2016-03-08
Länk

Microsoft släpper SQL Server 2016 för Linux

Satte du morgongroggen i halsen nu?  Inte meningen, men du är sannerligen inte ensam om att bli förvånad över denna nyhet. Ja – Microsoft släpper SQL Server 2016 för Linux.

Det intressantaste är dessa rader ur Microsofts bloggtext i ämnet:

In-memory database support for every workload with performance increases up to 30-100x

Om detta är en förbättring för SQL Server 2016 oavsett plattform eller om det är enbart på Linux låter jag vara osagt men jag gissar att vi om ett par år får se Exchange Server och Sharepoint Server på Linux och att Windows Servers roll förändras till att driva Hyper-V och kanske hantera lagring.

SQL Server 2016 har släppts i en förhandsversion för Linux och en stabil version kommer släppas i mitten på år 2017. Red Hat och Ubuntu är de två företag som uttalar sig i pressmeddelandet, vilket också tyder på att det är de två företagens Linuxdistributioner som gäller om man vill köra detta (och CentOS givetvis).

Tidigare har Microsoft också meddelat att de köper Xamarin, företaget bakom den fria .Net-versionen Mono som gjorde det möjligt att skriva appar i C# för iOS, Android, Windows Phone, Windows, OS X och ett antal andra plattformar.

Microsoft satsar stenhårt på Linux, både från ett utvecklarperspektiv och ett driftperspektiv och det ska bli mycket intressant att se hur detta utvecklar sig i framtiden. Det skulle inte förvåna mig om Microsoft planerar att köra Linux för att driva delar av Azure i framtiden och helt enkelt behöver SQL Server för det syftet, lite som att Apple släppt Swift för Ubuntu Linux då de själva driver delar av iCloud på Ubuntu Linux-servrar.© 2021 Omsoc Publishing AB