2016-02-19
Länk

Konservativa SvD kritiskt till Apples nya butik i Stockholm

Elisabet Andersson:

Kungsträdgården är ett begränsat offentligt utrymme. Det är en liten park med gamla anor – en helt annan sorts plats än det gathörn vid 5th Avenue i New York där Apple byggt sin dygnet runt-öppna glaskub.

Vill man låta ett stort dataföretag ta för sig i staden finns det för övrigt massor av butikslägen att välja på i Stockholm. Bara i city finns det många adresser som behöver utvecklas och förändras – en plats som Brunkebergs torg skulle både tåla och må bra av ett sådant här dragplåster.

Kan vi inte lämna parkerna i fred? Parker är tänkta som andningshål i staden. Men de senaste åren har vi varit så upptagna av att skapa galleriamiljöer att vi kanske glömt vad som är poängen med våra offentliga, icke-kommersiella rum.

Inte helt oväntat är SvD:s läsare väldigt kritiska till den kommande flaggskeppsbutiken vid Kungsträdgårdens norra ände. Intressant nog har inga sådana här röster höjts över den nuvarande, oerhört fula, byggnaden som stått där i årtionden. Kanske är det för att det hippa, urbana cityfolket kan sitta där i solen och fika och känna sig oerhört hippa och urbana.© 2019 Omsoc Publishing AB