2016-04-28
Krönika

Apples problem finns i Kina

New York Times:

Since 2010, Yu Kai has followed the ritual every year: When a new Apple iPhone comes out, he gets rid of his old one and heads to a store in Beijing to buy the latest model.

This year, however, he held back.

Instead of buying the iPhone 6s, he has been waiting to see what the next iPhone looks like, and he said he might even switch to a model by a different maker.

In China, where Apple has been a signifier of wealth and fashion, and where many Chinese update their smartphones each year, Mr. Yu is not an outlier.

Man ska inte dra för stora växlar på att Apple efter åratal av rekordresultat nu backar ner till en mer normal tillväxt.

De enorma försäljningsframgångarna med iPhone 6 var lika mycket en välsignelse som en förbannelse för Apple när det gällde framtida förväntningar – hade försäljningsökningen för iPhone 6 varit lika stor som året innan med iPhone 5s hade ingen höjt ögonbrynen.

Sedan ska man inte glömma att baksmällan för Apple kom med en mellanmodell av iPhone 6 kallad iPhone 6s där den senare modellen är den bästa telefon Apple någonsin byggt men skillnaden mellan den och dess föregångare, iPhone 6, var så små så jag tror att många inte såg någon anledning att uppgradera. Hade jag inte begåvats med en iPhone 6s på mitt jobb hade jag fortfarande använt en iPhone 6 och varit lika glad för det.

Mycket hänger givetvis på att iPhone 7, om den nu kommer heta det, blir en succé. iPhone stor för en så stor del av Apples intäkter så det vore rimligt att önska att telefonen säljer fler exemplar än iPhone 6s – skulle den klara det så skulle Apple leverera ett helt rimligt resultat, även om bolaget självt i sin prognos för nästa kvartal varnat för att försäljningen kommer fortsätta sjunka.

Lika mycket hänger på att Apple fortsätter växa i Kina. Det är ett land där medelklassen växer snabbt och det finns en ständigt växande köpkraft som vill ha det senaste och hippaste för att visa hur framgångsrik man är.

Kanske fungerar inte varannat-år-systemet med helt nya iPhone-modeller i Kina – kanske måste det komma nya grejer oftare för att hela tiden ligga i framkant när det gäller accessoarer, vilket iPhone och Apple Watch nästan får anses vara nu för tiden.© 2021 Omsoc Publishing AB