2016-01-04
Krönika

En önskelista för 2016

Det verkar populärt att skriva önskelistor nu för tiden om vad Apple ska göra eller inte göra så jag tänkte dra mitt strå till stacken och bidra med några få förslag, i all ödmjukhet.

 1. Släpp en stationär dator som fyller glappet mellan Mac mini och Mac Pro. Det fanns en tid då en Mac Pro kunde kosta som dagens modell, eller så kostade den 10-15000 kronor mindre. Men det var ändå en towerlåda som levererade gott om kraft och som gick att expandera. Det finns inte längre ett alternativ i mellanprisklassen och vill man inte köra Mac mini, bärbart eller en iMac så är det bara att leva på vatten och bröd om man ska få leka med de stora pojkarna.
 2. Byt inte tangentbord i Macbook Pro och Macbook Air. Jag vet vad ni tänker, Apple: tangentbordet i Macbook är perfekt för att bygga in i alla bärbara maskiner. Snälla, gör det inte.
 3. Nytt filsystem i OS X.  Ja, John Siracusa “äger” denna önskan sedan många år tillbaka, och gör det med bravur men fler måste höja sina röster för att höras: HFS+ är inte tillräckligt. Det finns en god anledning till att jag inte byggde min nya filserver hemma på OS X utan istället på FreeNAS, och den anledningen stavas ZFS.
 4. Inga nya produktkategorier. Fixa det som måste fixas istället.
 5. Stöd för egna e-postdomäner i iCloud. Apple kunde det med MobileMe och hemsidor så de borde kunna fixa det nu också.
 6. Ge oss den gamla versionen av Disk Utility tillbaka.
 7. 17-tums Macbook Pro. Frågor på det?
 8. Gör Apple Watch tunnare, snabbare och helt nickelfri.
 9. Gör det möjligt att helt implementera en OS X-maskin i ett Active Directory eller OpenLDAP utan att behöva tredjepartsprodukter och/eller fajtas med installationen i flera dagar.
 10. Plex är ett bättre sätt att dela media i hemmanätet än iTunes. Ta tillfället i akt och skapa en Home Sharing-applikation som fungerar som medienav för telefoner, plattor, Apple TV:s och datorer, för iTunes är på bristningsgränsen till vad applikationen klarar av.
 11. En notifiering, en gång. Dator, klocka och telefon borde kunna samverka och känna av vilken enhet jag använder just nu när en notifiering kommer in. Nu plingar det i klockan, telefonen och datorn (nästan) samtidigt vilket känns lite onödigt.© 2021 Omsoc Publishing AB