2016-06-15
Nyhet

macOS Sierra: Apple stryper tredjeparts-applikationer ytterligare

Bortom den glansiga presentationen av Apple på måndagens WWDC-keynote finns det gott om nyheter i det som kommer att heta macOS Sierra, alltså OS X 10.12.

Jag har redan skrivit om det nya filsystemet APFS men det finns betydligt mer att sätta tänderna i.

Gatekeeper, Mac:ens säkerhetssystem, blir tajtare. I macOS Sierra kommer du inte kunna starta applikationer från utvecklare som inte har ett utvecklingscertifikat från Apple utan att först högerklicka på applikationen. Ett subtilt sätt för Apple att försöka tvinga in tredjepartsutvecklare i fållan och kanske, på sikt, in i Mac App Store. Vill man som tredjepartsutvecklare inte framstå som lite shady måste man således vara en registrerad utvecklare hos Apple och betala för det varje år.

I Macpro Magazin från Januari 2011 skrev jag följande, apropå Apples introduktion av Mac App Store:

Jag ska villigt erkänna att jag är en aning skeptisk. Jag var det redan när Steve Jobs presenterade Mac App Store under Back to the Mac- presentationen förra året, och min skepsism handlar inte så mycket om a Apple gör vad de gör i sig, för de har gjort det oerhört bra med butikerna för iPhone och iPad. Men att göra det med Mac OS X är en helt annan sak.

För att förklara detta bättre så ska jag rita upp ett par enkla exempel: säg att Apple om 2-3 år framåt i tiden bestämmer sig för att de vill se till att Mac-plattformen är lika säker som iOS-plattformen. Kanske gör de som Apple ofta gör: förenklar, skär bort fettet och skapar ett mer enhetligt grässnitt där iOS och Mac OS X smälter samman än mer. Om ett par-tre år kommer gissar jag att Apple kommer att ha frågat sig varför det ska finnas två sätt att installera program i en Mac.

Kanske har problemet med datorvirus slutligen drabbat Mac-plattformen och genom att se till att alla tredjepartsapplikationer som man kan installera på sin Mac går via Apples applikationsbutik kan Apple behålla kontrollen över Mac:en och se till att den är säker. Inga tredjepartsprogram från andra källor kan längre installeras, och vill du kunna göra det måste du “jailbreaka” din dator.

Min gissning är att det i versionen efter macOS Sierra inte längre kommer att gå att köra osignerade applikationer ens med ett högerklick. Kanske måste man lägga in applikationerna på en vitlista i operativsystemet eller något liknande, och om du arbetar med applikationer skrivna i exempelvis Java eller något annat språk som inte heter Objective-C eller Swift så bör du börja se dig om efter alternativ som redan nu spelar efter Apples regler.

Stöd för PPTP-VPN försvinner helt i macOS Sierra. Ett korrekt beslut av Apple tycker jag.

 

 



© 2021 Omsoc Publishing AB