppade på biograferna. Apple och Jobs änka var inte fullt lika positiva och den senare försökte flera gånger stoppa filmen.

Jag bloggade stolt om hur det var att driva en blogg med Jekyll. Senare under året vände jag tillbaka till WordPress igen, mest för att det tog åtskilliga minuter att “bygga” sajten varje gång man ville lägga till en text eller ändra i en befintlig.

Turkiet visade sig vara oerhört flitiga på att censurera Twitter och proteinpulver blev snabbt oerhört populärt bland nördarna i Silicon Valley.

Min kompis Jack släppte spelet Pits of Death.

Google IO gick av stapeln och bolaget visade att det inte finns någon ände på hur obehagliga de kan bli. Senare under året styckades Google upp till en rad olika bolag under det nya moderbolaget Alphabet. Alla kallar dem “Google” ändå.

Juni

Nyss nämnde Jack Nutting höll ett föredrag om Swift som jag fortfarande rekommenderar alla att se. Senare under året släppte Apple Swift 2.0 under öppen källkod – ett oerhört lyckat drag. Under juni passade Apple på att konsolidera sina olika utvecklarprogram till ett enda. Trevligt.

Pingdom fortsatte att bli allt sämre (och senare dyrare visade det sig) under stöveltrampet från den nye ägaren och det började dyka upp intressanta alternativ.

Rättsläget runt användningen av iBeacon i Sverige var (och är) minst sagt oklart.

Taylor Swift gör en stor affär av att Apple ger bort hennes musik i samband med lanseringen av Apple Music. Senare visar det sig att fröken Swift snarare är girig än den förkämpe för små oberoende artister som hon framställer sig som.

Apples nya typsnitt San Francisco är riktigt snyggt och Oracle fortsätter kissa på sina kunder. Man kan ju undra hur länge en sådan affärsidé bär frukt.

Juli

Lanseringen av Apple Music går som tåget men senare under året tar Spotify tillbaka ledningen. Jag gillade tjänsten initialt men efter att Apple Music tuggat sönder mitt musikbibliotek är jag aningen mindre positiv, milt uttryckt.

Efter att TV-programmet Top Gear föll samman verkade alla, inklusive mig själv, tro att Hammond, May och Clarkson skulle gå till Netflix. Så blev det tyvärr inte då Amazon senare drog det längsta strået (och sannolikt skrev den största checken).

Användandet av DuckDuckGo fortsätter skjuta i höjden.

Samsung gör det Samsung gör bäst, nämligen att kissa på sina kunder. Senare visar sig bland annat Lenovo ha gjort ungefär samma sak och folk blir väldigt arga och köper Mac istället.

Bygga en server i Lego – varför inte?

Jag bytte virtualiseringsplattform från VMware ESXi till KVM och blev så nöjd så jag skrev en lång artikel om det och senare en artikel till.

Cisco köpte OpenDNS.  Inte ett bra tecken, men Cisco verkar, åtminstone för stunden, ha bestämt sig för att inte förstöra tjänsten mer än nödvändigt.

Juli

Cirkus Julian Assange fortsätter och det gör också finanskrisen i Grekland som drabbar Apple-kunder som inte får betala för exempelvis iCloud längre.

Apple köpte bolaget bakom databasmotorn NoSQL.

Mobiltelefontillverkaren HTC fortsätter blöda pengar och Microsoft sparkar 7800 tidigare Nokia-anställda. Stephen Elop, som senare lämnar Microsoft, skrattar gott hela vägen till banken. Samsungs försäljningstapp visar sig vara värre än väntat och kursen rasar.

Spotify bröstar upp sig mot Apple Music och ber kunderna att inte betala för tjänsten via Spotify:s iOS-applikation.

Apple Watch släpps i svenska butiker den 17:e juli och jag blir hackad så det bara ryker om det. Troligen har de två händelserna inget med varandra att göra men jag försöker göra omvärlden en tjänst och bloggar om det senare.

Gängen bakom KDE respektive GNOME bråkar fortfarande. Resten av världen har gått vidare till OS X och Windows 10.

Google Photo fortsatte ladda upp bilder även när du inte ville det.

Huruvida man behöver ha ett virusskydd i sin Mac eller inte lär det trätas om även under nästa år men man kan åtminstone konstatera att OS X inbyggda skydd mot virus och malware upptäckte Hacking Team-trojanen utan större problem.

Utvecklare fortsätter klaga på Mac App Store, med all rätt i många avseenden. Under hela året har inte mycket intressant hänt och senare i december utnämndes Phil Schiller till chef över App Store varför det finns ett litet hopp att saker och ting ska bli bättre under år 2016.

Så kallat linjärt TV-tittande fortsatte rasa under året och mycket av tappet kan skyllas på hur tittarna konsumerar media annorlunda, men en hel del kan också skyllas på det faktum att folk är allt mer trötta på all reklam som pumpas ut genom teven. Senare började amerikanska tv-kanaler att minska mängden reklam för att försöka locka tillbaka tittarna till dumburken igen. TV4 med flera lär sannolikt inte förstå detta förrän om 3-4 år.

Apple meddelade att Apple Music nu hade tio miljoner användare.

Jag skrev en längre artikel om hur Apple satsar på datacenter och miljön samtidigt. En omöjlig ekvation kan tyckas men bolaget gör mycket rätt här och det finns gott om saker andra kan lära sig av.

iPhone 6-kopian Samsung Galaxy S6 floppar så hårt så Samsungs ledning inte lär ha hämtat sig ännu. Gissningsvis kommer de kopiera nästa Apple-design också eftersom de inte vet bättre.

Augusti

Till och med på Apple har de roligt ibland, denna gång med 36 överblivna iMac-kartonger.

Rykte gjorde gällande att Apple skulle bli en virtuell mobiloperatör. Jag sköt ner ryktet eftersom det inte var sant den här gången heller.

Windows 10 togs emot med öppna armar, mycket beroende på att Microsoft gav bort licenser till alla som körde Windows 7, 8 och 8.1 på sina hemdatorer. Baksidan av det var visning av reklam och hur Microsoft skickade över en hel del information om användarna till sina servrar.

Krisande HTC tyckte att det var en bra idé att pusha ut reklam till användarnas startskärmar. Användarna tyckte sannolikt annorlunda.

Oracle hatar inte bara sina kunder, de vill inte ha buggrapporter heller.

Spotify fick känna på lite negativ feedback (i brist på kraftfullare uttryck) när deras nya användaravtal släpptes och det uppfattades som att Spotify ville ladda upp användarnas adressböcker till sina servrar. Företaget åtgärdade snabbt problemet och det var snart ur världen.

Apple meddelar att alla iOS-applikationer från och med år 2016 måste stödja IPv6. Gott.

Jordan Hubbard, en av personerna bakom FreeBSD, hoppade av Apple år 2014 och presenterade denna månad sina planer för en ny BSD-version: NeXTBSD. Ser oerhört spännande ut.

Inte en månad utan en nyhet om Samsung kan tyckas. Denna gång vann företaget TSMC en stämning mot en tidigare anställd som gått till Samsung och stulit med sig en rad hemligheter till sin nya arbetsgivare.

September

Världen nås av bilder på drunknade barn som försöker fly krigets och terrorns Syrien. Äntligen vaknar Europas regeringar och börjar mobilisera för att inte bara hjälpa de människor som flyr utan också för att ta itu med de fundamentalister som tydligen bestämt sig för att hela världen ska brinna och blöda.

Tidigare Apple-VD:n John Sculley visade upp sin visionära ådra och satsade på Android-baserade mobiltelefoner. Lycka till, John.

Googles webbläsare Chrome blockerar äntligen Flash, vilket senare visar sig vara en utlösande dödsstöt då Adobe meddelar att de slutar utveckla Flash för gott.

Ännu en dokumentärfilm om Steve Jobs har premiär. Steve Jobs – The Man in the Machine visar sig vara mer karaktärsmord och mindre insikt om vem människan Jobs egentligen var.

Kämpa Android – 6100 nya malware-varianter dyker upp varje dag för Googles operativsystem.

Engelska upplagan av Macworld följer sin svenska och amerikanska motsvarighet och lägger ner pappersupplagan helt.

Apple presenterar nya Apple TV, iPad Pro och meddelar att iOS 9 släpps senare samma månad. Strax därefter meddelar gänget bakom Plex att de släpper sin applikation till nya Apple TV – världen jublar programenligt.

Amazon lägger ned riksfloppen Fire Phone. Inte en dag för tidigt.

Försäljningen av iPhone 6s når rekordnivåer samtidigt som det kommer klagomål mot att Apples egna utbytesprogram för sina telefonmodeller slår hårt mot mobiloperatörer.

Klagomål kommer också från olika utgivare av digitala medier när det gäller möjligheten att blockera annonser och annat icke-önskvärt material i webbläsaren i iOS 9. Jag tillrättavisar dem en aning. iOS-världens gullegris Marco Arment släpper en ruggigt bra annonsblockerare för iOS 9 kallad Peace. Två dagar senare tar han bort den ur App Store då det inte “kändes bra”. Den applikation som snart blir en ny favorit, Crystal, visar sig släppa igenom vissa annonser mot att utvecklaren får betalt av annonsörerna. En smutsig bransch, minst sagt, och en där Arments applikation definitivt kunnat göra skillnad.

Oracles minst fortsätter minska. Underligt.

Jag slår ett slag för att Apple borde öppna iMessage för andra plattformar. Senare testar jag Office 2016 för Mac och gillar det trots en och annan bugg.

AMD har det motigt. Som vanligt.

En fuldistribuerad, hackad version av Xcode hämtad från lite lagom shady servrar i Kina resulterade i ett antal applikationer i App Store med otrevlig kod. Upptäcktes av Apple till slut.

Oktober

Google kan nu sälja dina e-postadresser till annonsörer. Högst oväntat.

En av Twitters grundare, Jack Dorsey, återvänder till VD-posten han fick sparken från några år tidigare. Jämförelser mellan Dorsey och Steve Jobs görs omedelbart. Precis som Jobs inledde Dorsey sin andra era som VD med att sparka en bunt anställda och rensa upp i företaget.

Den största annonsblockeraren för datorer, Adblock, såldes till en ny hemlig ägare. Underlig bransch, som sagt.

Apple visar sig planera ännu ett jättekontor i Kalifornien. Bolaget planerar också en större expansion av sitt datacenter i Nevada.

Amazon är sura över något och stoppar försäljningen av Apple TV.

ZFS kommer bli det nya filsystemet i Ubuntu Linux. Inte nu, men snart. ZFS i Mac OS X 10.6 – never forget.

Oracle planerar lägga ned Java. Oklart om någon utöver Google bryr sig.

Jag får ett litet utbrott över Oracles mjukvarulicenser.

Filmen om Steve Jobs floppar programenligt.

Rovio, bolaget bakom Angry Birds, krisar ordentligt. Inte underligt med tanke på hur de behandlat användarna de senaste åren där spelen innehåller mer reklam än spel.

Bertrand Serlet, tidigare chef på Apple, verkade ha lite tråkigt efter att han gick i pension varför han startade ett bolag för molnlagring kallat Up There. Hemlighetsmakeriet har varit stort men nu började bolaget lätta lite på hemlighetsmakeriet. Jag har testat tjänsten, som fortfarande är i beta, och den ser riktigt lovande ut.

I slutet på månaden startade undertecknad och Fredrik Björeman igång podcasten Björeman // Melin där vi (nästan) varje vecka pratar om nördiga saker vi tycker är intressanta och roliga. Nio avsnitt senare har vi fått riktigt bra betyg på iTunes, gott om lyssnare och massor med intressant, rolig och uppskattande mail och tweets.

November

Ytterligare en massaker i Paris utförd av religiösa fundamentalister.

WordPress driver nu en fjärdedel av världens webbsajter. Även denna, numera.

Sent om sider testar jag iPhone 6s och gillar den skarpt. Man får dock inte använda den för att väga saker, visar det sig.

Lenovo sparkar 3200 anställda. Oklart om det har något att göra med att IBM numera mest köper Macintosh-datorer till sina anställda.

MTG köper Dreamhack. Bråk om pengar uppstår tämligen omedelbart.

Jag testar Apple Watch och gillar den, lite oväntat.

Apple stoppar f.lux för iOS. Dumt.

Amerikanska TV-kanaler börjar skära ned på reklamtid för att försöka behålla tittarna vid TV:n.

AMD tycks ha bestämt sig för att lösa sin kris genom att leverera bluffresultat i olika tester. Smart.

Yahoo:s hypade VD Marissa Mayer har lite motlut. Senare avslöjas dessutom att hon blåst stora pengar på en personalfest mitt i en av Yahoo:s största kriser.

Jag testar tre “magiska” tillbehör från Apple. Endast ett av dem visar sig vara särskilt magiskt.

December

Det tidigare bråket mellan Apple och Ericsson får i slutet på månaden en lösning. Bolagen har bestämt sig för att samarbeta istället för att bråka och patentfajten har nu fått sin lösning.

Sketch lämnar App Store, vilket inte passerar obemärkt.

Swift släpps som öppen källkod till stort jubel. Till och med Apple själva verkar lite tagna på sängen över intresset.

Jag testar nya Apple TV:n och utser den omedelbart till årets Apple-produkt. Sen testade jag nya 21,5-tums iMac med retinaskärm och gillade datorn i sig men inte den inbyggda hårddisken från 1986.

Ben Brooks har troligen världens otrevligaste katt. Hysteriskt läsvärt.

Jag tillrättavisar slöa IT-krönikörer på bland annat IDG.

Testandet fortsatte under december månad med Microsofts nya Surface Pro 4. På alla sätt är den vad iPad Pro inte är, och är man ute efter en Windows-dator är detta ett givet köp.

Klassiska tidningstitlarna Datormagazin och PC Gamer hotades av nedläggning men lever nu vidare i egen regi. Mycket glädjande.

Philips blockerar först vissa tredjepartslampor i sin Hue-lösning men ändrar sig några dagar senare.

Apple möblerar om i ledningen. Phil Schiller tar över App Store från Eddie Cue och företaget får en ny marknadschef.

Jag ledsnar på alla uppdateringar som haglar in i min telefon, mina datorer och mina surfplattor. Och min klocka.

 

Summering

Det har varit ett händelserikt år på många sätt och förhoppningsvis kommer år 2016 att bli ännu mer intressant. Jag vill tacka alla som läser Macpro och ser fram emot att få skriva mer för er nästa år.

Gott nytt år!© 2021 Omsoc Publishing AB