2016-06-28
Test

Test: Surfa säkert med VPN-tjänst

Det finns många anledningar till varför man vill använda sig av en VPN-tjänst. I vissa fall kan det handla om att komma åt strömmande videomaterial som inte finns tillgängligt i just det land man råkar bo i, i andra fall kan det handla om att man vill surfa säkert när man fultankar filmer och tv-program, eller så vill man bara surfa på Internet utan att behöva oroa sig för att ens egna IP-address loggas.

Oavsett anledning så finns det gott om leverantörer som erbjuder detta och jag tänkte titta närmare på en av dem. OVPN heter företaget och huserar på Lidingö strax utanför Stockholm, och det som gjorde att jag ville kika närmare på deras tjänster var dels att de uppenbarligen har koll på vad de sysslar med, och dels att de har en klient för OS X som ser riktigt bra ut.

OVPN loggar ingenting. Det sitter inte ens några lagringsmedier i företagets VPN-servrar utan de startas upp över nätverket via NFS och på dessa nätverksanslutna bootdiskar loggas absolut ingenting. VPN-Servrar har företaget i Stockholm, i Malmö (gissningsvis hos GleSYS som är en ruggigt bra hostingleverantör) och det finns också servrar i Tyskland om man vill surfa “ut” via en anslutning där istället.

Deras tjänst bygger på OpenVPN vilket gör att man, om man inte vill använda OVPN:s egna VPN-klienter kan sätta upp exempelvis Tunnelblick på sin Mac och köra VPN via den. Företaget har lagt upp profiler för exempelvis Tunnelblick som man enkelt kan ladda ner.

Vill man testa OVPN så kan man registrera ett konto där man får fem timmars obegränsad användning. Man måste då, av naturliga skäl, ange sin mailadress vilket man inte behöver om man betalar för sig.

Företagets supportsajt ser riktigt bra ut – de svarar på många bra frågor i sina FAQ:er och de har gott om guider för den som vill ha hjälp med att komma igång på en rad olika plattformar.

Man kan utöver att enbart köra VPN också ha en statisk publik IP-adress som man därefter kan öppna portar i – bra om man exempelvis vill köra servrar hemma på en snikanslutning med DHCP-adress och blockerade portar. Andra tilläggstjänster är en proxy-server, innehållsfiltrering och så-kallad multihop där trafiken tunnlas mellan två olika datorhallar.

Kort sagt – allt ser ju riktigt bra ut? De flesta checkboxar för den riktigt paranoide tycks vara kryssade?

Jodå, för det mesta är det också det. Företagets egna VPN-klient installerar sig utan bråk men vill inte koppla upp ordentligt på en av mina Mac-servrar, vilket är synd för den är riktigt snygg och trevlig att använda. Jag bytte till Tunnelblick och då fungerade det, med det lilla förbehållet att jag inte står som inloggad i kontrollpanelen på OVPN:s hemsida även när jag faktiskt är det. Jag testade även OVPN-klienten på min Macbook Pro, som inte har OS X Server igång, och då kopplar den upp utan problem.

Jag valde att surfa ut via en IP-address i Sverige vilket fungerar bra. Köper man inte en statisk IPv4-adress så får man olika adresser varje gång. Ett test med Bredbandskollen ger vid handen att anslutningen över VPN ligger på runt 31-33Mbit/s nedåt och allt mellan 30-50Mbit/s uppåt när man använder Stockholm som mätserver. Inte helt uselt men med tanke på att jag annars får ut drygt 700Mbit/s i båda riktningar på min fiberanslutning känns det kanske en aning segt, men det hade samtidigt varit förmätet att tro att man kan få ut samma hastigheter via en krypterad VPN-anslutning som via en okrypterad anslutning.

Kostnaden för OVPN är 69 kronor i månaden för grundtjänsten. Betalar man årsvis eller kvartalsvis blir kostnaden lägre.

Jag gillar OVPN.  Det är ett svenskt bolag som uppenbarligen vet vad de sysslar med. De erbjuder exempelvis publika DNS-servrar som inte “läcker” information på det sätt som andra publika servrar kan göra, och OVPN:s DNS-servrar får man använda gratis oavsett om man är kund eller inte.  OVPN publicerar också återkommande transparensrapporter vilket jag uppskattar enormt.

Har man behov av att surfa anonymt och säkert är OVPN en leverantör man ska kika närmare på, men det vore kul om deras egna VPN-klient fungerade ordentligt även på OS X.

Uppdatering 2017-08-10: OVPN har nyligen släppt en ny version av sin OS X-klient och nu fungerar den även om du har OS X Server installerat.© 2021 Omsoc Publishing AB