2016-05-14
Guide

Bygg din egen Synology-NAS

Rubriken är en aning missvisande, för det är givetvis inte en äkta Synology-NAS du kan bygga om du följer denna guide, men var du däremot får är en hembyggd NAS med Synologys ultratrevliga operativsystem DSM.

Det är nämligen så att en Synology-NAS inte är något annat än en vanlig PC med vissa förändringar, och med detta i åtanke började jag fundera på om det inte gick att bygga sig en egen “Synology”-NAS.  Lyckligtvis hade någon tänkt på detta före mig och skapat projektet XPEnology. Det är värt att notera att XPEnology inte gör något som (vad jag förstår) bryter mot några lagar, men det ska också slängas in en brasklapp om att bygga lagring på detta sätt verkligen inte rekommenderas i produktionsmiljöer eller där du inte har någon backup på din information.

Uppdatering: Sedan denna guide skrevs så har projektet stannat av så till den milda grad att det när detta skrivs i december 2016 inte går att ladda ner alla filer som krävs för att genomföra hela bygget som jag beskriver nedan.  Kanske det ordnar sig i framtiden.

Hårdvara

Enkelt uttryckt behöver du någon form av PC. En Atom-processor på ynka 1,6Ghz och 2GB minne installerat räcker faktiskt riktigt långt så du behöver inte känna dig tvingad att springa ut och köpa en stor dyr ny server för ändamålet. I mitt fall byggde jag min NAS på just detta och ett mini-ITX-moderkort som sedan monterades i en 1U racklåda jag hade över. Moderkortet hade tack och lov fyra SATA-anslutningar varför jag tjongade in tre 3TB-hårddiskar och en 60GB SSD-hårddisk. Jag kommer snart till varför.

Det kan vara värt att notera att det troligen inte alls är omöjligt att går att bygga en egen NAS med XPEnology och exempelvis en gammal Pentium 4-dator men en av grejerna med att bygga mig en egen “Synology”-NAS var just att hålla hårdvaran enkel eftersom Synology själva bygger sina NAS-produkter på förhållandevis blygsam hårdvara.

Du behöver också en USB-sticka som klarar en och annan skrivning som är på minst 32 megabyte.

Mjukvara

Nu kommer vi till det roliga. XPEnology erbjuder nämligen endast en (men ack så viktig) egenutvecklad bootloader, en programvara som emulerar Synologys egna operativsystem men som i själva verket enbart finns till för ett enda syfte: att lura Synologys installationsprogram att installera Synologys egna operativsystem DSM.

Man laddar således ned bootloadern från XPEnology och skriver sedan denna till ett USB-minne på sin Mac med dd-kommandot. I mitt fall fick jag först avmontera USB-minnet. Först listar jag alla lagringsenheter i min Mac:

sudo diskutil list

Här får jag reda på att USB-minnet heter /dev/disk2 Jag avmonterar USB-minnet:

sudo diskutil unmountdisk /dev/disk2

Notera att du alltså inte ska dra USB-minnet till papperskorgen för att avmontera det.

Därefter är det dags att skriva XPEnologys bootloader till USB-minnet:

sudo dd if=filnamn.img of=/dev/disk2 bs=1m

filnamn.img i exemplet ovan är filnamnet på den fil du laddat ned från XPEnology.

Att skriva installationsfilen på USB-minnet tar i normala fall några sekunder och sedan är det dags att dubbelklicka på ikonen för USB-minnet som nu dykt upp på skrivbordet igen.

Med Textedit eller Nano (välj själv) så ska du nu redigera en fil vid namn syslinux.cfg. Det är tre värden på den sista raden du ska titta extra noga på. De är markerade med fet stil nedan:

LABEL Synology DSM 5.0
MENU LABEL Synology DSM 5.0
kernel /zImage ihd_num=0 netif_num=4 syno_hw_version=DS3612xs sn=B3J4N01003 mac1=00113208D63C mac2=00113208D63D vid=0x0EA0 pid=0x2168

Först och främst handlar det om sn=B3J4N01003. Detta är det serienummer som XPEnologys bootloader rapporterar till Synologys installationsprogramvara. Jag ändrade den till en 4 på slutet istället för en 3 men jag tror inte det behövs egentligen. Skulle installationen strula så är detta en plats du kan göra små ändringar på för att få igång det hela.

Nästa värde är mac1=00113208D63C och mac2=00113208D63D. Detta är MAC-adresserna för det eller de nätverkskort du har i din blivande NAS-server. I de allra flesta fall finns dessa tryckta på nätverksuttaget på moderkortet i din blivande NAS-server. Har du endast ett nätverkskort så kan du ta bort mac2=00113208D63D.

När allt detta är redigerat sparar du filen, stoppar in USB-minnet i din blivande NAS-server och ser därefter till att den startar upp från USB-minnet. Se också till att du har en nätverkskabel inkopplad i nätverksuttaget och att du har en DHCP-server i ditt nätverk.

Installation

När din NAS startar upp på USB-minnet är det dags att gå tillbaka till din Mac. Ladda ner och starta programmet Synology Assistant som snabbt kommer hitta din NAS. Den kommer efter att du valt att konfigurera den erbjuda dig att göra allt automatiskt.

Låt den inte göra det utan välj att du vill installera DSM manuellt och därefter väljer du den version av DSM som du laddat ned via XPEnologys hemsida. Notera alltså att DSM v6.0 inte stöds i dagsläget utan version 5.2 rekommenderas.

Synology Assistant laddar nu upp filen till USB-minnet i din NAS-server och när den är klar startar den om. Installationen tar några minuter:

När installationen är klar kommer NAS-servern att starta om 1-2 gånger och under processen kommer du också döpa din NAS och sätta lösenord på ditt administrationskonto. Bra grej att inte glömma bort.

Efter installationen är klar är det bara att surfa till din server-NAS.  En god ide är att sätta en fast IP-adress på enheten, och surfar till den genom att besöka http://1.2.3.4:5000 där 1.2.3.4 är IP-adressen (eller hostnamnet om du har egen DNS hemma) på NAS-servern.

Logga in som admin och sätt igång att skapa dina diskgrupper, användare, med mera. Jag valde att installera DSM 5.2 då DSM 6.0 ännu inte är stabilt via XPEnology, men även i DSM 5.2 finns det stöd för SSD-caching vilket kan vara trevligt om man har mycket trafik till sin NAS.

Det finns tjänster som fungerar mer eller mindre bra när man kör DSM på detta sätt. Time Machine-tjänsten är en sådan, iSCSI är en annan som kan strula. Läs på, och läs sedan på igen på XPEnology-sidan för att ta reda på vad som strular i respektive release av programvaran. Tredjeparts-paket går att installera i DSM men även de fungerar olika bra.

Om du trivs med DSM, vilket jag nästan kan garantera att du kommer göra, så rekommenderar jag dig varmt att faktiskt köpa en NAS från Synology. Det är de värda.© 2021 Omsoc Publishing AB