2016-04-24
Test

Test: Ubiquiti UniFi AC Lite

Vad gör man när ens gamla Apple-tillverkade trådlösa nätverk sjunger på sista versen? Köper nytt från samma företag eller ser sig om efter annat?  I mitt fall blev det just det senare.

Under de senaste tio åren har jag använt Apples trådlösa produkter i någon form. När vi köpte huset för åtta år sedan hade jag en snövit Airport Extreme av modell tefat som klarade av 54mbit/s via 802.11g-standarden. Nya tider kom och denna byttes ut mot en första generationens Time Capsule och med tiden blev en Airport Express två och sedan tre som alla pratade 802.11n, den snabbare wifi-standarden.

Jo, det krävdes nämligen hela fyra accesspunkter för att få tillräcklig wifi-täckning i villan. Det kan låta löjligt, och på många sätt är det just det också, men Apples trådlösa produkter (och då i synnerhet Airport Express av den gamla modellen) har ett problem: de blir sämre med tiden.

Räckvidden minskar, stabiliteten likaså och det enda som består utöver att man inte kan konfigurera dem särskilt mycket är att de blir stekheta. Min Time Capsule var för övrigt inget undantag i den senare kategorin.

När jag satte upp en 802.11ac-router på test i en klädkammare i ena hörnet av huset och sedan insåg att jag fick täckning över nästan hela huset med den routern så var det kokta fläsket stekt så att säga – Apples närvaro när det gällde trådlösa nätverk var historia i mitt hus.

Inte för att den nya Airport Extreme / Time Capsule är dålig, för det är den inte, men den är omöjlig att montera upp på ett smidigt sätt och snyggt sätt om man inte vill ha den framme på ett bord eller liknande (eller kunde tänka sig denna konstruktion. Inget alternativ för mig kan jag meddela). Den gamla snövita Airport Extreme-modellen jag nämnde tidigare levererades med ett väggfäste vilket var riktigt trevligt eftersom den ju var riktigt snygg också. Time Capsule i sin första generation kunde man köpa en tredje-parts väggfäste till men den nya modellen är det alltså en aning mer komplicerat. Att inte kunna montera upp basstationen där den som mest behövs, och det faktum att ingen av Apples basstationer stödjer power-over-ethernet (PoE) gör att det kan bli problematiskt om basstationerna ska täcka en större yta. Dra en nätverkskabel kan man säkert göra, men att dra fram ett eluttag för att kunna placera sin Airport Extreme på rätt ställe är inte bara opraktiskt utan också ganska fult.

Ubiquiti är ett företag jag hållit ögonen på i några år nu.  Deras trådlösa nätverksprodukter för utomhusbruk är inte bara billiga utan också oerhört stabila  och när jag och en god vän senare byggde upp ett helt trådlöst bredbandsnät i byn där vi bor så var det just med Ubiquitis produkter vi gjorde det. Även deras inomhusprodukter för trådbundet och trådlösa nätverk går verkligen inte av för hackor. En ny produktfamilj från företaget kallad UniFi AC har släppt där det finns fyra produkter – Lite, LR, Pro och EDU. Som namnen kanske antyder är Lite-varianten den enklare, LR-varianten för de som behöver lite mer karate i sitt wifi-nätverk, Pro för de som behöver mer funktioner och vill kunna montera accesspunkten utomhus och EDU för de som behöver kunna hantera många samtidiga klienter i exempelvis en skolmiljö.

Jag köpte Lite-varianten. Jag klarar mig med maximalt 867mbit/s och en helt normal räckvidd, tänkte jag. Pro-varianten var frestande då den kunde erbjuda upp till 1,3 gbit/s över 5Ghz-nätet (hur det ska gå till när accesspunkten endast klarar gigabit ethernet för den trådbundna anslutningen låter jag vara osagt) men prislappen för Lite-varianten, runt tusenlappen styck, var svår att motstå.

Sagt och gjort, jag beställde. Sen väntade jag en månad. Har man tur och hittar en butik med en Lite-antenn på lager ska man göra affär omedelbart och inte fundera för mycket på saken för Ubiquitis produkter säljer så det knakar. Jag köpte min antenn från trevliga Winther Wireless och de har tagit för vana att flyga hem Ubiquiti-produkter från USA själva för att få hem dem snabbare. Webhallen har för det mesta restnoterat UniFi AC Lite i princip alla sina butiker och även via webbutiken, och det säger väl en hel del om efterfrågan och tillgång.

Installation

Ubiquiti har för vana att inte snåla med grejer i kartongerna till sina produkter. Därför följer det med takfäste, både för lite stabilare tak och ett specialfäste för de som har tunnare innertak och en power-over-ethernet-injector (om din switch inte klarar PoE). En sak som krävs för att konfigurera och hantera UniFi AC Lite och andra accesspunkter i UniFi-familjen är en särskild programvara kallad UniFi Controller som kan laddas ned gratis från Ubiquitis hemsida. Den finns för Windows, OS X, Linux och ja, den kan installeras på en Raspberry Pi om man så önskar. Vad UniFi Controller gör är att helt enkelt skicka inställningarna till accesspunkten, och sen kan man om man så vill stänga av programvaran, men det finns en fördel med att ha den igång, och i synnerhet fallen där man har fler än en accesspunkt i hemmet: man skapar trådlösa nätverk från UniFi Controller, och dessa skickas sedan ut till alla accesspunkter samtidigt. Ändrar man en inställning så skickas de ut samtidigt.

Har man också satt upp accesspunkterna via en UniFi Controller kommer accesspunkterna att prata med varandra och göra en så kallad handover, vilket kan jämföras med roaming i 3G-nätverken. I praktiken innebär det att din telefon, dator eller surfplatta alltid kommer vara ansluten till den basstation som har den bästa och starkaste signalen istället för som i fallet Airport Extreme / Express, vara ansluten till den accesspunkt som enheten först anslöt sig till och inte byta förrän den helt tappar anslutningen till den. Detta, i sin tur, beror på att Apples Airport-basstationer inte stödjer en funktion som handover.

Jag valde att montera min accesspunkt på andra våningen i vår villa. Huset, som är ganska avlångt, byggt i trä och mäter 210 kvadratmeter, är inte helt enkelt att täcka när det gäller wifi. Jag valde att sätta upp accesspunkten i taket på andra våningen, dra upp kabeln genom taket på vinden till ett switchskåp med switch och patchpanel jag har där (är man en nörd så är man) där jag också placerade PoE-injectorn. På detta sett behöver jag endast dra en enda kabel till antennen och installationen blir så mycket enklare.

Därefter loggade jag in på min UniFi Controller-server och såg där att servern hittat en ny antenn som inte hade någon konfiguration. Jag klickar då på “Adopt” och efter någon minut har kontrollern och antennen skakat tass och nu kan jag sätta igång och konfigurera mitt trådlösa nätverk.

Efter att konfigurationen tryckts ut till antennen, vilket tar några sekunder, dyker mitt nya trådlösa nät upp i min Macbook Pro och vips så är jag uppkopplad.

Det kan vara lite kul att hålla koll på vilka enheter som använder mycket bandbredd, med mera. Allt detta och lite till kan du få reda på via din UniFi Controller. Har man flera accesspunkter kan man exempelvis se vilken av alla accesspunkter som används mest både när det gäller anslutna klienter och mängden trafik som varje basstation skyfflar.

Misstänker du att ungarna okynnessurfar på sin iPad på kvällarna när de borde sova? Klicka på varje enhets namn i listan så får du upp detaljerad information om när enheten var ansluten sist, hur länge den var ansluten och hur mycket data som skickades till och från den.

Jag har som sagt använt Ubiquitis grejer tidigare men ändå är det en form av chocktillstånd jag befinner mig i så här två dygn efter att ha monterat upp antennen. Dels på grund av det enkla faktum att jag kunnat ta bort fem (5) basstationer och ersätta den med en enda, dels på grund av prislappen på den basstation jag ersatt de fem gamla med, men i synnerhet på grund av alla de funktioner jag nu har tillgång till som företag som exempelvis Apple inte vill att vi ska ha tillgång till.

Jag har full wifi-täckning i hela huset. Via en basstation som är mindre än en vanlig tallrik, som kostar runt tusenlappen och som inte blir överdrivet varm, har blinkande lampor eller en massa annat bjäfs.

Detta är, kort sagt, wifi-produkterna Apple borde gjort och det skulle inte förvåna mig om Apple köper Ubiquiti relativt snart för jag kan ärligt säga, med facit i hand, att om det är något Apple inte förstår sig på så är det trådlösa nätverksprodukter. Deras produkter är okej, de fungerar hyfsat, men efter att ha sett UniFi AC Lite i aktion så kommer jag aldrig återvända till, eller rekommendera, Apples basstationer till någon.

Ja, det ska medges att installationen av UniFi AC Lite är krångligare i och med att du måste installera UniFi Controller (som är en Java-applikation, och alla vet ju hur roligt Java-applikationer är på en Mac…) men läsarna av denna blogg är inte amatörer utan de kan sina grejer och kommer inte ha något annat problem med att installera UniFi AC Lite utöver att bestämma var det är snyggast att montera den.© 2021 Omsoc Publishing AB